İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelik Dönemi Tansiyon Yükselmesi Belirtileri

Normal şartlarda dahi çok önemli bir yere sahip olan hipertansiyon, gebelikte görüldüğünde daha ciddi sorunlara yol açar. Gebelikte çoğu anne ve bebek ölümü yüksek tansiyon nedeniyle meydana gelir. Hipertansiyon gebelik döneminde beraberinde preeklampsi adı verilen rahatsızlığı da meydana getirir. Bu yüzden yüksek tansiyon belirtilerinin ortaya çıkması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Hipertansiyon her zaman önemli bir sağlık sorunudur, ama gebelik sürecinde görüldüğünde daha ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir. Farklı problemleri de beraberinde getirecek olan hipertansiyon preeklampsi adı verilen rahatsızlığın da kaynağını oluşturur. Hamilelik sürecinde yüksek kan basıncı ile karşılaşıyorsanız sürekli olarak kontrol altında bulunmalısınız.

Gebelikte Yüksek Tansiyon

Kan Basıncı

Kalbin düzenli olarak çalışması kan basıncını oluşturur ve bu dolaşım sistemi için gerekli olan durumdur. Kalpten damarlara pompalanan kan damarlar aracılığıyla organlara taşınır ve toplardamarlar pis kanı yeniden kalbe getirerek temizlenmesini sağlar. Kan damarlarının etrafında kas tabakası yer alır ve kan basıncının normal olduğu anlarda bu kasla gevşer, kan kolaylıkla akış sağlar. Kan basıncı yükseldiğinde ise bu kas tabakasında aşırı kasılma oluşur ve kan akımı zorlaşır, bu da birbirinden farklı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.

Kan basıncı her kişide birbirinden farklıdır. Her an aynı düzeyde kalmaz ve gün içerisinde değişiklikler gösterir. Uzun süre yüksek olan kan basıncı bir sorunun olduğunun açık göstergesidir. 120/80 ve altı değerler için gebelere göre kan basıncının normal olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviye 140/90 durumuna yükseldiğinde tehlike çanları çalmaya başlar.

Gebeliğin Etkisi

Her durumda kan basıncının yüksek olması sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, gebelikte yüksek tansiyon bebeğin sağlığını da riske atabilir. Bebek bilindiği gibi besin ve oksijen takviyesini anneden yapar. Kan basıncı yüksek olduğunda plasentaya yetersiz kan akışı yapılır bu da bebeğin ihtiyacı olan oksijeni ve besini alamaması anlamına gelir. Bebeğin anne karnındaki gelişimi yavaşlar.

Gebelikte Yüksek Tansiyon Belirtileri

Yüksek Tansiyon Çeşitleri

Kronik Hipertansiyon

Anne adayında yüksek kan basıncı sadece hamile olduğu dönemde değil, daha öncesinde de görülen bir durumsa bu kronik hipertansiyondur. Gebeliğe bağlı gelişmeyen bu durum, doğum sonrasında da devam eder. Kronik hipertansiyon hastalarının sürekli olarak doktor kontrolü altında olmaları gerekir. Tedavisi ihmal edildiğinde kalp yetmezliği ve ne yazık ki kalp krizi gibi sağlık sorunlarını meydana getirecektir. Yüksek tansiyon gebelik sürecinde de annenin bebeği yeteri kadar besleyebilmesine izin vermeyeceği için bebeğin gelişimi oldukça yavaş gerçekleşir. Gebelik sürecinde hipertansiyon ilaçlarınızı kullanıp kullanmayacağınızı doktorunuza danışmalısınız. Uzmanınız gerekirse ilaç değişiklikleri de yapabilir.

Gestasyonel Hipertansiyon

Gebelik sırasında gelişen sağlık sorunlarından biri de Gestasyonel hipertansiyondur. Anne adayında gebelik öncesinde yüksek tansiyon sorunu bulunmaz, ama gebeliğin ikinci yarısından sonra ortaya çıkarsa bu gebeliğe bağlı olduğundan Gestasyonel hipertansiyon adı verilir. Sadece gebelik sürecinde oluşan bu sorun bebek dünyaya geldikten sonra ortadan kaybolur. Gebelikte yüksek tansiyon bulgularına rastlanılırsa preeklampsi de oluşabileceğinden uzman kontrolü altında olmak gerekir.

Gebelikte Yüksek Tansiyon Tedavisi

Preeklampsi

Gebelik sürecinde kan basıncının anormal şekilde yükselmesi ile meydana gelen preeklampsinin bulguları şu şekildedir:

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Hızlı bir şekilde kilo alma
  • Ellerde ve yüzde şişlik
  • Görme bozuklukları

Risk faktörleri:

  • İlk kez gebe kalma
  • Önceki gebelikte preeklampsi geçirme
  • Gebelik öncesinde yüksek tansiyon sorunu yaşama
  • 35 yaş ve üzerinde anne adayı olma
  • Aşırı kilolu olma
  • Çoğul gebelik geçirme
  • Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları

Preeklampsi geçiren anne adaylarının her an izlenebilmesi için hastaneye yatırılması en sağlıklı seçim olacaktır. Bu hastalık bebeğin dünyaya erken gelmesine neden olabilir. Şiddetlendiğinde anne adayının iç organlarının hasar görmemesi ve bebeğin sağlığını olumsuz etkilememesi için hemen kontrol edilmesi gerekir. Bu durumda sürekli olarak hastanede gözetim altında tutulması doğru adımdır.

Doğum Öncesi Bakım

Ne Yapabilirsiniz?

Gebelikten önceki dönemde hipertansiyonunuz varsa;

  • Kan basıncınızı düşürmek için doktorunuzla birlikte çalışmalar yapmalısınız.
  • Aşırı kilo kan basıncını yükseltir, kilo vermelisiniz.
  • Verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalı ve uzmanın önerilerini dikkate almalısınız.

Gebelik sırasında ise;

  • Düzenli olarak doktor kontrolüne gidin.
  • Preeklampsi belirtilerini gözlemlediğinizde hemen doktorunuza bildirin.
  • Böbrek rahatsızlıkları yaşıyorsanız bundan uzmanınızı haberdar edin.
  • Kan basıncınızın yükselmesine neden olacak durumlardan kaçının.
  • Kilonuzun kontrol altına alın.

Yüksek Tansiyon Tedavisi

Gebelikte oluşan hipertansiyon hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıkar ve eğer doğum yakın değilse en uygun tedavi istirahattır. Anne adayı istirahat ederek kan basıncının düşmesini sağlayabilir. Kan basıncı beklendiği kadar yüksek olmazsa doğuma kadar herhangi bir işlemin yapılmasına gerek kalmaz, ama preeklampsi görüldüyse doğum gerekebilir. Bu durumda doğum kararı anneye aittir. Uzmanların önerisini dikkate alarak oluşan risk durumlarına karşı uygun adımlar atılmalıdır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR