İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelik Döneminde Uyku

Gebeliğin ilk haftalarında anne olmanın verdiği heyecanla gebelerde uykusuzluk problemleri görülür. Zaman geçip, gebelik sürecine alıştıkça, anne adayları için uyku çok önemli istek haline gelir. Gebelik sırasında özellikle bulantı şikâyetleri varsa, uyku sürecinde bu problemler azalacağı için devamlı uyumak isterler. Bebeğin sürekli gelişmesiyle birlikte anne yorgunluk hisseder ve devamlı uyku durumunda olur.

Gebeliğin verdiği olumsuz tepkilerden biri de süregelen uyku hali diyebiliriz. Hamile bünyelerde inanılmaz şekilde uyku isteği oluşurken, özellikle aşırı şekilde mide bulantısı olanlar için uyku bir kaçış olduğundan saat farkı söz konusu olmaksızın sürekli olarak uyuma hali meydana gelir. Anne adayların gebeliklerinin ilk 6 ayında ömründe uyumadığı kadar çok uyur ve yakınlarının bunu şaşırtıcı bulması da oldukça normaldir.

Hamilelikte Uykuya Dalmak Neden Güçtür?

hamilelik doneminde uyku

Gebe olduğunu öğrenen anne adaylarının ilk etapta uyuyamama nedenleri duydukları heyecandır. İçerisinde büyüyen, kendinden bir parça olduğunu öğrenen anne adayını uyku tutmazken, bebeğin büyüyor olması da uykuya dalmayı güçleştirir. Rahim sürekli büyüme halinde olduğu için uykuya dalmak için uygun olan pozisyon da bulunmayabilir. Özellikle bu dönemde yan tarafa yatarak uyumak gerektiği için buna alışmakta zorlanan kişiler de uykuya dalma zorluğu çekerler.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde vücut eski halinden çok farklı bir şekil alır ve bünye büyüdüğü için uyurken uygun pozisyonu ayarlamak da güçleşir. Kendisi için sürekli farklı uyku pozisyonları bulmaya çalışan anne adayları verimli bir uykudan uzaklaşırken, hamilelik döneminde verimli bir uyku geçebilmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Başta kola olmak üzere bütün kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalışın.
  • Çay ve kahve tüketiminizi en aza indirin, özellikle akşam yemeği sonrasında kesinlikle tüketmeyin.
  • Gündüz sıvı alımı ihtiyacınızı karşılamaya çalışın, ancak akşam yatmadan 2 - 3 saat öncesinde çok fazla sıvı almaktan kaçının.
  • Uyumadan önce ağır besinler değil, hafif besinler tüketmeye çalışın.
  • Kendinize bir uyku saati belirleyerek biyolojik saat edinin. Bu saati geçirmeden yatağa girmeye dikkat edin.
  • Egzersiz uygulamalarınızı akşam değil, gündüz yapmaya özen gösterin.
  • Uyumadan bir bardak ılık süt için ya da ılık duş alın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR