İÇERİK KATEGORİLERİ

Bebeğin Ateşi Kaç Olmalı?

Bebeğinizin ateşinin yükselmesi ciddiye alınması gereken bir husustur. Ancak aileler bebeklerde ateş sınırının kaç derece olduğunu ve hangi derecelerde hemen bir hekime başvurmaları gerektiğini çok iyi biliyor olması gerekir.

bebeklerde ates siniri ne

Bebeklerde Ateş Sınırı Nedir?

Ailelerin bebekleriyle ilgili duydukları endişelerin başında yüksek ateş geliyor. Çünkü ateşlenme bebeklerin bir rahatsızlığa yakalandığı anlamına gelir. Bir diğer deyişle vücudun savunma mekanizması olduğu da söylenebilir. Bu nedenle hastalığın belirtisi, teşhisi ve hangi rahatsızlık yaşandığına dair şüphelerin kuvevetlenmesi bakımından yüksek ateş önemli bir unsurdur. Fakat aileler için ateş endişenin bir diğer adıdır.

Aileler Yüksek Ateş Konusunda Bilgili Olmalı!

Bebek sahibi olan tüm aileler yüksek ateş noktasında bazı bilgilere sahip olmalı ve bilinçli davranmalı. Örneğin ateş sabah saatlerinde daha düşüktür. Akşam saatlerinde ise vücut ateşi daha yüksektir. Ağızdan ölçülen ateş, makattan ölçülen ateşten 0.6 derece daha düşük gösterir. Aynı şekilde koltuk altından ya da kasıktan ölçülen ateş de ağızdan ölçülen ateşten 0.6 derece daha düşüğü gösterir. Bu bilgiler tüm ebeveynler tarafından bilinmeli.

bebekte ates kac olmali

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalı?

Bebeğiniz ateşlendiyse ne zaman acilen hastaneye götürmeniz gerektiğini de bilmenizde fayda var. Eğer bebeğinizin ateşini makattan ölçtüyseniz ateş sınırı 38 derecedir. Eğer ateş ölçümünü ağızdan yaptıysanız sınır 37.5 derecedir. Koltuk altından ölçülen ateşte ise sınır 37 derecedir.

Dijital Ateş Ölçerler Doğru Sonucu Veriyor mu?

Son yıllarda pek çok ebeveyn dijital ateş ölçerleri kullanmaya başladı. Ten ile temas gerektirmeden ateş ölçümü yapabilen bu cihazlar çoğu zaman eksik bir bilgi nedeniyle aileleri endişelendirebiliyor. Son derece önemli olan bu bilgi de dijital ateş ölçerlerin 3 dakika tutulduktan sonra ölçüm yapılması gerektiğidir. Bebeğinizin cildine değdirmeden ve ateş ölçeri hareket ettirmeden 3 dakika tutun. Sonrasında yapacağınız ölçüm doğru sonucu verecektir.

bebeklerde dijital ates olcer

Bebeklerde Ateşlenme Nedenleri

Enfeksiyondan şeker hastalığına dek pek çok rahatsızlık kendini ateşlenme ile belli edebilir. Bebeklerde en sık görülen yüksek ateş nedenlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

•    Mikrobik hastalıklar
•    Kallojen hastalıklar
•    Tümör
•    Eklem rahatsızlıkları
•    Neoplaziler
•    Bebeğin sıcak havada fazla giydirilmesi

bebeklerde yuksek ates nedenleri

Bebeğin Ateşi Nasıl Düşürülür?

İlk olarak bebeğinizin üzerindeki fazla kıyafetlerin hepsini çıkarmalısınız. İnce bir kıyafet yeterli olacaktır. Şapka ve çoraplarını da çıkarın. Oda sıcaklığının 20 derece olmasını sağlayın. Klima gibi cihazları kullanarak ortam sıcaklığını ayarlamanız gerekiyor. Bebeğinizin ateşini sıklıkla ölçmelisiniz. Makattan yapılan ölçümler riskli durumlarda en doğru sonucu verdiğinden tavsiye edilir.

Eğer bebeğinizin ateşi 39 derece olduysa derhal bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Çünkü 2 yaş altında 39 derece ateş tehlikenin başladığı anlamına gelir. Bu gibi durumlar için ebeveynler evde mutlaka ateş şurubu bulundurmalı. Dozajını öğrenmeli ve bebeğinizin ateşi 38 dereceyi geçmeye başladığında hemen ateş şurubu vermelisiniz. Tüksek ateş ile birlikte ishal de başladıysa ateşin 39 derece olmasını beklemeden derhal bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR