İÇERİK KATEGORİLERİ

Çoğul Gebelikler Nasıl Önlenir?

Embriyo transferleri genelde döllenmenin 2. veya 5. gününde yapılır. Transfer edilecek embriyolar seçilirken, hekimin ve embriyoloğun teşhisleri önemlidir. Ülkemizdeki yasalara göre seçilecek embriyo sayısı 3’tür. Anne yaşı ileriyse bu sayı artırılır. 35 yaşından genç bayanlara ise 2 adet uygulanır. Embriyolarda genetik araştırma yapıldığı için sağlıklı embriyoların bulunmasında sayı kısıtlayıcı olabiliyor.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi döllenmeden sonrası 2 ila 5. gün arasında gerçekleştirilir. Embriyo transferi işleminde kaç adet transfer yapılacağına hekim ve hasta birlikte karar verir. Herhangi bir problem yoksa transfer edilecek embriyo sayısı 3 ile sınırlı kalmaz. Eğer annenin yaşı 35 ve üzerindeyse ya da embriyo gelişimi kötü ilerliyorsa transfer sayısı yükseltilebilir. 

Çoğul Gebeliği Önlemek

Kadının başarısız denemeleri yüksek ve yaşı ileri seviyedeyse sayıda artış yapılırken, 4’ten fazla embriyo transferinin yapılması gebelik şansını artıran bir durum olmadığı için genel olarak en fazla embriyo transferi 4 olarak benimsenmiştir. Nadir durumlarda 4’ten daha fazla embriyo transferinin yapıldığı gözlemlenmişken, yaşı 35’ten genç ve daha önce başarısız denemesi olmayan hastalarda 2 adet embriyo transferi gerçekleştirilir. Bu duruma çoğul gebeliği önleme denir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR