İÇERİK KATEGORİLERİ

Anne Sütünün Önemi

Anne sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Her anne bebeğini özellikle ilk 6 ay anne sütü ile beslemelidir. Ancak bazen yapılan küçük hatalar bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabiliyor. Bebeği doğru pozisyonda emzirmek sanılandan çok daha önemli. Peki, en doğru emzirme pozisyonu nedir?

Bebek için en sağlıklı besin anne sütüdür. Bu nedenle annelerin özellikle ilk 6 ay bebeklerini anne sütü ile beslemeleri önerilir. Ayrıca anne sütünü çeşitli işlemlerden geçirmeye de gerek olmaz. Çünkü bozulmaz, bebekler için hastalık kaynağına dönüşmez, içerisinde mikrop üremez. Gerekli hijyen koşullarına dikkat edildiği müddetçe anne sütü ile ilgili bir endişe duyulmasına gerek yok.

Anne Sütünün Faydaları

Anne Sütünün Bebeğe Faydası Ne?

Yapılan yüzlerce araştırma gösterdi ki, anne sütü ile beslenen bebekler hem bebeklik döneminde hem de büyüdüklerinde enfeksiyona bağlı hastalıklara daha az yakalanıyor. Beyin gelişimi daha doğru ve sağlıklı oluyor. Ayrıca alerjiden ishale, solunum yolu hastalıklarından kansere kadar pek çok hastalığa yakalanma riski de diğer bebeklerden çok daha az oluyor. Emzirmek sadece bebek için değil anne için de son derece faydalı! Çünkü emziren annelerde meme kanseri riski ciddi düzeyde azalıyor. Aynı zamanda yumurtalık kanseri osteoporoz ve kansızlık hastalıklarının da daha az görüldüğü kanıtlandı.

Anne Sütünün Özellikleri Nelerdir?

Anne sütünün en önemli özelliği sindiriminin bebek için son derece kolay olmasıdır. Ayrıca bebeği koruyucu nitelikler bakımından gayet zengin olması da önemli özellikleri arasında yer alıyor. Anne sütünde bulunan demir ve çinkonun emlimi de bebek için daha kolay gerçekleşir. Ayrıca inek sütünden çok daha fazla demir (5 katı) ve çinko barındırır. Anne sütünde doymamış yağ asitlerinin oranı fazla olduğundan bebek kolaylıkla sindirir. Beyin ve sinir sistemi açısından önemli olan zorunlu yağ asitleri bakımından da anne sütü oldukça zengindir.  

Anne Sütü Zamanla Çoğalır mı?

Yeni doğum yapan annelerde sütün az olması gayet normaldir. Emzirdikçe süt çoğalır. Çünkü emzirme esnasında oksitosin ve prolaktin hormonları salgılanır. Bu hormonlar bir yandan meme içerisindeki sütün boşalmasını sağlarken diğer yandan yeni süt yapımı için uyarıda bulunur. Bu sayede emzirdikçe anne sütü çoğalır.

Anne Sütünün Özellikleri

En Doğru Emzirme Pozisyonu Hangisi?

Bazı anneler bebeğinin anne sütü almak istememesinden yakınır. Bunların büyük çoğunluğu yanlış emzirme pozisyonundan kaynaklanır. En doğru emzirme pozisyonu için anne rahat bir koltukta dik bir şekilde oturmalıdır. Bebek anne kucağındayken yüzü ve bedeni anneye dönük olmalıdır. Ancak başı gövdesine göre biraz daha yukarıda olmalıdır. Anne emzirdiği göğsünün tarafındaki kolunu dirseğinden bükerek, bu kısma bebeğin başını yerleştirmelidir.

En önemli husus bebeğin altta kalan kolunun anne ile bebek arasında girmemesidir. Ayrıca bebeğin başının arkasından bastırarak memeye doğru itmek de son derece yanlış olur. Göğsün kahverengi bölümünü bebek ağzına almalıdır. Bu esnada bebeğin burnunun tıkanmaması için anne başparmağını memenin üzerine koyarak bebeğin burnunun hava almasını sağlamalıdır.

Ne Kadar Sıklıkla Emzirmek Gerekir?

Yeni doğan bebeklerde emzirme süresi bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Uzmanlar özellikle ilk iki ay bebek istedikçe mutlaka emzirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ancak her iki göğüsten de emzirilmesi gerekir. Emzirme süresi ise 10 dakika ila 15 dakika arasında olmalıdır. Bu süre bebeğin bir memeyi boşaltma süresidir. Ancak emme hızına göre bu süre değişebilir.

En Doğru Emzirme Pozisyonu

Anne Sütünün Kesilmemesi İçin Öneriler!

  • Bebeğinizi sıklıkla emzirin.
  • Yorgunluk, stres ve gerginlikten uzak durun.
  • Gün içerisinde yeteri miktarda su ve sıvı tüketin.
  • Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
  • Kalorili ve şekerli gıdalar anne sütünü arttırmaz. Anne sütünü yeşillikler, sebzeler ve meyveler arttırır.
  • Protein ve demir yönünden zengin gıdaları tüketin.
  • Bebeğe gaz yapan yiyeceklerden emzirme döneminde uzak durun.
  • Sütün besleyici olup olmadığı endişesine kapılmayın. Bebeğin kilo artışı normalse, sütünüz yeteri kadar geliyor ve yeteri kadar besleyici demektir.
  • Süt kıvamını diğer annelerin sütü ile kıyaslamayın. Her annenin sütünün kıvamı aynı değildir.
  • Bebeğin beslenmesini kolaylaştırmak için biberon kullanmayın. Gerekirse daha uzun süre emzirin ancak olabildiğince pompa ile sütü almak yerine bebeğin direk emmesini sağlayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR