İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelik Ödemi Nedir?

Gebelik ödemi hamileliğin altıncı ayında başlar ve doğum sonrasında da kısa bir süre devam edebilir. İlaç ile gebelik ödemini önlemek mümkün değildir. Sadece bazı yöntemler uygulanarak ödemin azaltılması ve günlük yaşamı etkilemeyecek düzeye indirgenmesi mümkün olabilir. Ödem aynı zamanda gebelik zehirlenmesinin belirtisi de olabilir. 


Hamileliğin altıncı ayında anne adayları gebelik ödemi ile tanışmaya başlar. Önce ayak bileklerinde ortaya çıkan bu ödem şişlikler şeklinde kendini gösterir. Anne adaylarının % 80’inde gebelik ödemi görülür. Bu ödem herhangi bir sorunun belirtisi değildir. Gayet normal bir durum olduğundan çok aşırı ödem oluşması gibi bir durum söz konusu değilse, endişelenmeye de gerek olmayacaktır.

Gebelik Ödemi Nedir

Gebelik Ödemini Arttıran Nedenler Nelerdir?

Günün sonlarına doğu şişlikler daha da artar. Özellikle uzun süre ayakta kalınması halinde anne adaylarının vücutlarının pek çok bölgesinde ödemler meydana gelebilir. Ancak vücudun asıl ağırlığını ayaklar üstlendiği için şişlikler de en çok ayaklarda, ayak bileklerinde ve baldırlarda meydana gelir. Öyle ki anne adayları gebeliklerinin altıncı ayından sonra birkaç numara büyük ayakkabı giymeye dahi başlayabilir.

Sıcak hava koşulları da ödemi arttıran nedenler arasında yer alır. Gebeliğin yedinci ve sekizinci aylarında ödemler ellerde, parmaklarda, el bileklerinde hatta dudaklarda ve göz kapaklarında dahi görülebilir. Hamilelikte ödem hızla oluştuğundan altıncı aydan sonra anne adaylarına yüzük takmamaları önerisinde bulunulur. Çünkü bir sabah ödem nedeniyle yüzüğünüzü çıkaramayabilir ve kesilerek çıkarılmasını sağlamak durumunda kalabilirsiniz.

Gebelik Ödemini Arttıran Nedenler

Gebelik Ödemi Kimlerde Görülür?

Bu konuda net bir ayrım yapılamaz. Hamilelerin çoğunda görülebilir. Ancak gebelik öncesinde kilo fazlası olanlar, varis sorunu yaşayanlar, hamilelik boyunca çalışma hayatına devam edenler, ikiz bebek bekleyenler ve birden çok hızlı kilo alanlarda ödemin daha fazla görüldüğü saptandı.

Ödeme neden olan aslında hücrelerdeki su miktarının artmasıdır. Ödemin en çok ayaklarda oluşmasının nedeni ise rahimin genişleyerek baskı yapmasına bağlı olarak bacaklardaki kan dolaşımının yavaşlamasıdır. Gebeliğin çok erken dönemlerinde ödem meydana geldiğinde bu durum düzensiz beslenmeye işaret olarak yorumlanabilir. Çünkü düzensiz beslenmek de ödemin nedenleri arasında yer alır.

Gebelikte Ödemi Azaltmak İçin Ne Yapılabilir?

Gebelikte Ödemi Tedavisi

Ödemi tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu nedenle “ödem önleyici” adı ile satışa sunulan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. İlaç ile ödemin önlenmesi mümkün değildir. Sadece gün içerisinde bazı hususlara dikkat edilerek ve bazı yöntemleri uygulayarak ödemin biraz azalması sağlanabilir. Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

•    Sıkı iç çamaşırı, sıkı çoraplar ve sıkı kıyafetler kullanmayın.
•    Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmayın.
•    Oturduğunuzda ayaklarınızı yukarıya kaldırın. Ayaklarınızın altına yastık koyabilirsiniz.
•    Doktorun tavsiyesi olan hamilelik egzersizlerini mutlaka düzenli olarak yapın.
•    Gazlı içecekler ve özellikle maden suyu (soda) içmeyin.
•    Proteinli gıdaları gerektiğinden daha fazla tüketmeyin.
•    Sıcak ortamlarda bulunmayın, sıcak havada dışarıya çıkmayın.
•    Tuz tüketimini azaltın. Ancak tuzu tamamen kesmek ciddi sorunlara neden olabilir. Az oranda tuz tüketmelisiniz.

Ödem, Zehirlenme Belirtisi de Olabilir!

Gebelik zehirlenmesinin (Preeklampsi) belirtilerinden biri de ödemdir. Şayet ödem yalnızca ayak ve bilekler ile alt bacak bölümünde ise zehirlenme belirtisi olarak kabul edilmez. Ancak bacağın üzerine ilerleyen ve kaval kemiğine yayılan ödem, gebelik zehirlenmesi belirtisidir. Zehirlenme belirtileri arasında bağ ağrısı, karın ağrısı, görmede bozukluklar ve yüksek tansiyondur. Bu durumda hemen hekiminize başvurmalısınız.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR