İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Depresyon Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik depresyonu hiç beklenmeyen bir anda ortaya çıkabilir ve anne adayının gebelik sürecini kabusa çevirebilir. Bebeğin sağlığı ile ilgili endişeler depresyona neden olabilirken, sadece test sonuçlarını beklerken geçen sürede yaşanan endişeler dahi anne adaylarını bu kabusa sürükleyebiliyor. Hamilelik depresyonu ile tek başına mücadele edemezsiniz. Bu dönemde hamilelerin psikolojik terapi alması zorunludur.

Gebelik döneminde veya sonrasında depresyon yaşanma olasılığı her anne adayı için geçerlidir. Ancak hamilelik öncesi bir defa depresyon yaşamış olan kadınların gebelik döneminde ya da hamilelik sonrasında depresyona girme olasılıkları % 50 artıyor. Aynı zamanda plansız ya da istenmeyen hamileliklerde de depresyon olasılığının ciddi düzeyde yükseldiği söylenebilir. Peki, hamilelikte depresyon nedenleri nelerdir?

hamilelikte depresyon

Anne adaylarını depresyona iten nedenlerin başında, gün boyunca akıllarında uçuşup duran ve yanıtına hiçbir zaman tam olarak güvenemedikleri yüzlerce soru geliyor. “İyi bir anne olacak mıyım, bebeğim sağlıklı mı, bana bir şey olursa bebeğime kim bakacak, acaba sütüm bebeğimi doyurur mu, bebeğime yeterince göz kulak olabilecek miyim, doğum sonrası kilolarımı verebilecek miyim” gibi yüzlerce soru anne adaylarını derin bir hüzne boğabiliyor.

Alkol ve Sigara Depresyonu Tetikliyor!

Hamilelik döneminde alkol ve sigara kullanan kadınların gebeliğin ilk aylarında daha sık depresyona girdikleri de bilinir. Bunun nedeni olarak aldıkları alkol ve içtikleri sigaranın bebeklerinin sağlığına zarar verdiğinin bilincinde olmaları ve onların sağlığı ile ilgili kaygılarını daha üst düzeyde yaşamaları olarak gösterilir. Aynı zamanda erken yaşta gebelikler ve ileri yaşta gebelikler de depresyonu beraberinde getirebiliyor.

gebelik depresyonu nedenleri

Depresyonda Olan Anne Adayına Nasıl Yaklaşmalı?

Anne adaylarının tümü hamilelik döneminde çevrelerinden daha fazla ilgi ve daha fazla anlayış bekler. Eğer anne adayı depresyona girmişse ilgiye, anlayışa ve desteğe çok daha fazla ilgi duyarlar. Bu yüzden çevrelerinde bulunan herkesin onlara yeterince ilgi ve anlayış göstermesi gerekir. Ancak bu durum tek başına maalesef yeterli değil. Eğer anne adayının depresyona girdiğine dair herhangi bir bulgu baş gösterirse mutlaka psikolojik destek alması sağlanmalıdır.

Depresyonda olanlar bir psikolog ile görüşmeyi kendileri istemez. Bu yüzden bu konuda kararı anne adayına bırakmamak, onu psikolog ile görüşmeye zorlamadan ikna etmeye çalışmak çok daha doğru bir tercih olacaktır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR