İÇERİK KATEGORİLERİ

13. Hafta Gebelik

Hamileliğin 13. haftası gelişmelerinden biri karnınızda ve özellikle de sağ kasığınızda ağrılar olaşabilme durumudur. Bu ağrılar büyümekte olan rahimi yerinde tutan bağları ve özellikle de yuvarlak bağ isimli yapının gerilmesi sonucu ortaya çıkan ağrılardır. Rahiminizin yuvarlak bağa göre daha hızlı büyümesinden kaynaklanan bu tip ağrılar genelde kısa süreli ağrılardır.

Tebrikler, artık çok daha rahat olmakla birlikte sağlığınıza ve beslenmenize hala çok dikkat etmeye devam etmelisiniz.

13 hafta gebelik

Bebek İçin Gebelikte 13. Hafta

Hızlı gelişimini sürdürmekte olan bebeğiniz yaklaşık olarak 26 gr ve boyu 8-10 cm aralığındadır. Önceleri bir kuş görünümünde olan yüz hatları artık iyice belirginleşerek tam bir insan görüntüsünü almakta olan bebeğiniz, kollarını hareket ettirebilmektedir.

Ses telleri oluşmaya devam eden bebek için 13. Haftanın en önemli gelişimi karaciğerin safra üretimine başlaması ve pankreas tarafından kan şekeri dengeleyicisi olan insülin hormonu üretilmesi diyebiliriz.

13. hafta bebek gelisimi

Ve yine 13. haftada küçük küçük başlayan akciğer hareketleridir. Her ne kadar akciğerlere hava dolumu başlamamışsa da bebek bu haftadan itibaren solunum kaslarını çalıştırarak solunum hareketleri yapmaya başlamaktadır.

2. Trimester 13. Hafta Bebek Ultrason Videosu

13 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Keyifli bir hamilelik dönemine girdiğiniz bu dönemde sizin için ufak tefek ağrılar söz konusu olsa da hepsi normal gelişmelerin yarattığı geçici sonuçlardır. Bel ve karın ağrıları zaman zaman baş gösterebilir.

Hamileliğin 13. haftası gelişmelerinden biri karnınızda ve özellikle de sağ kasığınızda ağrılar olaşabilme durumudur. Bu ağrılar büyümekte olan rahimi yerinde tutan bağları ve özellikle de yuvarlak bağ isimli yapının gerilmesi sonucu ortaya çıkan ağrılardır. Rahiminizin yuvarlak bağa göre daha hızlı büyümesinden kaynaklanan bu tip ağrılar genelde kısa süreli ağrılardır. Bağların zaman içinde gevşeyerek gebeliğe uyum sağlamasıyla ortadan kaybolurlar. Eğer ağrılarınız çok şiddetli bir hal alırsa doktorunuzun önerisine göre çeşitli ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Genellikle 12. haftanın sonunda doktorunuz, folik asit kullanımını kesecek ve size kan yapıcı demir preparatları tavsiye edecektir.

2. Trimester 13. Haftada Anne Karnı Nasıl Görünür?

13. Hafta için Tavsiyemiz!

Her ne kadar düzenli beslenseniz de anne adayı olarak %100 dışarıdan alması gereken tek besin kaynağı olan demir preparatlarını mutlaka kullanmalısınız. Özellikle bebeğin beslenmesi ve gelişimi için artmış olan kan hacminiz nedeni ile yeteri kadar demir almanız mümkün olmaz.

Halk arasında kan ilacı diye adlandırılan demir preparatlarının bu hafta ile alınmaya başlanması ve doğumdan sonraki 6 aya kadar devam ettirilmesi demir eksikliğinin yaratacağı kansızlık nedeni ile dikkate alınması gereken bir öneridir.

Hafta Hafta Hamilelik Onüçüncü Hafta Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

13 Haftada Cinsiyet Tahmini Ne Kadar Doğru?
13 haftada cinsiyet tahmini yapmak zordur ve genellikle daha sonraki ultrason muayeneleriyle daha kesin bir sonuca ulaşılır. Bu dönemde cinsiyet belirleme için yeterli anatomik detaylar oluşmamış olabilir.

13 Haftalık Gebelikte Nasıl Yatmalı?
13 haftalık gebelikte rahat bir yatış pozisyonu, genellikle yan yatmak olabilir. Sırt üstü yatmak, dolaşım sorunlarına neden olabilir, bu nedenle genellikle yan yatmak önerilir.

13 Haftalık Gebelikte Bebek Nerede Durur?
13 haftalık gebelikte bebek rahim içinde, pelvik bölgenin üst kısmında bulunur. Yavaş yavaş büyümeye devam eder.

13 Haftalık Kaç Aylık Hamile Oluyor?
13 haftalık gebelik, toplamda yaklaşık 3 aylık bir süreyi ifade eder.

13 Hafta Gebelikte Ne Yemeli?
13 haftalık gebelikte sağlıklı bir beslenme, dengeli bir diyet içermelidir. Bol miktarda sebze, meyve, tam tahıl ve protein kaynakları tüketmek önemlidir.

Son güncelleme: 22/02/2024


<< Önceki Hafta Sonraki Hafta >>
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR