İÇERİK KATEGORİLERİ

Pedagog Kimdir?

Pedagog kimdir, ne iş yapar, çocuğa faydaları nelerdir soruları ailelerin en çok merak ettikleri arasında yer alır. Pedagog çocuğun gebelikten itibaren gelişimini ve büyümesini takip eden ve aileye rehber olan kişidir. Çocuğun her dönemi hakkında aileye bilgi veren pedagog hem zihinsel hem duygusal hem de ruhsal olarak çocuğun sağlıklı bir şekilde yetişkin olmasını sağlayan uzman hekimdir.

Çocuğu olan her ailenin bir pedagog edinmesi gerekir. Peki, pedagog nedir? Pedagog, bir çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal durumu ile ilgilenen ruh sağlığı uzmanıdır. Hiç kimse doğuştan iyi bir anne ya da baba olamaz. Olsa bile yine eksiklikler mutlaka kalır. Eksikliklerinin yaşanmasının nedeni ise değişen zaman şartları ya da maddi ve manevi durumlardır. Bu yüzden çocuk üzerine uzun yıllar eğitim almış olan kişiler yani pedagoglar ile iletişime geçmeli ve çocuğunuzun iyi bir şekilde büyümesinde profesyonel birinden destek almalısınız.

pedagog nedir

Çoğu anne bir şeyi çok iyi yaptıklarını söyledikleri anda bile çocuğun gelişimine zarar veriyor olabilirler. Çocuk psikolojisi eğitmeni ya da uzmanı olarak adlandırabileceğiniz pedagoglar, anne babanın en iyi danışmanı ve çocukların ise en iyi dostlarıdır. Günümüzde geçmişin aksine pedagog yardımı alan ailelerin sayısı artış gösterir. Peki, bir pedagog çocuk için ne yapar, görevi nedir? Bu soruların cevaplarını inceleyelim.

Hiç Kimse Anne-Baba Olma Sanatını Doğuştan Öğrenmiyor?

Anne- baba eğitimi adına hiçbir kurum ders vermediği için diploma alınarak çocuk sahibi olunmuyor. Çoğu anne baba planlı şekilde çocuk sahibi olsa da en az planlı olanlar kadar sürpriz şekilde olanlar da var. Bu yüzden çocuk büyütme serüveni, büyüklerden, çevreden ya da kulaktan dolma bilgiler ile başlıyor. Doğru ya da yanlış her anne baba farklı şekillerde bebeği ile ilgilenmeye çalışıyor. Tabii ki, hiçbir anne baba çocuğunun zararına bir şey yapmak istemez fakat bu durum çoğu zaman bilinmeden ya da farkında olmadan gerçekleşebiliyor.

annelik psikolojisi

Çocuğunuzun gelişiminin iyi bir şekilde olması için bu evrede pedagoglar yardımınıza koşuyor. İlk çocuklar her ne kadar halk arasında denek konumunda olsa da bu yanlış bir kavramdır. Tecrübesiz olan anne ve babaların ilk deneyimleri ilk çocuk üzerinde gelişir ve ikinci ya da üçüncü çocuk daha iyi şartlarda büyütülür. İlk çocuktan öğrenilen her şey daha sonraki çocuklar için deneyimdir. Fakat bu şekilde ilk çocuğun da tehlikeye atılması oldukça yanlış bir durumdur.

Hayatınıza yeni giren aile ferdinizin en iyi şekilde büyümesi ve sağlıklı olması için bir pedagogdan gerekirse harfiyen uyacağınız öneriler almalısınız. Ne kadar ergen yaşta pedagog yardımı almaya başlarsanız sizin ve çocuğunuz için daha olumlu olacaktır. Pedagog çocuğunuza eğitimci olacağı kadar size de danışman olacaktır. Pedagog sadece hali hazırda olan sorunları çözmek için uğraşmaz ayrıca sorunların oluşum aşamasına inerek engelleri hiç başlamadan ortadan kaldırmaya çalışır. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimine katkıda bulunan pedagog, ailenizde birlik ve beraberliğin olması için yardımcı olan bir eldir.

Pedagog bir anne ve babanın canlı çocuk yetiştirme kılavuzudur. En basit anlamı ile pedagog, çocuğunuzun ruhsal dünyası, çevresi ile iletişimi, anne ve babası ile ilgili sorunları, hayata olan bakışı, kaygıları, korkuları ve günlük hayatı ile ilgilenir. Pedagogun çocukla ilgilenmesi bebeğin daha dünyaya gelmediği zamanlarda başlar. Anne adayının annelik psikolojisi içerisine girip girmediği, buna hazır olup olmadığı ve çocuk sağlığı konusunda ne kadar bilgisi olduğu pedagog tarafından kontrol edilir. Bunun için anne adayının pedagog ile düzenli olarak görüşmesi ve tavsiyelerini dinlemesi gerekir. Buna ek olarak doğumdan sonra da psikolojik danışmanlık hizmeti almak için annenin pedagogla görüşmeye devam etmesi önemlidir.

anne ve cocuk

Pedagog desteği doğumdan birkaç yol sonra kesinlikle kesilmemelidir. Çünkü çocuğun her yeni yaşı ona ve anne babaya farklı sorunlar getirecektir. Bu yüzden her yaşında pedagogun çocuk ile olan ilgisi daha fazla artacaktır. Anne ve babanınki de aynı şekilde artış göstermelidir. Bazı anne ve babalar çocukları için barınma, yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçları karşıladıklarında her şeyi yaptıklarını düşünürler. Fakat bu durum en basitidir. Çocuklar için asıl önemli olan zihinsel, sosyal ve ruhsal ihtiyaçların karşılanmasıdır.

Çocuğunuz için yaptıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Sosyal gelişimi için ne yapıyorsunuz, zihinsel gelişimi için yaptıklarınız yeterli mi, çocuğunuza karşı sergilediğiniz davranışlar yumuşak mı çok mu kaba, ona sadece yeni oyuncaklar almak yeterli mi, onun için koyduğunuz yasaklar sınırlar sizin sınırlarınız mı yoksa olması gerekenler mi? Bu soruların cevaplarını kendinize verdikten sonra doğruluğunu teyit etmek için pedagoga yöneltebilirsiniz.

Her çocuk özeldir ve dünyada tektir. Çocuk büyütmenin reçetesi yoktur. Çocuğunuz için kılavuz vardır o da pedagogdur. Pedagogun önemi için bir örnek verelim. Çocuğunuzun hastalandığını en basitinden grip olduğunu düşünün. Yapılacak tek şey vardır: doktora gidip muayene olmak ve ilaç almaktır. Peki, çocuğunuzun ruhsal dengesi bozulduğunda da bir doktora başvurmanız kadar doğal olan ne var? Pedagog sizin yerinize çocuğunuzun atacağı her adım için pek çok eğitim almış ve çocuk psikolojisi üzerine araştırmalar ve gözlemler yapmış kişidir.

Çocuğunuzun içinde bulunduğu durumları yakından inceleyen pedagog hangi durumda ne yapmanız gerektiğinizi size söyleyecek ve sorunlar için çözüm yolları arayacaktır. Çocuğunuzun davranışlarına ve çözümlere verdiği tepkilere göre tedavi yöntemi değiştirecek ya da aynı yolda devam edecektir.

cocuk egitimi

Çocuğunuzun İlgi ve İhtiyaçları Her Yaşta Farklılık Gösterir

Bebeklik dönemi çok hızlı geçen çocukların gelişiminde haftaların dahi önemi çok büyüktür. Çünkü daha sonra gelişimleri daha yavaşlar ve her girdikleri yaşta biyolojik bir dönem içerisindedirler. Her dönemin özelliklerine göre çocukların davranışları değişir. Her döneme göre farklı bilgiler öneren pedagog çocuğunuz için gelişim ve yetiştirme uzmanıdır. Pedagogdan edindiğiniz bilgiler doğrultusunda çocuğunuza nasıl davranacağını öğrenebilir ve size daha bağlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Pedagog ile görüşme aralıkları çocuğunuzun yaşına ve sorunlarının büyüklüğüne göre değişim gösterebilir. 0-15 yaş arası çocuklar için uygun görülen zaman dilimi senede birkaç defadır. Özellikle ergenliğe girilen dönemlerde pedagog yardımı çocuğun en az zarar alarak kurtuluşa ermesini sağlar. Çocuğunuz 3-6 yaş aralığında ise en az 3 ayda bir gitmenizde fayda var. 

Anaokulu Tek Başına Yeterli Değil!

Çocukların ilk eğitimleri her ne kadar okulda başlasa da bu yeterli değildir. Hayatında sadece evde eğitim gören çocuk evin dışında bir yerde öğrenim görmeye başladığı anda iki alan arasında karşılaştırma yapacaktır. Evde mi yoksa anaokulunda mı işlerin yolunda gittiği sorusunu en kısa zamanda size yönelteceğinden emin olabilirsiniz. Siz de bu sorunun cevabını ancak pedagogdan alabilirsiniz.

Başvurduğunuz pedagog çocuğunuzun kişisel özelliklerini göz önünde bulundurarak size ne yapmanız hakkında önemli bilgiler verecektir. Hatta bazı durumlarda bir program yaparak onu uygulamanızı da isteyebilir. Pedagoga başvurmak için çocuğunuzun sorun yaşamasını beklememelisiniz. Sorunların başlamadan ortadan kalkması için yardım alabilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR