İÇERİK KATEGORİLERİ

Ninni ve Masal

Ninni, geçmişten adeta bir kültür şeklinde günümüze kadar aktarılan ve gelecek kuşaklarında daha ileri düzeylerde uygulayabileceği bir uyutma yöntemi olarak bilinir. Bebeğin doğum sonrası dönemden hemen sonra gördüğü ve duyduğu olaylar daha ileri dönemlerinde kendisinin konuşma ve görme yetenekleri üzerinde artı bir etki bırakır.

Bu durumun bilincinde olan anneler gebeliğin 5. ayından itibaren başlayarak bebeğin gerek zihinsel gerekse duyuşsal bakımından gelişimi için ninni ve masal anlatırlar. Bebeğinize daha doğmadan önce ninniler söylemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu sayede bebeğinizle olan duygusal bağ güçlenecek ve bebeğiniz kendisinin önemsendiğini hissedecektir. Zaman buldukça masallar anlatarak çocuğunuzun dil gelişimine yardımcı olmalısınız.

Çocuğun öğrenme yeteneği 3 - 10 yaş arası en üst noktalara ulaşır. Bu süre içerisinde dil ve müzik eğitiminin olabildiğince en güzel şekilde çocuğa aşılanması gerekir. Bu nedenle anne ilk öğretmen rolünü daha doğumundan önce üstlenmeli, ninni ve masal ile bebeğinin bu gibi yeteneklerini tamamlamaya çalışmalıdır. Bu nokta da her zaman bebeğin çıkardığı seslere, yüz ifadelerine ve hareketlerine dikkat edin çünkü çocuğunuzun konuşma becerisi henüz gelişmediği için size tepkisi bu şekilde olacaktır.

Ninni ve Masalın Zihinsel Gelişime Etkileri

Ninni ve masal her ikisi de çocuğun algılama yeteneğini güçlendirerek daha çabuk tepki vermesini sağlarlar. Hiperaktif çocukların daha ılımlı davranışlar göstermesinde yardım ederler. Çocuğun çevreye adapte olmasına yardım ederek olumlu ilişkiler kurmasında etkilidirler.Çocuğun sosyal davranışlarının gelişmesinde ve rahatlamasında  fayda sağlarlar. Korunma duygusu yaşatarak çocuğun güven duygusunu geliştirirler. Çocuğun kendisini bağımsız hissettirerek korku duygularından uzaklaşmasına ve gevşemesine yardımcı olurlar. En önemlisi de dil ve öğrenme becerisi sağlayarak çocuğun kelime hazinesini genişletirler.

Devamını Göster