İÇERİK KATEGORİLERİ

Konak Nedir ve Nasıl Geçer?

Bebeklerin kafa derisinde oluşan pul pul dökülmelere konak adı verilir. Deride ki yağ bezelerinin fazla çalışmasından kaynaklanır. Bebek 12 ay olana kadar devam edebilir fakat bebek için zarar verici değildir. Doğal içerikli sabun ve şampuanlar kullanılmalıdır. Aynı zamanda da günde iki ya da üç kez yumuşak bir tarakla bebeğin saçları taranmalıdır.

Hemen her bebekte görülebilmekte olan konak nedir ve nasıl geçer? Genellikle yeni doğan döneminden başlayarak 12 aya kadar görülebilmekte olan konak; bebeğin saç derisi üzerinde meydana gelen pul pul deri döküntüsü durumudur. Bebeklerin başında görülen kahverengi kabuk halindeki deri parçalarına konak adı verilmektedir. Genelde bebeğin baş derisinde bulunan yağ bezelerinin fazla çalışması nedeni ile meydana gelmekte olan konak; görsel olarak çok iyi görünmese de bebekte rahatsızlık yaratmaz.

Hemen her bebekte görülebilmekte olan konak nedir ve nasıl geçer? Genellikle yeni doğan döneminden başlayarak 12 aya kadar görülebilmekte olan konak; bebeğin saç derisi üzerinde meydana gelen pul pul deri döküntüsü durumudur. Bebeklerin başında görülen kahverengi kabuk halindeki deri parçalarına konak adı verilmektedir. Genelde bebeğin baş derisinde bulunan yağ bezelerinin fazla çalışması nedeni ile meydana gelmekte olan konak; görsel olarak çok iyi görünmese de bebekte rahatsızlık yaratmaz. Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülmekte olan konak bebeğin keratin tabakasının henüz gelişmemiş olması nedeni ile ortaya çıkmaktadır.

konak nedir

Konak Nasıl Önlenir?

Konağı önlemek için yapılacak en önemli uygulamalardan biri bebeğin kimyasal içerikli temizlik ve banyo malzemelerinden uzak tutulmasıdır. Bebeğin yıkandığı şampuanın koku içeriği bulunmayan uygun türü ile hemen her gün yıkanması konağın oluşumunu önlemeye katkıda bulunur.

Uygun ürün ile yıkanan saçın yumuşak bir tarak yardımı ile günde iki üç defa taranması konak oluşumun önlemek ya da meydana gelmiş konağın tedavisinde oldukça etkili sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır. Genel olarak risk oluşturmamakla birlikte uzun süreli geçmeyen ve yayılan konak durumlarının ilerleyen zamanlarda deri hastalıklarına neden olabilmesi mümkündür.

Konak Tedavisi

Konak durumunun 5 - 6 gün içinde geçmediği durumlarda, konak kızarıklıklarının artarak yayılması ve sıvı sızma gibi durumlarda kesinlikle doktora danışılması tavsiye edilmektedir. Genellikle doktor incelemesi sonucunda önerilen uygun krem tedavisi ile kısa sürede geçebilen konak yine de dikkate alınması gereken bir durumdur.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR