İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Kalp Hastalıkları

Gebelik döneminde değişen hormonlar yüzünden vücutta bu durumdan en çok etkilenen sistemlerden biri de kardiyak sistemdir. Hamileliğe bağlı olarak kan hacminin değişmesi kalp yükünü ve kalp hızını değiştirir. Bu yüzden kalp hastası gebelerin diğer gebelere göre daha fazla dikkat etmesi gereken unsur vardır. Kalp hastası olan bir gebenin her an sağlık kurumuna başvurabileceği bir yerde oturması gerekir.

Gebelik sürecinde anne adayının vücudunda birçok değişiklik meydana gelir. Hormon değişiklikleri çeşitli sistemlerde farklılıklara neden olurken, etkilenen sistemlerden biri de kardiyak sistem. Hamileliği bağlı olarak anne adayının kan hacminde değişiklik olabilir, kalp yükü değişebilir ve kalp hızında artış gözlemlenir.

Kalp Hastaları için Hamilelik Riskli mi?

Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler olumlu etkilerini kalp hastaları için de gösteriyor. Önceleri özellikle kalp hastalarının gebe kalmamaları istenirdi. Bunun hayati risk taşıyacağı bilinirken, yaşanan gelişmeler kalp hastası olan kadınların da sağlıklı bir gebelik geçirerek anne olabilmelerini mümkün kıldı.

Gebelikte Kalp Hastalıkları

Kalp hastası gebeliği diğer gebelere göre daha fazla hassasiyet gerektirir. Kalp hastası olan anne adayları bu süreçte sadece kadın doğum uzmanı kontrolünde değil, aynı zamanda bir kardiyolog kontrolünde olmalı. İki uzmanın da ortak görüşlerinin alınması gerekir. Her ne kadar tıp ilerlemiş olsa da, herhangi bir risk durumu söz konusu olabileceğinden kalp hastası anne adaylarının kardiyolog kontrolünün ihmal etmemesi önemlidir.

Kalp hayatta kalabilme organımızken, kalp hastaları için saniyeler bile büyük önem taşıyor. Bu nedenle kalp hastası gebeliği sürecinde anne adayının kontrol için başvurduğu klinik yaşam alanına yakın olmalıdır. Herhangi bir sorun yaşandığında en kısa sürede takip altında bulunduğu kliniğe ulaşım sağlamak için yakın bir kliniğin seçilmesi doğru karar olabilir.

Kalp Hastalığı Olan Gebelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Anne adayı kalp hastası ile düzenli olarak kontrollerini ihmal etmediği gibi, hareketlerini de kısıtlamalıdır. Fiziksel aktivite aşırı bir şekil alırsa bu annenin de bebeğin de sağlığını tehdit eder. Bununla birlikte yüksek proteinli tuzdan uzak durulmalıdır. Kansızlık da kalp hastalarını olumsuz etkilediğinden kansızlığa neden olacak durumlardan kaçınmalı, kanı belirli seviyede tutacak uygulamalar yapılmalıdır.

Kalp hastası anne adayları için normal doğum önerilir, ama sezaryen doğumun daha uygun olacağı hastalar da olabilir. Bu kontroller sırasında uzmanla anne adayı arasında belirlenecektir. Doğum sonrasında da kalp hastalığına karşı kan kaybının en aza indirilmesi gerekir. Aynı zamanda kalp yetmezliğine neden olabileceği için aşırı derecede sıvı alımına da engel olunmalıdır. Doğumdan sonraki süreçte belirli periyotlarda kardiyolog kontrolünde olunması önerilir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR