İÇERİK KATEGORİLERİ

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

Beş yaşın altındaki çocuklarda sıklıkla görülen el ayak ağız hastalığına, bulaşıcı bir virüs neden oluyor. Hastalığın özellikle yaz aylarında ortaya çıkmasının nedeni, havuz ve deniz suyu ile de rahatsızlığın bulaşabiliyor olmasıdır.

Anne babaların korkulu rüyası haline gelen rahatsızlıklardan biri de el ayak ağız hastalığıdır. Genellikle 5 yaşın altında olan çocuklarda görülen bu viral rahatsızlık ender de olsa yetişkinlerde de görülebiliyor. Tüm hastalıklarda olduğu gibi el ayak ağız hastalığında da erken teşhis, tedavinin başarısında ya da süresinde büyük oranda etkileyici olabiliyor. Ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi de o düzeyde kısa ve başarılı oluyor.

El Ayak Ağız Hastalığı

Özellikle yaz aylarında çok yaygın görülen bu rahatsızlık sonbahar aylarında da görülebiliyor. Hastalığa neden olan ise bulaşıcı olan enterovirüs türünden olan virüsler… Bu hastalık büyükbaş hayvanlarda görülen rahatsızlık ile karıştırılır. Oysa insandaki el ayak ağız hastalığı hayvanlara bulaşmaz. Hayvanlardaki rahatsızlık da insanlara bulaşmaz.

El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri Neler?

  • 38 – 39 dereceye varan yüksek ateş
  • İştah kaybı
  • Boğaz ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Öksürük
  • El ve ayaklarda cilt döküntüsü
  • Ağız içerisinde afta benzeyen yaralar

El Ayak Ağız Hastalığının Riskleri Nelerdir?

Öncelikle bu rahatsızlığın komplikasyonlarının çok yaygın olmadığını belirtmek isteriz. Çok ender durumlarda aseptik ya da viral şekilde menenjit meydana gelebiliyor. Ayrıca boyun ve sırt ağrısı gibi septomlar da ortaya çıkabiliyor. Beyin iltihabı yine ender görülen komplikasyonlar arasında yer alıyor.

El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri

El Ayak Ağız Hastalığının Kuluçka Süresi Ne Kadar?

Bu hastalığın kuluçka süresi 3 ila 6 gündür. Yatak iletim yoluyla anneden çocuğa da bulaşabilen virüs, son derece bulaşıcı virüsler arasında yer alır. Rahatsızlığın belirtiler ile ortaya çıkması ise 7 günü bulabiliyor. Öksürme, hapşırma ya da dışkı ile temas, rahatsızlığın bulaşması için yeterli olabiliyor.

El Ayak Ağız Hastalığının Tedavisi Var mı?

Hastalığın tedavisi için özel bir yöntem uygulanmıyor. Ateş düşürücü ilaçlar ile vücut ateşi kontrol altına alınıyor. Çocuklarda ateşin düşürülmesi için aspirin kullanılması asla önerilmez. Ayrıca ağızda oluşan yaralar için de gargara gibi çeşitli solüsyonlar kullanılır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR