İÇERİK KATEGORİLERİ

Folik Asit Nedir?

B grubu suda çözünebilen bir vitamin olan folik asit, ilaçlarda ve işlenmiş besinlerde bulunur. DNA yapımında görev aldığı için son derece önemlidir. Sağlıklı bir bebek ve gebelik için ebelikten 1 ay önce alınmaya başlanmalıdır. Alyuvarların oluşumu, hücrelerin gelişip büyümesi ihtiyaç duyulan folik asit, gebeliğin birçok olumsuz etkeninden anneyi ve bebeği korur.

Besin maddelerinde nadir bulunan folik asit, vitaminin en stabil formu olarak tanımlanabilir. Özellikle DNA yapımı sürecinde önemli bir rol oynayan folik asit ilaçlarda ve işlenmiş besinlerde bulunur. Her insanda 12 yaşından itibaren günlük olarak 0.4 miligram folik asit ihtiyacı bulunmaktadır. Hamilelik sürecinde folik asit kullanımı oldukça önemlidir.

Folik Asit Yararları

Folik asit hamilelik süreci için oldukça önemlidir. Bebeğin gelişimi sürecinde rol oynayan folik asit, hamilelikten önceki bir ayda ve hamileliğin ilk on iki haftasında günde dört yüz mikrogram folik asit kullanan anne adaylarının, bebeklerinde kafatası ve omurgasının oluşumunda yaşanan anomalilerin (özellikle anensefali) oldukça azaldığı tespit edilmiştir.

Gebelikte Folik Asit Ne Kadar Alınmalı

Kafatası kemiği ve beyin gelişimi ile ilgili olarak doğrudan etkileri bulunan folik asit, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da gebelik öncesi ve gebeliğin ilk üç ayı boyunca günde dört yüz mikro gram olarak takviye nitelikli kullanılmasını tavsiye etmektedir.

folik asit nelerde var

Folik Asit Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

En başta koyu yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere, et, tavuk, yumurta, balık, tahıllar, kuru meyveler (kuru incir, kuru üzüm), kuru baklagiller ve narenciyeler folik asitin en fazla bulunduğu besin türleridir.

Folik asit zengini olan tavuk, dana karaciğeri ve kuzu eti aynı zamanda yüksek oranda A vitamini içerdiği ve A vitaminin fazla tüketilmesi bebek açısından sakınca oluşturduğu için bu gıdaların tüketimi, uzmanlar tarafından hamilelere önerilmemektedir.

Hamilelikte Folik Asitin Önemi

Vücutda ki tüm biyolojik olaylarda önemli bir rol oynayan folik asit özellikle DNA ve alyuvar oluşumu, hücrelerin büyüme ve gelişmesi süreçlerinde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeplerle hamilelik dönemi ve hemen öncesinde hem anne açısından, hem de bebek açısından yeterli folik asit kullanımı önemlidir. Yetersiz folik asit sebebiyle çeşitli düşükler, anensefalinin oluşmasının tetiklenmesi ve annede bazı kan hastalıklarının ortaya çıkması kaçınılmaz olabilmektedir.

hamilelikte folik asit

Folik Asit Eksikliği Neye Neden Olur?

Bebeklerde özellikle kafatası, beyin ve omurganın gelişmesine neden olan folik asit, anensefali olarak bilinen kafatası ve beyin gelişimi durmuş olan fetüslerin ana sebebidir. DNA, ve hücre gelişimlerinde etkin bir şekilde rol oynayan folik asit, her anne adayında mutlaka normal düzeyde olması gerekmektedir.

Folik Asite Ne Zaman Başlanmalı?

Merkezi sinir sistemi üzerinde oluşabilecek anomalilerin önüne geçmek amacıyla, anne adaylarının adetten kesildiği dönemden sonraki ilk on hafta içerisinde artan folik asit ihtiyaçlarına doğru orantılı olarak folik asit takviyesi yapmaları, sinir sisteminin gelişmesinde yüksek katkı sağlar, bu sürenin sonrasında folik asit kullanımı sinir sistemi üzerinde etkili olmamaktadır. Bu sebeplerle anne adaylarının gebelik öncesi dönemden başlayarak, hamileliklerinin üçüncü ayına kadar artmış olan folik asit ihtiyaçlarını karşılayabilecek oranda folik asit takviyesi yapmaları zorunludur.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi açsından hamilelik öncesinde anne adayının vücudunun hazır olması, aynı zamanda erken gebelik dönemlerinde bebeğin gelişiminin normal bir seyirde olması açılarından folik asit takviyesi gereklidir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR