İÇERİK KATEGORİLERİ

İdeal Anne Olma Yaşı Nedir?

Anne olmak için aslında ideal bir yaş yok! Uzmanlar önemli olanın yaş değil olgunluk seviyesi olduğunu söylüyor. Olgunluk ise yaşla beraber gelen bir olgu değil, deneyimlerle, yaşayarak kazanılan bir olgu. Bu yüzden anne olmak konusunda karar verirken yaşı değil ne kadar olgun olduğunuzu ve anne olmanın sorumluluğunu ne kadar taşıyabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Medyada da sıklıkla tartışılan annelik için doğru yaş psikoloji uzmanlarının da gündeminden düşmüyor. En çok merak edilen soru olan ideal anne olma yaşı ise tamamen yanlış bir kavram. Çünkü 20’li yaşlardan sonra olmak kaydıyla anne olmak için ideal bir yaş yok. Kişinin yaşı değil olgunluk düzeyi önemli… Bir kadın 30 yaşında olabilir ancak olgunluk yaşı halen 18 olabilir. Bu durumda söz konusu kişi için “anne olmak için ideal bir yaşta” demek yanlış olacaktır. Sonuç olarak uzmanlar kadınların anne olma kararları konusunda yaşa değil olgunluk düzeyine dikkat çekiyor.

İdeal Anne Olma Yaşı

Anne Olma Sorumluluğu Yaşa Göre Değişiyor

Erken yaşta anne olmanın avantajları da var, dezavantajları da… Örneğin gençler daha enerjik olduklarından çocukları ile ilgilenmek ve düzenli ev işleri yapmak konusunda daha az sıkıntı yaşıyor. Bir diğer deyişle zamanı çok daha güzel değerlendirebiliyorlar. Ancak hayata karşı yeterince olgunlaşmadıkları ve yeterince deneyim sahibi olmadıkları için hatalar da yapabiliyorlar. Bir çocuğun sorumluluğun genç yaşta anne olan biri ile daha ileri yaşlarda anne olan biri aynı düzeyde yaşamıyor.

Peki, özellikle genç yaşlarda çocuk sahibi olmak konusunda nasıl bir yol izleyerek karar vermek gerekir? Uzmanlar bu konuya da hazırladıkları bazı sorular ile açıklık getiriyor. Eşler birlikte oturarak bu sorulara yanıt vermeli. Sonrasında çocuk sahibi olup olmama konusunda daha bilinçli bir karar vermeleri mümkün olabiliyor. O sorular ise şöyle:

1- Çocuk sahibi olmayı siz mi istiyorsunuz yoksa çevreniz mi çocuk yapmanızı istiyor?

2- Sizce hamilelik ve annelik/babalık nasıl bir şey?

3- Kendinizi çocuğunuzla nasıl hayal ediyorsunuz?

4- Hamilelik ve doğum ile beraber bu süreçte eşinizden neler bekliyorsunuz?

5- Eşiniz beklentilerinizi karşılar mı?

6- Eşinizle sorumluluk paylaşımınız nasıl olacak?

7- Eşinizle ortak beklentileriniz neler?

8- Bebek sahibi olmak ilişkinizi nasıl etkileyecek?

9- Çocuğunuza bakabilecek, eğitim almasını sağlayabilecek misiniz?

10- Çocuğunuzun bakımı konusunda size destek olabilecek biri var mı?

Bu sorular eşlerin hem beklentilerini açık bir dille birbirlerine aktarmalarını sağlıyor, hem de gözden kaçan detayların ortaya çıkmasına yardımcı oluyor. Eğer konuyu sorular eşliğinde eşinizle beraber konuşup tartıştıktan sonra ortak kararınız bebek sahibi olmaksa, daha net bir karar ile hareket etmiş olacaksınız.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR