İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte 6. Ay

İki kişi olduğunuzu hissetmeye başladığınız evredesiniz. Kendinizi garip hissedebilirsiniz. Duygularınızın yoğun olduğu bir dönem içerisine girersiniz. Bebeğin büyümesi hızlı şekilde sürer. Bebeğin boyu 4- 6 mm’ye ulaşmıştır. Vajina ultrasonla kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bebeğin, kol ve bacak kısımları belirginleşmeye başlar. Beyinin gelişmesi de bu haftada başlar.

Hamileliğin Keyfini Sürme Vakti Nihayet Geldi!

Gebelikten kaynaklanan pek çok sıkıntı yaşadınız. Ancak artık bu sıkıntıların büyük bir bölümü sona eriyor. Hamileliğinizin altıncı ayına girmenizde beraber gebeliğin keyfini de sürmeye başlayacaksınız. Elbette ufak tefek sorunlar yaşayabilirsiniz. Ancak bunlar günlük yaşamınızı etkileyecek düzeyde olmayacak. Peki, ya bebeğiniz? Hamileliğin altıncı ayında neler olur sorusunu kendinizden ziyade bebeğiniz için sorduğunuzu biliyoruz. İşte anne adayı için sürprizlerle dolu olan altıncı ay!

Hamileliğin 23. Haftası

29 cm uzunluğunda, 500 gram ağırlığında bir bebeğe sahipsiniz. Bu hafta orta kulak kemikleri sertleşiyor. Pankreas bezi de büyük bir gelişim sergiler. Bebeğiniz artık seslere karşı daha hassas çünkü kulakları şu anda sizin damarlarınızdan akan kanın sesini dahi duyabiliyor. Dışarıdan gelen seslere ani tepkiler vermesinin neden de bu… Ayrıca bu hafta bebeğinizin ciğerlerindeki kan damarları da hızla gelişir. 

Hamileliğin 24. Haftası

Bebeğiniz boyu sadece 1 cm uzuyor ve 30 cm oluyor. Ağırlığı da 600 grama ulaşıyor. Bu hafta bebeğinizin akciğerleri olması gereken forma kavuşmaya başlar ve akciğerlerdeki bu gelişim doğum gününe dek sürecektir. Deri altı yağları da arttığı için bebeğiniz artık vücut ısısını daha kolay şekilde ayarlayabiliyor. Size bir de iyi haber verelim. Hamileliğin 24. haftasından önce düşük olması durumunda bebeklerin yaşama şansı çok az. Çünkü akciğerler bu haftada gelişmeye başlıyor. Ancak bu haftadan itibaren düşük yapsanız dahi bebeğinizin yaşama şansı yüksek. Çünkü artık nefes alıp vermesini sağlayacak akciğerlerinin büyük bir bölümü oluştu.

Hamileliğin 24. Haftası

Hamileliğin 25. Haftası

Kilosu 650 gram, boyu da 34 cm olan bebeğinizin “vertebra” adı verilen omurilik kemikleri, eklemleri ile beraber şekillenmeye başladı. Artık akciğerlerindeki kan damarları genişledi. Akciğerlerdeki en önemli gelişim böylelikle tamamlanmış oldu. Geriye kalan gelişim diğer haftalarda sürecek. Bir diğer önemli gelişim de burunlarda yaşanıyor. Bebeklerin bu hafta içerisinde kapalı olan burun delikleri açılıyor.

Hamileliğin 25. Haftası

Hamileliğin 26. Haftası

Bebeğinizin saçları artık kafa derisini kapladı. Boyu 35 cm olan bebeğinizin ağırlığı 760 gram oldu. Bu hafta akciğerler için önemli çünkü ciğerlerdeki hava kesecikleri oluşmaya başlıyor. Akciğerlerden salgılanan “sülfaktan” adı verilen madde hava keseciklerini kaplayacak ve bebeğin solunumuna yardımcı olacak. Bu hafta bebeğin cildinde daha önce oluşmuş olan yağ ve ter bezleri aktif hale geliyor. Artık bebeğiniz aydınlık ve karanlığı ayırt edebilir. Işık rahminize kadar ulaşarak bebeğinizin çok ince olan cildine ulaşabiliyor.

Hamileliğin 27. Haftası

Hamileliğin 27. Haftası

Artık bebeğiniz 1 kg olmaya çok yaklaştı. 27. haftada bebeğinizin ağırlığı 875 gramboyu da 37 cm oluyor. Bu hafta son trimester dönemine giriyorsunuz. Yani bebeğin doğumdan önceki son 3 ayına başlıyorsunuz. Gözün retina adı verilen tabakası bu hafta gelişiyor. Bu tabaka ışığın algılanmasını ve beyne iletilmesini sağlıyor. Beyin ve akciğerler ise gelişimlerini hızla sürdürmeye devam ediyor. Özellikle bu hafta bebeğinize klasik müzik dinletmeyi unutmayın!

Hamileliğin Altıncı Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ne kadar önceki dönemlerde yaşanan şikayetlerin büyük bölümü ortadan kalkmış olsa da hamileliğin beraberinde getirdiği yeni sıkıntılar ile tanışabilirsiniz. Bunların ilki cilt problemleridir. Cildinizde özellikle karın ve göğüs bölgesinde çatlaklar oluşmaya başlamış olabilir. Bu durumda her gün cildinize uygun bir nemlendirici kullanmanız gerekiyor. Cilt temizliğinize bu ay içerisinde maksimum derecede önem verin.

Varis problemi bu ay kendini gösterebilir. Mutlaka her anne adayında varis oluşacak diye bir kaide yok. Fakat geçici de olsa pek çok anne adayı bu problemi yaşayabiliyor. Artık topuklu ayakkabı giymekten kaçının. Düz ve rahat ayakkabılar tercih etmelisiniz. Bu durum varis sorununuzun hızla ilerlemesini de önleyecektir. Bir diğer önerimiz de uzandığınızda bacaklarınızın biraz daha yukarıda olmasıdır. Kan dolaşımı açısından bu pozisyon sizi rahatlatabilir.

Hamilelikte 6. Ay

Hamileliğin altıncı ayında beslenme düzeniniz yeniden eski formuna kavuşacaktır. Geçtiğimiz ay iştahınız birden açılmıştı. Ancak artık düzenli bir yemek yeme veya atıştırma programını yeniden uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu dönemde su tüketimine maksimum hassasiyet göstermeniz şart! Kendinizi daha dinç hissettiğiniz için egzersizlerinizi sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz.

Altıncı ayda bebeğiniz daha çok kafası aşağıya gelecek şekilde duracak, bu durum sık idrara çıkma isteğine neden olacaktır. Göğüs uçlarınız artık çok daha koyu olacak. Tırnaklarınız daha hızlı uzayacak.

Gelelim sürprizlere… Hamilelik her zaman sıkıntı getirecek değil! Saçlarınız birden gürleşti mi? Aslında saçlarınız gürleşmedi sadece daha az saç teliniz dökülüyor. İnsanlar günde 100’e yakın saç telini kaybeden ancak hamilelikte bu rakam oldukça azalıyor. Haliyle saçlarınız birden gürleşiyor.

Cildiniz de birden parlaklaştı. Gebelik öncesi böyle bir duru cilde sahip olmak için neler kullanmadınız ki… Sonuç pek parlak olmadı ama şimdi, 6 aylık hamile iken aynada gördüğünüz bu mükemmel cilt hamileliğin size hediyesi, tadını çıkarın!

Ay Ay Hamilelik Altıncı Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Ay Ay Hamilelik Altıncı Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

6 Aylık bebek anne karnında nerede durur?
6 aylık gebelikte bebeğin genellikle baş aşağı veya baş aşağıya doğru pozisyon aldığı söylenebilir. Ancak, her gebelik farklıdır ve bebek pozisyonları değişebilir.

Bu dönemde bebek, rahim içinde daha fazla hareket alanına sahiptir. Bebek, anne karnında dönme ve hareket etme yeteneği geliştirebilir, bu da annenin hissedebileceği hafif ve yumuşak hareketlere neden olabilir.

6 Aylık bebek tekme atar mı?
6 aylık bebek genellikle tekme atmaya devam eder. Ancak, bebeğin hareket paterni ve yoğunluğu gebelikten gebeliğe farklılık gösterebilir.

Son güncelleme: 03/02/20024


<< Önceki Ay Sonraki Ay >>
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR