İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Gelişim Geriliği

Hamilelik boyunca anne karnındaki bebek sürekli takip altında tutulur. Yapılan incelemeler, bir önceki haftanın incelemeleri ile kıyaslanır ve bu sayede bebeğin gelişim süreci de izlenir. Düzenli olarak kontrollere gidilmesi bu anlamda çok önemli.

Özellikle ultrason takipleri bebekteki gelişimin en net şekilde gözlemlenebilmesini sağlıyor. Eğer gelişim alt seviyelerde kalırsa, bu durumda bebekte gelişim geriliği olduğu düşünülüyor.

Hamilelikte Gelişim Geriliği

Gebelikte Gelişim Geriliği Zararları

Gebelikte gelişim geriliği maalesef bebeğin sağlığı adına ciddi bir problem. Gebeliklerin % 4’ü ila % 8’inde bu sorun ile karşılaşılıyor. Ülkemizde gebelikte gelişim geriliği sorunu, bebek ölümleri ve prematüre doğum probleminden sonra ikinci sırada yer alan bir risk. Gelişim geriliği olan bebeklerde oksijensizlik nedeniyle bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Örneğin hareket kısıtlılığı, kan akımının az olmasına bağlı iç organlarda sorunlar ve beyin gelişiminin geri olması bunlardan sadece birkaçı.

Bebeklerde Kaç Çeşit Gelişim Geriliği Olur?

Genellikle gelişim geriliği simetrik ve asimetrik şeklinde değerlendirilir.

Gelişim Geriliği Cesitleri

Bebeklerde Simetrik Gelişim Geriliği

Bebeğin baş, karın ile bacak boyu ölçülür. Kaç haftalık olduğu ile ölçüm sonuçları değerlendirilir. Eğer bebeğin gelişimi geride kalmışsa simetrik gelişim geriliği teşhisi konabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde belirti veren bu gerilik, diğer gelişim geriliklerine göre daha az görülüyor. Ancak çok daha ciddi problemleri beraberinde getirebiliyor. Simetrik gelişme geriliğine, anne adayının sigara içmesi (bknz: gebelikveannelik.com/hamilelikte-sigara-kullanmanin-zararlari ) , kromozom anomalileri, gebelikte yaşanan enfeksiyonlar, anatomik bazı problemler ya da beslenme sorunları sebebiyet verebiliyor.

Bebeklerde Asimetrik Gelişim Geriliği

Diğer gelişme geriliğine göre daha geç anlaşılır ve daha sık görülür. Bebeğin ölçümleri yine önemli ancak karın çevresinin ölçüsü, bacak ile baş çevresinin ölçüsüne göre daha küçük kalır. Bu durumda bebeğin vücudunda asimetrik bir gelişim geriliği gözlenir. Nedeni ise genellikle bebeğe az kan gitmesi, şeker ya da yüksek tansiyon rahatsızlıkları olabiliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR