İÇERİK KATEGORİLERİ

Rahimde Perde Neden Oluşur?

Rahimde doğuştan oluşan perde müdahale edilmediğinde hem hamile kalmayı engelliyor hem de bazı rahim için problemlerin oluşmasına neden olabiliyor. Günümüzde ilerleyen tıp teknolojisi sayesinde sadece lazer ile müdahale edilerek rahim perdesi ortadan kaldırılabilir. Müdahale sonrasında hamile kalınabilir ve normal doğum yapılabilir.

Rahim perdesi bebeğin anne karnındayken rahim içinin farklı bir şekilde gelişmesinden kaynaklanır. Yani rahimde perde doğuştan meydana gelir. Nedeni ise henüz bilinmiyor. Genellikle rahim ile vajenin iki farklı parça halinde gelişmeye başlaması ve rahmin orta bölümünde bu iki parçanın birleşmesiyle rahim içinde perde olarak adlandırılan tabakanın oluşmasıyla meydana gelir. Tıpta bu tür hatalı oluşumlar füzyon olarak adlandırılır.

Rahim Perdesi Hamile Kalmaya engelmi

Rahim Perdesi Çeşitleri Var mı?

Rahim içindeki bu tür füzyon hataları içerisinde en sık görüleni rahim perdesidir. Genellikle 3 farklı türde değerlendirilir. Bunlar hafif rahim perdesi, orta rahim perdesi ve derin rahim perdesidir. Perde olarak adlandırılan dokunun ne kadar derine ilerlediğine bağlı olarak hafif, orta veya derin rahim perdesi teşhisi konabilir.

Rahim Perdesi Hamile Kalmayı Engeller mi?

Rahim Perdesi Teşhisi

Rahim perdesi hafif düzeyde olsa dahi yani rahme çok fazla ilerlememiş olsa dahi maalesef kısırlığa neden olabilmektedir. Ayrıca septum düşüğe ve erken doğuma da neden olabildiği bilinir. Ender durumlarda geç düşüklere de neden olabildiğinden bu problemi yaşayan kadınların hamilelik öncesinde mutlaka tedavi olması gerekir.

Rahim Perdesi Teşhisi Nasıl Konur?

Günümüzde vajinal ultrason yöntemi ile son derece kolay bir şekilde rahim perdesi teşhisi konabiliyor. Gerektiğinde hekimler rahim filmi çekilmesini de isteyebilir. Özellikle rahim perdesinin tüpleri tıkayıp tıkamadığının görülebilmesi için rahim filminin çekilmesi zorunlu olabiliyor.

Rahim Perdesi Tedavisi Nasıl Olur?

Rahim Perdesi Tedavisi

En çok tercih edilen tedavi yöntemi perde olarak değerlendirilen dokunun kesilmesidir. Kısa bir süre öncesine kadar bu işlem cerrahi müdahale esnasında makas kullanılarak gerçekleştirilirdi. Günümüzde halen makas ile operasyon yapılıyor ancak daha ziyade elektrik enerjisi ya da lazer kullanılarak bu doku kesiliyor.

Bu cerrahi müdahale hamile kalmayı engellemez. Ameliyattan bir süre sonra hamilelik oluşabilir. Ancak rahim içi doku neticede bir işlem görmüş olacak. Yeniden toparlanması ve gebeliğe hazır bir dokuya bürünmesi için belirli bir süre hamile kalınmaması hekimler tarafından sıklıkla önerilir. Bu süre yalnızca birkaç ay olacaktır.

Rahimde Perde Hastalığı (Septum Uteri) Video Izle


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR