İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte 1. Ay

Hamileliğinizin ilk iki haftası hamile olduğunuzdan söz edilemez çünkü bu dönemde henüz döllenme dahi olmamıştır. Hamilelik regli dönenimin son gününden itibaren başlar fakat döllenme ancak bu tarihten 2 hafta sonra gerçekleşir. Hamilelik için çok önemli bir evre olan 3. haftada olgunlaşan yumurta çatlar ve döllenmeye hazır hale gelir. Hamileliğin 4. haftasında regli olmayan anne adayı şüphelenerek yaptığı testte mutlu haber ile karşılaşır.

Bir Mucize Gerçekleşiyor!

Hamilelik ile tanıştığınız bu ay içerisinde hayatınızda çok şey değişecek! Çünkü bir bebek sahibi olacağınızı öğrenmek yaşama bakış açınızı değiştirecektir. Genellikle anne adayları hamilelik dönemlerinin ilk ayını büyük bir şaşkınlık içinde geçirdiklerini belirtirler. Mutluluk, heyecan ve şaşkınlığın bir arada yaşandığı hamileliğin birinci ayında neler olur biliyor musunuz? Hep beraber hafta hafta gebeliğin ilk ayında yaşananlara göz atalım.

Hamileliğin 1. Haftası

Her ne kadar hamileliğin ilk haftası olarak değerlendirilse de aslında bu hafta sizin henüz hamile olmadığınız haftadır. Bu konuda anne adaylarının aklı bir hayli karışık… Bildiğiniz gibi hamilelik son regl döneminizin ilk gününden başlayarak hesaplanır. Ancak döllenme bundan 2 hafta sonra gerçekleşebileceği için gebeliğin ilk haftasında henüz hamile olmazsınız. Neden hamileliğin son adet tarihinden itibaren hesaplandığına gelince… Hem rahim bu dönemde kendini bebek için hazırlamaya başlar. Hem de şüpheli ilişki her zaman bilinmez. Bu yüzden bebeğin gelişiminin doğru tespit edilebilmesi için böyle bir metot geliştirilmiştir.

Hamileliğin 1. Haftası

Hamileliğin 2. Haftası

Bu hafta da hamileliğinizden söz edilemez. Çünkü henüz döllenme dahi gerçekleşmedi. Dolayısıyla hamile olmanız, bir belirti yaşamanız gibi durumlar henüz söz konusu olmayacak. Hamilelikte haftalar 4’ten başlayarak hesaplanır. Bir haftalık, iki haftalık hatta 3 haftalık hamileliklerden söz edilemez. Doktorunuz size bebeğinizin birkaç günlük olduğunu söyleyebilir. Ancak hamilelik takviminizde bebeğiniz 5 veya 6 haftalık olarak değerlendirilecek.

Hamileliğin 2. Haftası

Hamileliğin 3. Haftası

Hamilelik için en önemli hafta 3. haftadır. Yani son adet gününüzün üzerinden geçen 2 haftanın ardından başlayan yeni haftadır. Çünkü bu dönemde yeterli büyüklüğe ulaşan yumurta çatlar ve döllenme için hazır hale gelir. Şayet doğru zamanda ilişki gerçekleşirse ve eğer hamileliğe engel olabilecek herhangi bir durum mevcut değilse gebelik oluşur. Yani üçüncü haftanın sonunda artık hamilelik süreci başlamış olur. Ancak ne belirtilerle ne de testlerde bu hafta içerisinde hamile olduğunuzu asla anlayamazsınız. Bu hafta döllenme gerçekleşti ve henüz embriyo halini dahi almamış olan bebeğiniz fallop tüplerinden rahim boşluğuna doğru bir yolculuğa çıktı.

Hamileliğin 3. Haftası

Hamileliğin 4. Haftası

Bu hafta beklediğiniz regl gerçekleşmez ve dolayısıyla “acaba hamile miyim” sorusuna yoğunlaşmaya başlarsınız. Bazı anne adayları bu hafta içerisinde kan numunesi alınarak yapılan beta hcg testi ile hamile olduğunu öğrenebilir. Ancak geç yumurtlama, geç döllenme gibi durumlarda anne adayının bebek sahibi olacağı müjdesini alması bir hatta iki hafta sonra gerçekleşir. Şayet beklediğiniz adet gününün üzerinden 10 gün geçtiyse evde idrar numunesi ile yapılan gebelik testlerinden yapabilir ve hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Fakat sabredemiyorsanız sağlık kliniklerine müracaat ederek b-hCG testi yaptırmanız gerekir. Kan numunesi ile yapılan bu test hamile olup olmadığınızı daha erken bir tarihte size söyleyecektir. İdrar testi daha geç yanıt verir.

Hamileliğin 4. Haftası

Hamileliğin Birinci Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaç kullanmayı bırakmalısınız. Doktorunuza danışmadan asla ilaç almayın. Saçlarınızı bu dönemde boyatmamalısınız. Saç boyalarındaki maddelerin pek çoğu bebeğinize zarar verebilir. Uzmanlar anne adaylarının hamileliklerinin 16. haftasına kadar saçlarını boyatmamaları gerektiği uyarısında bulunuyor.

Artık Yeni Bir Beslenme Düzenine Geçmelisiniz!

Hamile olduğunuzu henüz öğrenmemiş olsanız dahi beslenme şeklinize ve düzeninize dikkat etmelisiniz. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için sağlıklı bir başlangıç yapmanız gerekiyor. Dolayısıyla hamileliğin birinci ayında beslenme son derece önemli! Günde 2 litre su tüketmeli, bol miktarda sebze - meyve yemeli, daha çok ambalaja girmemiş doğal gıdalara yönelmelisiniz. Bu dönemde sigara ve alkol kullanımından vazgeçmenizin vakti de gelmiş oluyor. Çay ve kahve tüketimini sınırlandırmanız da gerekiyor.

Anne adayları bu dönemde haklı bir sabırsızlık yaşarlar. Bir anda önce bebeklerinin ilk görüntüsünü ultrasonografi ile görmek isterler. Ancak maalesef henüz erken… Çünkü hamileliğin birinci ayında bebek henüz 1 mm dahi olmadığından ileri teknoloji cihazlar yardımı ile dahi görüntülenemiyor. Bebeğin görüntülenmesi için rahim boşluğuna yapışmış olması gerekiyor. Ayrıca bebek bu dönemde rahim boşluğuna doğru hareket ederken hücre bölünmeleri yaşıyor ve bu dönemde canlıya zigot adı veriliyor.

Ay Ay Hamilelik Birinci Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Ay Ay Hamilelik Birinci Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

1 Aylık Gebelikte Göbek Çıkar mı?
1 aylık gebelikte henüz göbek çıkışı fiziksel olarak gözlemlenmez. Bebek bu dönemde henüz çok küçük olduğu için karın bölgesinde belirgin bir değişiklik olmaz. Ancak, ilerleyen aylarda hamilelik belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

1 Aylık Hamile Kadın Nelere Dikkat Etmeli?
1 aylık hamilelikte anne adayı sağlığına özen göstermelidir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı, düzenli olarak folik asit ve diğer önerilen vitaminleri almalıdır. Doktor önerisiyle düzenlenen hafif egzersizler ve stresten uzak durmak da bu dönemde önemlidir.

1 Aylık Hamileyken Bebek Hissedilir mi?
1 aylık hamilelikte bebek henüz annenin karın bölgesinde hissedilemez. Bebeğin gelişimi bu dönemde daha çok hücresel düzeydedir. Hissedilebilmesi için birkaç ay geçmesi gerekmektedir. Bu süre zarfında anne genellikle belirgin bir hamilelik hissi yaşamaz.

Birinci Ay Gebelikte Beslenme
Sayfamızın üst kısımında yer alan "Artık Yeni Bir Beslenme Düzenine Geçmelisiniz" başlığımızda tüm detayları bulabilirsiniz.

Son güncelleme: 03/02/20024


Sonraki Ay >>
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR