İÇERİK KATEGORİLERİ

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde kabızlık sorunu anne sütünden sonra ek gıdaya geçildiği dönemlerde meydana gelir. Özellikle inek sütünden üretilen mamalar ile beslenen bebeklerin bünyesi kabız olmaya daha yatkındır. Bebeğin kabızlığını azaltmak için tahıllı katı gıdalar verilerek olarak lif alımı sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra öğün aralarında bol bol su içirilmelidir.

Bebeklerde kabızlık sorunu, anne sütüne ek olarak verilen besinlerin başlangıcı olan ilk aylarda meydana gelebilir. Dışkılama sayısının daha az olması, seyrek ve normalden büyük olması bebeğin kabız olduğunun belirtilerindedir. Annelerin bebeklerin kabızlık sorunu ile savaştığını anlaması için dışkının ne sıklıkta yapıldığına ve şekline dikkat etmeleri gerekir.

Bebeklerde Kabızlık

Doğumdan Sonra Bebeklerin Kakası Nasıl Olur?

Doğumdan sonraki ilk bir hafta içerisinde bebekler ortalama 4 defa yumuşak kıvamlı olacak şekilde dışkılama yapar. Anne sütü almaya başladıktan sonra bebeğin kaka sayısı artar. Kakanın kıvamı suluya yakın olacak şekilde görülürken rengi ise altın sarısıdır. Bazı bebeklerde ise anne sütü aldıkları dönemde hafta da sadece bir kere dışkılar. Fakat anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık sorunu çok nadir görülür.

Bebeklerde Kabızlık Sorunu

İnek Sütü ile Beslenen Bebeklerin Kabızlığa Yatkınlığı

Haftada bir kere olacak şekilde bile olsa bebeğin kaka yaparken zorlanmaması ve kakanın yumuşak kıvamlı olması bebeğin kabız olma ihtimalini en aza düşürür ve bu durum normal olarak kabul edilir. İnek sütü kullanılarak üretilen mamalar ile beslenen çocuklar da ise kakanın rengi yeşile yakındır. Kıvamı ise daha katı olup hafif kötü koku meydana gelebilir. İnek sütünün kullanıldığı mamalar ile beslenen çocuklar da kabızlığa yatkınlık daha çok görülür. Bunun en büyük sebebi ise inek sütü proteinine karşı olan alerji ya da intolerans durumlarıdır.

Kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalan bebeklerin kakası çok serttir. Bu süreçte bebek, normal şartlarda yaptığından daha seyrek bir şekilde kaka yapar. Örnek vermek gerekirse, bebek normalde günde 2 ya da 3 defa yapıyorsa kabızlıkta 2 günde 1 yapabilir. Bebeğin kaka yaparken sertlikten dolayı zorlanması ise normal bir durumdur. Normal bir ıkınma halinde birkaç dakika içerisinde yapacaktır. Fakat kabızlığın şiddetli olması durumunda bebek ıkındığı halde kaka yapamayıp ağladığı takdirde kesin olarak kabızlık onaylanabilir.

Bebeklerde Kabızlık Problemi

Bebekte Hastalık Sonucu Kabızlık Olur mu?

Bazı anne adayları bebeğinde kabızlığın herhangi bir hastalıktan dolayı olduğunu düşünerek endişelenebilir. Fakat bebeklerin hastalık yüzünden kabız olma olasılığı %5’in altındadır. Genellikle katı gıdaya geçildiği dönemlerde değişen besin takviyesi nedeni ile kabızlık meydana gelir.

Özellikle pirinç unu ve bunun gibi unlu gıdalara geçiş yapılması bebeğin kabız olma olasılığını arttıran unsurlardır. Aynı zamanda inek sütü de kabızlığı tetikleyen gıdaların başında yer alır. Her bebekte oluşmasa da bazılarında inek sütüne karşı alerji ya da intolerans durumları meydana gelebilir. Bebekte sorun bu yüzden teşkil ediyorsa bu tür bir kabızlık göz ardı edilmemelidir. Gıda reaksiyonlarının araştırılmasında fayda görülür. Yapılan testlerin pozitif çıkmaması durumunda bebeğin beslenmesinden inek sütü çıkarılarak sorunun bu yüzden olup olmadığı araştırılmalıdır.

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri

Bebeklerde Kabızlık Tedavisi Nasıl Olur?

Herhangi bir hastalıktan dolayı gerçekleşmeyen kabızlıklarda, bebeğe lifli gıda ve bol su vermek yeterli olacaktır. Henüz anne sütü ile beslenen bebeklere su verilmesi uygun olmasa da ek gıdaya geçilmesi üzerine su vermek şart olur. Öğün aralarında bebeğe su verilmesinin yanı sıra taze sıkılmış erik suyu, elma suyu ve armut suyu da verilebilir.

4 aylık olmuş olan bir bebek günde en az 60-120 ml arası meyve suyu alabilir. 4 ile 8 ay arasında ile meyve suyunun miktarı 180 ml’e çıkarılabilir. Tahıllı katı gıdaların bebeğe verilmesi bebeğe ek lif sağlayacak ve kaka içerisinde su tutulmasına yardımcı olacaktır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR