İÇERİK KATEGORİLERİ

Çocuklarda Davranış Problemleri ve Çözümleri

Çocuklarda pek çok davranış bozukluğu görülebilir. Ailelerin endişelenmesine neden olan bu davranış bozuklukları ruhsal bir sorunun işareti olabileceği gibi sadece çocuğun iç dünyasının bir yansıması da olabilir. Aileler hangi davranış bozukluğunun hangi nedenlerden kaynaklanabileceğini öğrenirse, çocuğunun bu davranışı neden sergilediğini de anlayabilir.

Çocuklarda pek çok davranış bozukluğu görülebilir. Okuldan kaçmaktan, yatağa tuvaletini yapma / altını ıslatmaya, çalmaktan kavgacılığa kadar uzanan çok sayıda davranış bozukluğu genellikle çocukların ruhsal veya bedensel nedenlerle ortaya çıkar ve çocukların iç çatışmalarının birer yansıması olarak değerlendirilir. Aslında çocukların dış dünya ile olan iletişimleri biraz hırçındır. Bir yetişkin gibi olayları ve yaşamı algılayıp değerlendirmesi çocuklardan beklenemez, beklenmemelidir.

Çocuklarda En Sık Görülen Davranış Bozuklukları

Çocuklar Neden Yalan Söyler?

Çocuklar Neden Yalan Söyler?

Çocukların büyük bir bölümünün yalan söyleme davranışını anne babalarından öğrendiklerini biliyor musunuz? Çocuğunuz çok küçük yaşta olabilir ancak annesinin ya da babasının tutarsız davranışlarını, sözlerini mutlaka fark eder ve bu durum çocukta yalan söyleme eğilimine dönüşür. Örneğin telefonda konuşan anneye babanın evde olmadığını söyletmesi çocuğun gözünden asla kaçmaz.

Bazen de çocuklar iç dünyalarını yansıtmak için yalan söyler. Örneğin annesinin kendisine eskisi kadar ilgi göstermediğini düşünen çocukların büyük kısmı annesinin öldüğü ya da çok hasta olduğu yalanlarını çevrelerine söylemeye başlar. Bu durum aksi yönde de seyredebilir. Anne ilgisinden yoksun olduğunu sezen çocuklar annesinin kendisine her gün kurabiyeler yaptığı gibi yalanlara başvurabilir.

Çocuklarda Neden Çalar?

Çocuklar Neden Çalar?

Çocukların çalma eğilimi göstermesi genellikle 2 nedenden kaynaklanır. Bunların ilki evdeki sınırların net olarak çizilmemiş olmasıdır. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren kendisinin olmayan eşyaları izinsiz almaması gerektiği anlatılmalıdır. Örneğin evdeki mutfak masası kişisel bir eşya olmadığından çocuk izinsiz olarak bu masayı kullanabilir. Ancak babasının cep telefonu kişisel bir eşyadır ve izinsiz alınmaması gerekir. Şayet evde böyle bir ayrım yapılmamışsa çocuk dışarıda gördüğü herhangi bir eşyayı alarak cebine koyabilir.

Çocuklardaki çalma davranışının bir diğer nedeni de izinsiz almamaları gerektiğini bildikleri halde gördükleri nesnenin cazibesine yenik düşmeleridir. Örneğin arkadaşının silgisini o kadar çok beğenir ki, izin istese dahi arkadaşının silgisini kendisine vermeyeceğini bilir ve çalmayı tercih eder. Markette gördüğü şekerlerin büyüsüne kapılıp bir avuç alarak cebine koyabilir. Anne babaların yapması gereken alınan her ne olursa olsun mutlaka geri verilmesidir. Çalınan silginin geri gitmesi çocukta çalsa dahi sahip olamayacağı algısını oluşturur ve bu davranışından uzaklaşabilir. 

Çocuklar altını neden ıslatır

Çocuklar Neden Yatağa Tuvaletini Yapar?

Çocuklar tuvalet alışkanlıklarını genellikle 4 yaşına geldiğinde öğrenmiş olur. Ancak ara sıra yatakta altına kaçırabilirler. Bunun nedeni bedensel bir sorun olabileceği gibi ruhsal bir sorun da olabilir. Bazen çocuklar kardeş kıskançlığı nedeniyle annelerinin ilgisini çekmek veya daha fazla ilgi görmek için de bu davranışı gösterebilir. Mutlaka bir hekime götürülmesi gerekir. Çünkü bu davranış eğilimi bedensel veya ruhsal sorunların belirtileri olarak kabul edilir. Sorunun tespit edilmesi ve erken yaşlarda tedavisinin yapılması gerekir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR