İÇERİK KATEGORİLERİ

Emzirmeyi Bırakma Yöntemleri

Emzirmeyi bırakma süreci hem anne hem de bebek için oldukça zorlu bir dönemdir. Bu dönemde annenin bilinçli ve bu konuda bilgili olması çok önemlidir. Bebeğin süt ile olan bağlantısını bir anda kesmek yerine yavaş yavaş kesmek daha sağlıklı olacaktır. Beslenme sürelerinin daha kısa tutulması bebeğin daha çabuk bir şekilde memeden kopmasına yardımcı olur.

Bebeği anne sütünden kesme ya da emzirmeyi bırakmasını sağlamak, her anne için zorlu bir süreçtir. Annelerin aklını kurcalayan bu durumda yapılması gereken farklı yöntemler bulunur. Bu durum hem bebek hem de anne için her ne kadar keyifli bir dönem olsa da zamanı geldiğinde emzirme bırakılmalıdır. Peki, emzirmeyi bırakmak için neler yapılmalı ve bebeğe karşı nasıl bir tutum sergilenmelidir? İşte bebeğini sütten kesmek isteyen annelerin merak ettiği tüm soruların cevapları…

Emzirmeyi Bırakma Yöntemleri

6. Aydan Önceki Emzirme Süreci

Bebeğin doğumdan sonraki ilk 6 aylık süre zarfında bebek sadece anne sütü ile beslenmelidir. Uzmanlar bu dönemde bebeğe su dahi verilmesini uygun görmüyor. 6 ay ile 1 yaş arası olan süreçte bebek emmeye devam etmeli ve yavaş yavaş katı gıdalar ile tanıştırılmalıdır. 1 yaşından sonra hem annenin hem de bebeğin hazır olduğu dönemde emzirme bırakılabilir.

Emzirme döneminin süresi her ne kadar anne ve bebeğe bağlı olarak şekil alsa da ilk 6 ay içerisinde anne sütünden mahrum edilmemesinde fayda var.

Anne sütünün besleyiciliğine güvenilmelidir. 6 aydan önce anne sütünü emzirmeye bırakan bebeklerin doymadığı hissi anneler için kaygı duyulan bir durumdur. Emzirmeyi bırakma sorunu ile anne tek başına yetersiz kaldığını hissettiği durumlarda uzmanlardan yardım alınmalıdır.

anne sütünden kesme

Süreci İyi Ayarlayın!

Emzirmeyi azaltarak bırakma işi oldukça uzun ve zorlu bir süreçtir. Çocuğun yaşına ve emmeye olan bağlılığına göre bazılarında bu durum birkaç hafta sürerken bazılarında ise aylar alabilir. Bu dönemde sabırlı olmak en önemli şeydir. Bebeğin çok fazla ağlaması ve huysuzlanması anne için zor anlar geçirilmesine neden olabilir. Bebeğiniz ağladığında sırtını sıvazlamaya ve onu öpmeye özen göstermelisiniz. 

Emzirme Sayısını ve Süresini Azaltın

Bebeği bir anda sütten kesmek yerine yavaş yavaş bu işi gerçekleştirmek daha sağlıklı olacaktır.

Anne, bebeğinin emme seanslarını azaltarak bu işe başlayabilir. Bunun yanı sıra emme süresi de normale göre daha kısa tutulmalıdır. Böylelikle sütü daha az alan bebek yavaş yavaş bu besinden kopmaya başlayacaktır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR