İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Küçük Tansiyon

Tansiyon, kişinin sağlık durumuna dair önemli bilgiler verebiliyor. Özellikle hamilelik döneminde kan basıncı takibinin yani tansiyon takibinin yapılması önerilir. Elbette tansiyon gün içerisinde beslenmeye, günlük aktivitelere göre değişebilir.

Ancak hem büyük tansiyon hem de küçük tansiyonun belirli bir rakam aralığının dışına çıkması, tehlike çanlarının çaldığı şeklinde yorumlanıyor. Peki, gebelik döneminde tansiyon nasıl ölçülür ve kaç olmalı? İşte merak edilen soruların yanıtları…

hamilelikte_kucuk_tansiyon

Gebelik Döneminde Tansiyon

Hamileliğin başlamasıyla birlikte hormonlar damar ve kan dolaşımını etkilemeye başlar. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında bu etkiden kaynaklı olarak tansiyon değişebilir. Genellikle hamilelikte tansiyon düşme eğilimine girer. Pek çok anne adayı düşük tansiyon şikayetinden yakınır. Kronik hipertansiyon olarak adlandırılan hamilelik öncesi hipertansiyonu olan kişilerde hamilelik döneminde tansiyonun düşme eğiliminde olması daha sık gözlemlenir.

Gebelikte Normal Tansiyon Değeri Kaçtır?

Gebelik dönemi de dahil olmak üzere normal bir tansiyon değeri 120/80 m’dir. Ancak hamilelikte bu rakamın biraz daha altında olan tansiyon ölçümleri de normal kabul edilir. Önemli olan büyük ve küçük tansiyon değerlerinin çok fazla yükselmemesi ve düşmemesidir. Örneğin gebelikte 3 farklı zaman içerisinde 3 farklı ölçüm yaptıysanız ve büyük tansiyon değeri 140, küçük tansiyon değeri 90 ise bu durum yüksek tansiyon olarak değerlendirilir. Mutlaka tek bir ölçümü dikkate almayarak belirli aralıklar ile tansiyon ölçümünü tekrarlamanız öneriliyor.

Gebelikte Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılmalı?

 Hamilelik sürecinde tansiyon ölçümünün sağ koldan yapılması öneriliyor. Anne adayı ölçüm esnasında oturur pozisyonda olmalı. Kullanılan tansiyon aletinin manşonu uygun genişlikte olmalı. Anne adayının yattığı ya da sola, sağa doğru uzandığı pozisyonda yapılan ölçümler yanıltıcı olabiliyor. Bu nedenle ölçüm esnasındaki pozisyona dikkat etmelisiniz. Ölçüm değerlerinin 90/60 ve altında olması ya da 140/90 ve üstünde olması durumunda bir sağlık kuruluşuna müracaat etmenizde fayda var.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR