İÇERİK KATEGORİLERİ

Vajina İltihabı (Vajinit) Belirtileri ve Tedavisi

Kadınların en sık karşılaştığı hastalıklardan biri de Vajinit yani vajina iltihabıdır. Bu hastalık fizyololojik ve patolojik akıntı olmak üzere iki şekilde farklı gruplara konularak ele alınır. Fizyolojik akıntılar; hamilelik ve cinsel uyarılma sonucunda meydana gelse de patolojik akıntılar; vajinada ya da rahim boynunda bakteri, virüs ve mantar bulunmasıyla belirti gösterir.

Kadınların sıklıkla yaşadığı jinekolojik sorunlardan biri de vajinit olarak adlandırılan vajina iltihabı oluyor. Bu iltihap fizyolojik akıntı ve patolojik akıntı şeklinde iki farklı biçimde ele alınıyor.

Patolojik akıntılar vajinada ya da serviks olarak adlandırılan rahim boynunda enfeksiyon, virüs, mantar, bakteri ya da protozoan bulunmasıyla oluşur.

Fizyolojik akıntılar ise birkaç nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenler hamilelik, cinsel uyarılım ve östrojen düzeyinin yüksek olmasıdır.

Vajina iltihabı maalesef kadınlar tarafından çok fazla önemsenmez. Oysa tedavi edilmemesi durumunda kısırlığa varabilecek kadar ciddi sorunları beraberinde getiren bir rahatsızlıktır. Şayet erken dönemde tanı konur ve tedaviye başlanırsa, kısa sürede iltihap ortadan kaldırılabilir. Fakat tanı ve tedavi için geç kalınması, daha uzun ve zahmetli bir tedavi sürecini zorunlu kılacaktır.

vajinit nedir

Vajina İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Vajinitin ilk belirtisi akıntıdır. Normal vajinal akıntılardan çok daha farklı olması, kadınların bu akıntıyı fark etmesini sağlar. Örneğin kokuludur ve akıntı ile birlikte kaşıntı sorunu da başlar. Rahatsızlığın başlangıç evresinde akıntı olmadan da kaşıntı görülebilir.

Kaşıntı hissi çok kuvvetli olduğundan vajina ağzında bir tahriş meydana gelir. Bu tahriş ve vajinit problemi idrara çıkma esnasında güçlü bir yanma hissini de beraberinde getirir. Cinsel ilişki esnasında ağrı hissinin ortaya çıkması da vajina iltihabı belirtilerinden biridir.

Vajinit tedavisi için jinekolojik bir kontrol ile tanı konması gereklidir. Tedavi aşamasında genellikle antibiyotik kullanımına krem ve fitil kullanımı eşlik eder. Tedavinin süresi hastalığın evresine bağlı olarak değişir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR