İÇERİK KATEGORİLERİ

Yeni Doğan Aknesi

Doğumdan sonra ilk ay içerisinde bebeğinizin yüz bölgesinde küçük kırmızı noktalar oluşabilir. Bu noktalar beyaz pütürler şeklinde de ortaya çıkabilir. Yeni doğan aknesi olarak adlandırılan cilt sorunu endişe edilecek bir durum değil. Çünkü 3 ila 4 ay içerisinde kendiliğinden geçiyor ve bebeğinizin cildinde de herhangi bir iz bırakmıyor.

Yeni doğan bebeklerde akne problemi gayet yaygın görülen sorunlar arasında yer alıyor. Annelere korku dolu anlar yaşatabilen akneler aslında tedavisi mümkün olan bir problem. Kimi zaman sivilceye de dönüşebilen bu durum yeni doğan aknesi olarak adlandırılıyor. Geçici bir sorun olduğunu belirterek, annelerin rahat bir nefes almasını sağlayalım. Genellikle bebeklerin yüz bölgesinde beliren akneler yanak, burun ve alın kısmında daha yoğun oluyor. Yeni doğan bebeklerde akne sorununa dair merak ettiğiniz diğer bilgilere geçelim.

Yeni Doğan Aknesi

Bebeklerde Akne Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Bebeklerin cildi çok hassas olduğundan akneler hızlı bir şekilde görülebiliyor. Çok küçük ve kırmızı yumrular şeklinde ortaya çıkıp biraz daha büyürler. Genellikle bebekler 2 ya da 4 haftalıkken akne sorunu yaşanır. Çok ağlayan ve huysuz olan bebeklerde daha çok sayıda ortaya çıkabilen akneler bazen milia olarak adlandırılan, küçük beyaz yumrular şeklinde de görülebiliyor.

Akne İçin Doktora Gitmek Gerekir mi?

Akneler genellikle 3 ya da 4 ay sonra kendiliğinden yok olur. Ancak yine de bir hekime danışmak isterseniz elbette bebeğinizi doktora götürebilirsiniz. Eğer cildinde görülen bu değişimin akne olduğundan eminseniz zaten kendiliğinden geçeceğini de bilmenizde fayda var.

Yeni Doğan Aknesi Neden Olur

Bebeklerde Neden Akne Olur?

Henüz tam olarak nedeni bilinemeyen durumlardan biri de bebeklerde görülen aknelerdir. Maalesef tıp dünyası henüz “kesinlikle sebebi budur” diyemiyor. Ancak pek çok faktörün bebeklerde akneye sebebiyet verebildiği de biliniyor. Bu faktörleri şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Gebelik döneminde anne adayının vücudundaki hormon değişimleri
  • Doğumdan sonra annenin kullandığı bazı ilaçlar
  • Bebekte sıcak basması olarak adlandırılan durum
  • Bebeğin cildi için kullanılan bazı bakım ürünleri
  • Kıyafetlerinin ya da salyasının bebeğin cildini tahriş etmesi

Bebeklerde Akne Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Doktora gittiğinizde herhangi bir tetkik yapılmasına gerek duyulmaz. Hekimler gözlem yoluyla akne teşhisi koyar. Tedaviye ender durumlar dışında gerek duyulmaz. Doktorlar inatçı bir akne durumu söz konusu değilse size herhangi bir ürün ya da ilaç kullanmanızı önermeyecektir. Çünkü kendiliğinden geçmesi beklenmeli…

Bebeklerde Akne Görülmesi Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer bebeğinizde akne oluştuysa her ne kadar ilaç kullanmayacak olsanız da bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu sayede hem aknelerin çoğalmasını önleyebilir hem de iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. İşte dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar…

  • Bebeğinizin cildinin her daim temiz olduğundan emin olun.
  • Her sabah ve her akşam bebeğinizin yüzünü ılık su ile yıkayın.
  • Günde bir defa nemlendirici içerikli bebek sabunu ile bebeğinizin yüzünü yıkayın.
  • Her yıkama sonrasında bebeğin yüzünü çok nazik bir şekilde kurulayın.
  • Bebeğinizin cildine asla yağ ve losyonlar sürmeyin.
  • Akneleri kesinlikle koparmayın, sıkmayın ve oynamayın. Bu durum aknelerin çoğalmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda enfeksiyona da sebebiyet verebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR