İÇERİK KATEGORİLERİ

Bebeklerde Boyun Eğriliği ve Tedavisi

Bebeklerde boyun eğriliğini gösteren çizelgeye Torticollis denir. Boyun eğriliği bebeklerde ciddi sorunlar oluşturan bir hastalıktır ve bu yüzden erken teşhis ve tedavi edilmesi bu aşamada çok önemlidir. Tedaviye geç kalındığı takdirde kalıtsal bir rahatsızlık olarak sonuçlanabilir. Boyun eğriliği bebeklerde ilk 1 ayda belirti verir. Hastalığın tam bir nedeni olmasa da anne karnında alınan darbe veya bebeğin gebelikteki duruşu etkili olur.

Boyun eğriliğinin bebeklerde görülen tablosuna Torticollis adı verilir. Erken teşhisin önemli olduğu bu rahatsızlık bebeklerde hemen fark edilmeyebilir ve tedaviye geç kalındığı takdirde kalıtsal bir rahatsızlığa dönüşebilir.

Bebekler yeni doğduklarında kafalarını tutmakta zorlanırlar. Bu nedenle genellikle rahat ettikleri tarafa dönerek pozisyon alırlar. Hastalık bu yüzden erken fark edilmeyebilir. Bu rahatsızlığı fark ettiren ilk belirti bebeğin sağ ya da sol boyun kaslarında bir şişkinliğin belirmesidir. Bazen bu şişkinlik sağ ve sol olmak üzere boynun her iki tarafında ya da bebeğinizin yüzünde de olabilir. Boyun eğriliği genellikle doğumdan sonra ilk 1 ay içinde belirti gösterir.

Torticollis Tedavisi

Torticollisin tam olarak nedeni belirlenmemiştir. Ancak bebeğin anne karnında aldığı pozisyon ya da anne karnındayken almış olduğu bir darbe bu rahatsızlığın nedenleri arasında görülmektedir.

Bebeklerde Torticollis Tedavisi

Boyun eğriliği tedavisi, bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde en başarılı yöntem olan fizyoterapi ile yapılır. Torticollis tedavisinde fizik tedavi egzersizlerinin başarı oranı oldukça yüksektir. Ancak bu egzersizlerin mutlaka uzmanlar tarafından yaptırılması gerekir. Eğer erken teşhis konulmamışsa tedavi için fizyoterapi yeterli olmaz. Hastalık 1 yaşından sonra teşhis edilmişse cerrahi müdahale gerekebilir ve başarı oranı yüksektir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR