İÇERİK KATEGORİLERİ

Sezaryen Doğum Nedir?

Vajinal doğumun çeşitli sebeplerle gerçekleşmemesi durumunda karın bölgesinden açılan bir kesi aracılığı ile bebeğin ameliyatla dünyaya getirilme işlemine sezaryen doğum denir. Sezaryen doğum olarak da sıkça tabir edilen bu doğum yöntemi genellikle 1 saati geçmez. Şimdi sezaryen doğum hakkında tüm merak ettiklerinizi mercek altına alalım.

Cerrahi bir operasyon aracılığı ile karın bölgesinde açılan bir kesikten anne karnındaki bebeğin doğum ameliyatıdır. Normal şartlarda yarım saat ile kırk beş dakika arasında sürmekte olan sezaryen doğum, küçük aksaklıklar ile karşılaşıldığında bir saat kadar uzayabilir. Normal doğumdan farklı olarak sezaryende normal doğum sırasında kullanılan anestezinin iki katı kadar yoğun anestezi kullanılır.

sezaryen nasil yapilir

Daha önce planı yapılmış olan bir sezaryen doğum, hamileliğin 34. haftası ve sonrasında yapılır. 34. haftadan önce bebeklerin akciğerlerinin gelişimi tam anlamıyla tamamlanamamıştır. Bu sebeple sezaryen doğumun 34. haftadan önce yapılması uygun değildir. 34. haftadan önce yapılan sezaryenlerde doğan bebeğin yaşamama ihtimali çok yüksektir.

Sezaryenden Sonra Normal Doğum Yapılabilir mi?

Geçmiş yıllarda ilk doğumu sezaryen ile yapmış annelerin, daha sonraki doğumlarını normal doğum yapmaları pek mümkün değildi. Ancak günümüzde ki tıbbi gelişmeler sayesinde mümkün hale geldi. Doğum sırasında yapılan cerrahi müdahaleler sonraki doğumun normal doğum olabilme olasılığını yüzde altmış oranına düşürmektedir. İlk doğumun sezaryenle yapılmasının ardından, sonraki doğumu normal doğum yapmak isteyen annelerin yüzde kırk beşlik bir kısmı bu kararlarından vazgeçerek tekrar sezaryen doğuma yönelmektedir. Normal doğumun sancıları, kas kasılmaları ilk doğumda yaşanan cerrahi müdahalelerin yırtılma ihtimalleri gözlemlenerek annenin, nasıl doğum yapacağına uzman hekimler karar verirler.

Sezaryenden Doğum

— Sezaryen ameliyatı sonrası 8 ile 12 saat içinde hastanın yataktan kaldırılmaması, akciğerlerin hava almasına, damar tıkanıklığının önlenmesine, bağırsak fonksiyonlarının düzene girmesine özellikle de gaz sancısı yaşanmamasına yardımcı olur.

— Sezaryen ile yapılan doğum sonrası hastalar ilk gün rahatça ayağa kalkabilir, etrafta dolaşabilir.

— Doğumdan ilk 6 saat sonra öncelikli olarak sıvı besinler ve daha sonrasında katı gıda alımına başlanır.

— Oluşabilecek enfeksiyon risklerini en alt seviyelere indirmek amacıyla hastaya sonda takılabilir.

Sezaryen Dogum Avantajları

Sezaryenin Yaraları Nelerdir?

Doğumun normal yolla (vajinal doğum) gerçekleşmesi doğanın anneye ve bebeğe göre en mükemmel şekilde dizayn ettiği bir yöntem olduğu için hiçbir ameliyat veya başka bir yöntem toplamda bundan daha avantajlı olamaz. Ancak normal doğumun mümkün olmadığı hallerde mecburen yapılacak sezaryen ameliyatı anne ve bebeği bazı risklerden korumak açısından yarar getirecektir.

Sezaryen doğum ameliyatı normal doğumun mümkün olmadığı hallerde veya normal doğum sırasında anne-bebek açısından riskli bazı durumlar ortaya çıktığında bu risklerden kaçınmak için başvurulan bir ameliyattır. Ortada herhangi bir risk belirtisi yokken ve normal doğum mümkünken sadece isteğe bağlı olarak yapılan bir sezaryen ameliyatı herhangi bir avantaj sağlamaz. Anneyi ve bebeği normal doğumun birçok faydasından mahrum eder. Ayrıca sezaryen ameliyatının kısa ve uzun vadeli bazı dezavantajları da vardır. Planlı ve istemli sezaryen ameliyatı olmak isteyen bir anne bu fayda-zarar şartlarını iyi bilerek kararını vermelidir.

Sezeryan Doğum Video İzle

Sezeryan hakkında hazırlanmış olan animasyon videoyu aşağıda sizler için paylaşıyoruz. Sezeryan nasıl yapılır sorusuna cevap niteliğindeki bu videoyu izleyerek merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR