İÇERİK KATEGORİLERİ

Gebelikte Varis Oluşumu

Hamilelik döneminde hızlı bir şekilde varis oluşumu gözlemlenebilir. Hamilelikte çok sayıda husus varis oluşumunu tetikleyebiliyor. Ancak tedavi için teşhisin konulması yeterli olamayabiliyor. Tedavi için doğum sonrasını beklemek zorunda kalabilirsiniz. Aslında alınabilecek basit önlemler sayesinde hamilelik döneminde varis oluşmasını önlemeniz de mümkün olabilir. Hatta bu önlemleri bir yaşam şekline de dönüştürebilirsiniz.

Hamilelikte sık görülen sorunlardan biri de varistir. Yapılan bir araştırmaya göre hamilelik öncesinde varisi olmayan ancak hamilelikten sonra kalıcı varislere sahip olanların oranı yaklaşık olarak % 10 olarak hesaplandı. Pek çok etmen hamilelik döneminde varis oluşumu için tetikleyici unsur olabiliyor.

Gebelikte Varis Neden Oluşur

Gebelikte Varis Neden Oluşur?

Hamilelikte varis oluşmasının nedenlerinden biri hormonlardaki değişimlerdir. Hormon değişimleri toplardamar duvarlarında gerilmeye ya da gevşemeye neden olabiliyor. Ayrıca bebeğin ve dolayısıyla rahmin büyümesiyle beraber leğen kemiği içerisinde baskı oluşur. Bu da gebelikte varise neden olabiliyor.

Gebelik döneminde vücuttaki kan ve sıvı miktarı da artar. Bu durum özellikle bacak damarlarında her zamankinden daha fazla basınç oluşmasına neden olur ve varis oluşum da kaçınılmaz bir hal alabilir. Çoğul gebelikler de varisi tetikleyen etmenler arasında yer alır. Hızlı ve fazla kilo alımı da bu hususlardan biridir.

Gebelikte Varis Belirtileri

Gebelikte Varis Tedavisi Nasıl Olur?

Gebelikte tedaviye ne zaman başlanacağına kesinlikle hekim karar vermelidir. Bazı durumlarda tedavi acil ve zorunlu bir hal aldığından hemen tedaviye başlanması gerekebilir. Bazı durumlarda ise doğumdan 3 ay sonra tedaviye başlanması çok daha doğru bir karar olabiliyor. Hastanın şikayetlerini de dikkate alarak hekim tarafından tedavi zamanına karar verilmesi gereklidir.

Günümüzde pek çok farklı yöntem eşliğinde varis tedavisi yapılabilmektedir. Fakat bu tedavi yöntemlerinin tümünün hamileler için de ideal olacağından söz edilemez. Bu yüzden doktorunuza danışmadan tedaviye başlamamalı, hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmamalısınız. Varis başlangıcında bu durumu ciddiye alarak derhal doktor kontrolünden geçmeniz de önemli ayrıntılar arasında yer alıyor. Çünkü başlangıç evresindeki varislerin ilerlemesi durdurulabilir, yayılması engellenebilir. Böylece doğum sonrasında doktorunuzun izin verdiği dönemde kısa sürede varislerden kurtulmanız da mümkün olabilir.

Varisten Korunmanın Yolları

Hamilelikte Varisten Korunmanın Yolları

  • Uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.
  • Ayakta veya oturarak uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçının.
  • Alçak sandalye ve koltuklarda oturmayın.
  • Koltuk ve sandalye kenarlarının bacaklarınıza basınç yapmasına izin vermeyin.
  • Günlük yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
  • Güneşte uzun süre kalmayın.
  • Sıcak banyo ve duş yapmayın.
  • Sıcak havalarda bacaklarınızı soğuk su ile sık sık ıslatın.
  • Doktorunuzun önerdiği çorapları ve ayakkabı çeşitlerini tercih edin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR