İÇERİK KATEGORİLERİ

Emzirme Döneminde Meme Bakımı

Hamilelik dönemi bitip doğum gerçekleştikten sonra anne ve bebek için yepyeni bir dönem başlar. Emzirme dönemi olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde bebeğin sağlıklı bir şekilde süt emmeye devam etmesi için meme bakımı ve temizliği yapılması çok önemlidir. Memede temizliğe dikkat edilmemesi sonucunda oluşan çatlamalar mikroorganizma oluşturarak bebeğin olumsuz etkilenmesine neden olur.

Hamilelik dönemi ile başlayan göğüsteki farklılıklar gebeliğin sona erip ilk emzirmeden sonra daha da gelişir. Sürün anne memesinde salgılanması ile gerilmeler oluşur. Bebeğin yeterli emmemesi ya da sütün fazla salgılanması sonrası oluşan bu durum ile ağrılı bir dönem başlar. İlk zamanlar emzirmede sıkıntı yaşayan anne ileri dönemde de meme uçlarında oluşa çatlamalar ile rahatsızlık yaşar. Emzirme hem anne hem de bebek için çok önemliyken bu sıkıntılar anne için rahatsız edici durumlar yaratır. Çatlamalar sonrasında iyi temizlenmeyen meme uçlar mikroorganizmaların oluşumu ile çocuğunda zor bir döneme girilmesine sebep olur.

Meme Bakımı

Bu nedenle meme bakımı ve temizliği oldukça önemlidir. Mümkünse sık duş almamız hem hijyen açısından hem de süt artımı açısından önemlidir. Emzirme öncesinde eller yıkanıp ıslatılmış pamuk ya da gazlı bezle göğüs uçları silinmelidir. Pamuk ya da gazlı bezi su dolu bir kapta ıslatmak yerine temiz bir şişedeki sudan damlatarak uygulamak daha sağlıklı bir çözüm olacaktır.

Meme Temizliği Ne Zaman Yapılır?

Meme bakımı ve temizliği sadece emzirmeden önce yapılmaz. Emzirme sonrasında da gene meme ucu temizlenmelidir. Eğer çatlak oluşumu varsa doktorunuzun önerdiği merhemde emzirme sonrası dürülebilir. Meme ucu ıslatılmış pamuk ya da gazlı bezle silindikten sonra mutlaka kurutulmalı. Nemli ortamda mikroorganizmalar artığı için mutlaka kurutunuz ayrıca göğüs pedlerini de kullanarak sütün akması durumuna karşı önlem alabilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR