İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Duygusal ve Psikolojik Değişimler

Hamilelik dönemi; bir kadın hem fizyolojik hem de psikolojik olarak önemli değişikliklere yol açan mucizevi bir dönemdir. Gebelikte vücutda meydana gelen değişimlerin duygusal boyutunu ele aldığımız yazımızda ay ay hamilelik serüveni hakkında kısa bilgileri sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Gebelik psikolojisi bir kadını ne derece etkiler merak ediyormusunuz?

Anne olacağınızı ilk öğrendiğiniz andan itibaren siz fark etmeseniz bile duygularınızda birtakım değişiklikler meydana gelir. Bu durum bazı aylarda daha yavaşken gebeliğin sonuna doğru daha fazla yoğunlaşır.

Gerek annelik duygularının üst düzey artışı gerek annenin yeni bir döneme doğru giriş yapması beraberinde fizyolojik ve duygusal yönden farklılıkları arz eder. Aslında şu durumu da belirtmek de fayda var; Eğer anne olmak için uzun süredir uğraş veriyorsanız yumurtlamadan iki hafta sonra yapacağınız hamilelik testi sonrası sizde psikolojik açıdan duygularınızda değişiklikler başlar. Bu durum gebeliğin ilerleyen dönemlerinde daha farklı şekilde sizi karşılar.

Gebelikte Psikolojik Değişimler

Ay Ay Gebelikte Yaşanan Duygusal Değişimler

Gebeliğinizin başladığını öğrendikten sonra 1. ay hamile olduğunuzu bile anlamakta güçlük çekebilirsiniz. İkinci ayda aynı şekilde hamile olduğunuzu zaman zaman unutabilir ve birtakım normal hayatınızda devam ettiğiniz gibi dikkatsizlikler yapabilirsiniz.

Hamileliğin 3. ayında bebeğinizin sağlığı için endişelere kapılabilirsiniz. Bu gibi endişelere kapılmak çok doğaldır. Hele ki anne adayının ilk hamilelik dönemiyse bu durumu eşinden de destek alarak atlatabilir.

4. ayda hem fizyolojik hem de psikolojik açısından anne olmaya yavaş yavaş alışacaksınız.

Gebelikte Duygusal Değişimler

5 ve 6. aylarda ise bebeğiniz ve kendiniz için araştırmalar yapmaya başlayacak ve sağlık açısından birtakım testlerden geçeceksiniz. Bu durum sizin duygusal açısından da merak ve tereddüt içerisinde bırakacak. Bunun için öncelikle rahat olmalı ve bedensel açıdan kendinizi dinlememelisiniz.

7. aylarda ise hamilelikte geçmiş aylara nazaran kıyaslamalar yapabilir azalan veya ortaya çıkan problemlerinizi düşünüyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda aklınızda öncelikle bazı gereksiz düşünceleri atın ve rahat olmaya çalışmalısınız. Eğer normal olmayan bir durum varsa da direk doktorla irtibata geçmelisiniz.

8 ve 9 aylarda ise artık kendinizi tam olarak anneliğe hazırlamış olacaksınız. Kesinlikle kendinizi bazı konularda eksik hissetmeyin ve ebeveynliğin yaşamın sonuna kadar devam edeceğini de unutmayın.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR