İÇERİK KATEGORİLERİ

Ertesi Gün Hapı Nedir?

İstenmeyen gebelikleri önlemek, cinsel ilişki sırasında kondomun yırtılması, rahim içinde bulunan spiralin yerinden oynaması, doğum kontrol hapının unutulması ve tecavüz gibi acil durumlarda kullanılır. Ertesi gün hapı ilişkiden sonra en kısa zamanda kullanılmalıdır. Aksi takdirde cinsel ilişki sonrasında çok gecikme yaşanırsa durum gebelik ile sonuçlanabilir.

Ertesi gün hapı doğum kontrol yöntemi kullanılmadan girilen cinsel ilişkiler sonucu meydana gelebilecek gebelik durumunu engellemek için, ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınması gereken bir haptır.

Ertesi gün hapı rahmin yapısını yani iç kısmını gebelik oluşumuna karşı elverişsiz hale getirir. Diğer bir değişle yumurtlamayı ya da döllenmiş yumurtanın rahmin içine yerleşmesini geciktirir. Ancak döllenmiş yumurta rahim içine yerleşmiş ise ertesi gün hapının gebelik oluşmaması için hiçbir etkisi olmaz. Bu nedenle ertesi gün hapı 72 saat içerisinde ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olmaktadır.

Ertesi Gün Hapı

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri

Ertesi gün hapı fazla miktarda kadın hormonu içerir. Östrojen ve progesteron bu hormanlardandır. Bir ay içinde 1 kereden fazla kullanılan ertesi gün hapları vücudun hormon dengesini bozarak kadınsal rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle en fazla ayda 1 defa kullanılması uygun görülmektedir.

Ertesi gün hapının diğer yan etkileri ise; bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve ruhsal anlamda gerginlik gibi yan etkilerdir.

Ertesi Gün Hapı Doğurganlığı Etkiler mi?

Ertesi gün hapı sadece kullanıldığı dönemde gebeliğin meydana gelmesini engeller. İleriki dönemlerde ve genel doğurganlık durumunda gebelik oluşumuyla ilgili herhangi bir olumsuz etki yaratmamaktadır.

Ertesi Gün Hapı Kullanımı

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapları kendisini psikolojik yönden anneliğe hazır hissetmeyenler ya da o an ki durumun gebeliğe uygun olmadığını düşünenler için bir acil yardım yöntemi. İstenmeyen ve mecburi doğumlar çocukların ruhsal yönden sağlıklı yetişmemesine neden olabilir. Bu nedenle kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri de ertesi gün hapları.

Daha önce de belirtildiği gibi ertesi gün hapları yüksek dozda hormon içerdikleri için çok sık kullanılmamalıdır. Ertesi gün hapını kullanabileceğiniz durumlar ise şöyledir:

  • Doğum kontrol hapları gebeliği önlemek için en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak bu korunma yönteminin de etkili olabilmesi için hapların saati saatine ve düzenli olarak alınması gerekir. Ertesi gün hapını doğum kontrol hapınızı almayı unuttuğunuz zamanlarda kullanabilmeniz mümkündür.
  • Kondomlarda meydana gelen yırtık gibi hasarlarda içinizde herhangi bir şüphe kalmaması ve gebelik riskini ortadan kaldırmak için ertesi gün hapını kullanabilirsiniz.
  • İlaçsız doğum kontrol yöntemi olan geri çekilme yöntemi ise her zaman başarılı olamayabiliyor. Partnerinizin kendini kontrol edemediği durumlarda da ertesi gün hapı kullanıma uygundur.
  • Tecavüz gibi zorla cinsel ilişkiye maruz kalındığı durumlarda da (ki bu asla istenmeyen bir durumdur) ertesi gün hapı kurtarıcı bir çözüm olabilir.

Ertesi gün hapını kullanırken en çok dikkat etmeniz gereken şey 72 saat içinde almanız gerektiği koşuludur. İlk 24 saat içinde alınan ertesi gün hapı daha sonraki saatler içinde alınan ertesi gün hapından çok daha etkilidir. Zaman geçtikçe hapın etkisi azalır ve gebelik riskini yükseltmiş olursunuz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR