İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Kilo Alımı Hesaplama

Gebelik Öncesi Kilonuz : kg
Gebelik Haftanız :
Şu anki Kilonuz : kg
Hesapla

Bir mucize gerçekleşiyor ve bir bebeğiniz olacak. Mutluluğun ve heyecanın  yanı sıra bizim için önemli olan hamileleği anne adayı ve bebek için en sağlıklı şekilde geçirebilmek. Annemizin en merak ettiği konulardan bir tanesi de hamileleik sürecinde kilo alımının en ideal şekilde nasıl olacağı? 

Hamilelikte ideal kilo alımının ne kadar olması gerektiğine ve kilo alımının nasıl hesaplayacağımıza yukarıda bulunan hesaplayıcıdan hesaplayabilirsiniz.

Şimdi bu 40 haftalık dönemi birlikte inceleyelim.

hamilelikte kilo alimi hesaplama

Hamilelikte 3 Aylık Dönemlerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

İlk 3 aylık dönemde 2-3 kilo

2. 3 aylık dnemde 5- 6 kilo

3. 3 aylık dönmede 3.5- 4.5 kilo alımı beklenmektedir

İlk 3 Aylık Dönemde Kilo Alımı (1. Trimester)

Hamileliliğin bu ilk döneminde bebek henüz çok minik olduğu için normalden fazla iki kişilik beslenmeye gerek yoktur. İdeal olarak 2-3 kilo alınabilir. Bulantıların da en fazla görüldüğü bu dönemde kusmalardan dolayı kilo kaybı da görülebilir. Bulantıları bastırmak için yenilen yiyeceklerin daha çok nişastalı olmasından dolayı gereksiz kilo alımına dikkat edilmesi yararlı olur.

Hamilelikte 3 aylik donemde kilo alimi nasil olmali

2. 3 Aylık Dönemde Kilo Alımı (2. Trimester)

Bebeğimiz artık büyüyor.

Bebeğimizin ilk aylara göre daha hızlı büyümeye başladığı bu dönemde iştah artışı olabilir. Buna bağlı olarak kilo artış hızı 5-6 kiloya kadar artmaktadır.

Son 3 Aylık Dönemde Kilo Alımı (3. Trimester)

Kavuşmaya çok az kaldı.

Bu son 3 aylık dönemde bebek daha hızlı bir şekilde büyüyeceği için kiloları annemiz değil daha çok bebeğimiz alacak. Bu dönemde 3.5-4.5 kilo arası alabiliriz.

Hamilelikte Sağlıklı Kilo Alınması İçin Neler Yapılmalı?

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Nedir?

Hamilelikte ideal kilo alımı kişiden kişiye değişse de hamileliğin en başında boyun kiloya oranı ile vücut kitle endeksi hesaplanıp annemizin alması gereken kilo miktarını bulabiliriz.

Vücut kitle endeksi kg olarak kilonun metre olarak boyun karesine bölünmesidir. Örneğin 60 kilo ve 1.65 boyundaki bir anne adayının (60/1.65x1.65) vücut kitele endeksi 22 kilodur ve bu ortalama bir kiloda hamile kaldığını gösterir. Daha düşük ve daha yüksek vücut kitle endeksine sahip anne adaylarının hamilelikte alması gereken kilo miktarı değiimektedir. Örneğin; < 18.5 vücut kitle endeksine sahip annenin(zayıf) 13-18, 18.5-24.9 vücut kitle endeksine sahip annenin(normal) 11-16, 25-29.9 vücut kitle endeksine sahip annenin(fazla kilolu) 7-11, >30 vücut kitle endeksine sahip annenin(obezite) 5-9 kilo alması idealdir. Yukarıdaki hesaplayıcıdan almanın gereken kiloyu hesaplayabilirsiniz.

Hamilelikte Annenin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Sağlıklı Kilo Alınması İçin Neler Yapılmalı?

Hamilelikte sağlıklı yiyecekler yeterli kilo almamızı sağlayacağı için gereksiz yağlı yiyeceklerden uzak durmamız faydalı olacaktır. Besleyici gıdalar ile beslenmek, öğün atlamamak, düzenli egzersiz yapmak hem bebeğin hem de annenin sağlığı için oldukça önemli olacaktır.

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıracak Gelişimine Destek Olacak Besinler Nelerdir?

Hamilelikte Annenin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Hamileleğin ilk 3 ayında normal beslenme düzenimizle beslenmeye devam edebiliriz. Bu dönemde daha besleyici gıdalar almaya dikkat etmemiz önemlidir. İlk 3 aydan sonra günlük 300 kalori daha fazla almalıyız. Gazlı içeceler yerine su tercih etmeliyiz. Hergün süt ürünleri, en az 4 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve tüketmeliyiz. Öğün aralarında atıştırmalıklarla vücudumuzu aç bırakmamalıyız. İşlenmiş paket gıdalardan ve yağlı, kızarmış yiyeceklerden uzak durmalıyız.

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıracak Gelişimine Destek Olacak Besinler Nelerdir?

Bebeğmiz anne vasıtasıyla beslendiği için onun gelişimine destek olacak sağlıklı yiyecekler tüketmeli ve zararlı her türlü gıdadan uzak durmalıyız. Günlük annenin tüketeceği süt ve süt ürünleri bebeğin kemik gelişimini güçlendirir. Haftada en az 2 gün tüketeceğimiz balık ve et bebeğimizin zihin gelişimini olumlu yönde etkiler. Hamilelik döneminde bol bol su içmek bebekteki sıvı kaybını öneleyecektir.

hamilelikte-kilo-alimi-kontrolu-beslenme

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Civa oranı yüksek bazı balıklar(kılıç balığı,uskumru) ve  kabuklu deniz ürünleri bebeğimizin sinir sistemine zarar verecek ölçüde civa içeridiği için hamilelik boyunca kesinlikle tüketmemeliyiz. Bebeğimizi zararlı baktirelerden korumak için pastorize olmamış sütten yapılan yoğurt ve peynir ürünlerinden uzak durmalıyız. Bitki çaylarını doktorumuzun onayı olmadan tüketmemeliyiz. Aşırı tuzlu ve şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Çiğ veya az pişmiş et tüketmemelizyiz.

KİLOMUZ KONTROL ALTINDA VE SAĞLIKLIYIZ...

Yepyeni bir döneme adım adım ilerlediğimiz bu süreçte hem kendimiz hem de bebeğimiz için sağlıkla kilo almamız , doğru beslenmeye odaklanmamız ve kilo alımımızı hesaplayarak bilinçli bir yolculukta olmamız çok önemli olacaktır. Sizler de bizimle hamilelik sürecinde beslenme düzeninizi, yaşadıklarınızı, kaç kilo aldığınızı ve nelere dikkat ettiğinizi paylaşır mısınız?

Bu mucizeyi sağlıkla kucaklayın ve hep pozitif kalın ...

son guncelleme 08-08-2020