İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Bebek Kafasının Büyük Olması

Hamileliğin ilk haftasından son haftasına kadar bebeğin gelişiminin doktor kontrolünde olması büyük önem taşır. Çünkü bebeğin başının büyük olması gibi durumlar bu rutin kontroller esnasında fark edilir ve gerekli müdahale henüz vakit varken gerçekleştirilir. Ancak kontrollerin ihmal edilmesi bu tür durumlarda geç kalınmasını da beraberinde getirebiliyor. Anne adayları periyodik kontrolleri asla aksatmamalı…

Hamilelikte bebeğin gelişiminin yakın takibe alınması esnasında bebeğin tüm ölçümleri düzenli olarak yapılır. Bu ölçümlere bebeğin baş çevresinin ölçümü de dahildir. Bu ölçümün bebeğin boy ve kilo ölçümü kadar önemli olduğu her anne adayı tarafından bilinmelidir. Çünkü bebek anne karnındayken makrosefali (bebeğin başının büyük olması) veya mikrosefali (bebeğin başının küçük olması) teşhisi konabilir.

Bebeğin Kafasının Büyük Olması Makrosefali Hastalığı

Bebeğin başının olması gerekenden daha büyük olmasının pek çok nedeni olabilir. Eğer bebeğin başının içinde sıvı toplanması nedeniyle makrosefali teşhisi konarsa, devreye beyin cerrahı girer. Cerrah bebek anne karnındayken müdahale ederek bebeğin başının içinde ya da beyninde biriken sıvıyı boşaltır. Bu sayede bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi sağlanır.

Bebeğin Kafasının Büyük Olması Normal Doğuma Engel mi?

Bebeğin başının büyük olması durumunda pek çok hekim anne adaylarına sezaryen ile doğum yapmayı önerir. Çünkü bebeğin başı çoğu zaman rahim ağzını kapatacak kadar büyük olur. Hatta rahim ağzından daha büyük olduğu durumlar da yaşanabilir. Bu durumda normal doğum yapmak bebeğin sağlığını hatta hayatını riske atmak demektir. Doğumun güçleşmesi de normal doğum önerilmemesinin nedenleri arasında yer alır. Bu konuda en sağlıklı kararı doktor verecektir. Doktorun normal doğum önermemesi durumunda anne adayının bu karara riayet etmesi önerilir.

Makrosefali Büyük Kafa Hastalığı Nedenleri

Makrosefali - Bebeğin Kafasının Büyük Olmasının Nedenleri Neler?

Makrosefalinin en yaygın nedeni beyin içerisinde sıvı birikmesidir. Bebeğin gelişimi esnasında böyle bir sorun ortaya çıkabilir. Çok ender durumlarda enfeksiyon ve benzeri nedenlerle de bebeğin başının büyüklüğü normal değerlerin üzerinde olabilir. Eğer büyüklük düzeyi çok fazla değilse, durumun kontrol altında tutulması tavsiye edilebilir.

Çünkü bebeğin gelişimi normal seyrederken kafa gelişimi birkaç hafta önde gidebilir. Bu durumun normale dönüp dönmeyeceğinin beklenmesi ve gereken süre sonunda müdahale edilmesi uzmanların uyguladığı ortak yöntemlerdir. Ancak sıvı birikmesi gibi bir durum söz konusu ise cerrahi bir müdahale gerekebilir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR