İÇERİK KATEGORİLERİ

Bebek Ne Zaman Görmeye Başlar?

Bebekler yeni doğduklarında sadece aydınlıkla karanlığı az oranda ayırt edebilecek kadar görürler. Göz ile beyin arasında iletişimi sağlayan hücreler geliştikçe bebeklerin görme yetisi de artar. Bir bebeğin etrafını net olarak görebilmesi için % 80 düzeyinde görme yetisinin gelişmesi gerekir. Bu da 2 yaşını doldurması anlamına gelir.

Yeni doğan bebeklerde görüş açısının ne zaman oluştuğu anne ve babaların en çok merak ettiği hususlar arasında yer alır. Bebeklerin dünyaya merhaba dedikten hemen sonra normal bir görüş açısına sahip olmaları beklenemez. Nasıl ki bebeklerin gelişim süreci doğumdan sonra da devam ediyorsa, görme ile ilgili gelişimleri de dünyaya geldikten sonra devam eder. Normal görüş açısı kazanabilmeleri için biraz büyümelerini beklemek gerekir.

bebek ne zaman gorur

Normal Görme Nedir?

Normal görme her iki göz ile ayrı ayrı görebilme, belirli bir mesafeden cisimleri her iki gözle görebilme, tüm renkleri belirgin bir şekilde ayırt edebilme, çevreyi belirli bir genişlik alanında yani görüş açısı çerçevesinde görebilme ve karanlık ortamda belirli bir büyüklükte olan cisimleri görebilme yetilerinin tümünün mevcut olduğu görmedir.

Bebekler Ne Zaman Görür?

Her bebek doğumdan hemen sonra aslında görmeye başlar. Ancak normal görme yetisini tamamen kazanabilmeleri için 2 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Bebeklerin anne karnındayken dahi ışığı ayırt edebildikleri daha önce kanıtlandı. Doğduklarında da ışığı ayırt edebilecek düzeyde görme yetisine sahiptirler. Gün be gün bu yetiler gelişir ve her geçen ay normal görme düzeyine biraz daha yaklaşırlar.

dogumdan sonra bebek nasil gorur

Doğumdan Hemen Sonra Bebekler Nasıl Görür?

Bebekler anne karnındayken karanlık ile aydınlığı az da olsa ayırt edebilirler. Doğumdan hemen sonra da bu durum devam eder. Ancak net bir ayrım yapamayabilirler. Çünkü karanlık ile aydınlık ayrımını yapan hücrelerdir. Bu hücreler göz ile beyin arasında iletişim sağlar. Bebeklerde bu hücreler ilk aylarda görevini tam olarak yerine getiremez. Hücreler geliştikçe göz ile beyin arasındaki iletişim güçlenir ve karanlık – aydınlık ayrımını yetişkin insanlar gibi bebekler de yapmaya başlar.

Bebeklerde Görme Gelişimi

Bebeklerde Görme Gelişimi

0 – 3 ay: Bebekler ilk 2 ila 3 hafta içersinde ışığa tepki vermeye başlar. 3 aylık olduklarında da insanlar ile göz teması kurabilmeye başlarlar. Ancak halen net olarak göremedikleri için cisimleri takip etmelerini beklememek gerekir. Göz teması da birkaç saniyeden daha uzun olmaz. Çünkü 3 ayık bir bebek maksimum 100 cm uzaktaki cisimleri görebilir.

3 – 6 ay: Renkli ve parlak cisimleri görebilir, tutmaya çalışırlar.

6 – 10 ay: Daha küçük cisimleri 3 metreden dahi görebilmeye başlarlar. Görme yetileri % 10 dolaylarındadır.

10 – 18 ay: Kişileri tanıyabilirler ve 6 metre uzaktan nesneleri görebilirler.

18 – 24 ay: Artık benzerlikleri dahi ayırt edebilirler. Oyuncakların ayrıntılarını, kitaptaki resimleri görebilecek düzeydedirler. Görme yetileri % 80 düzeyindedir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR