İÇERİK KATEGORİLERİ

Rahim ve İdrar Torbası Sarkması

İlerleyen yaş ve zor doğumların neden olduğu genital organ sarkmaları gelişen tedavi yöntemleri sayesinde konforlu bir şekilde kısa zaman dilimlerinde tedavi ediliyor. Pelvik içinde bulunan idrar torbası, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar ve rahmin vajene doğru kayması sonucunda genital organ sarkmaları meydana gelir. Meydana gelen sarkmalar durumunda idrar kaçırma, idrar yapamama ve kabızlık gibi şikayetler görülür.

Genital organ sarkmaları, bu organların karın içerisinde bulunan bağların sabitleyici özelliklerini kaybetmelerinden sonra vajinaya doğru eğilmeleri ile meydana gelir. Genital organ sarkmaları ile birlikte ortaya çıkan bir diğer sorun da bu organların önünde ve arkasında bulunan idrar torbası ve kalın bağırsağında sarma göstermesidir.

Normal şartlar göz önünde bulundurulduğunda genital organlar, idrar torbası ve kalın bağırsağın hareket kapasitesi sınırlıdır. Özellikle bayanlarda yaş ilerlediğinde ve yapılan doğum sayısı arttığında organları sabit tutmakla görevli olan bağlar işlevlerini yitirir ve bu durum organların sarkması ile sonuçlanır. Sarkmaların ileri boyutlara ulaştığı süre zarfında bayanlar sarkan rahim ağzını dokunma yolu ile hissedebilir. Rahim sarkması tedavisi ertelenmiş hastalarda rahim ağzının vajinanın dışına da çıkıldığı görülür. 

Rahim ve İdrar Torbası Sarkması

Rahim sarkmasının yanı sıra idrar sarkması da vajina duvarına yakın bir yerde olan vajina içerisinde şişmesi ve bombe şeklini almasına verilen isimdir. İdrar sarkması durumunda öksürme, hapşırma ya da ağır taşıma gibi karın basıncında etkili olan işlerde kişinin vajina içerisinde oluşan bombeyi eli ile hissetmesine neden olur. Çok sık rastlanılmasa da idrar sarkması sorunu ile birlikte idrar kaçırması da meydana gelir. İdrar kaçırma en ufak öksürme ve ıkınma ile birlikte bile kendini gösterebilir.

İdrar kesesinde sarkmanın düzeyi arttıkça, cinsel ilişkide ya da ayakta durmada bile bu sorun ile karşılaşılabilir. Hastalık son evreye ulaştığında ise kişi idrarını hiç tutamaz hale gelir ve idrar kesede depolanmadan dışarı boşalır.

Rahim sarkması tek başına ele alındığı bir durumda belirtileri arasında ayakta durmada, öksürmede ya da hapşırma gibi durumların yaşanmasında alt kısımlarda ağrılar belirir. Bunun yanı sıra rahim sarkması ile birlikte ortaya çıkan rektum sarkması diğer organların sarkması kadar aşırı sorun işgal edecek bir hal almaz. Sadece zaman zaman kabızlık sorunun ortaya çıkmasına neden olur.

Genital Organın Sarkması ile Oluşan Rahim Genişlemesi

Rahimde meydana gelen sarkma sorununu yaşayan bayanların karşılaştıkları bir diğer şikayet ise zor bir doğumda yapılan kesiklerin doğru şekilde dikilmemesi ile rahmin genişlemesidir. Rahim genişliği sorunu çiftlerin cinsel ilişkiden zevk alamamasına ve belli başlı sorunlara neden olur.

Genital organlarda sarkma ve genişleme sorunu çok fazla doğum yapmış ve bu doğumları normallerin dışında daha zor atlatmış olan bayanlarda meydana gelir. Normal vaktinden daha uzun sürede gerçekleşen doğumlar genital organları sabitleyen bağların uzaması ya da yırtılması ile sonuçlanır. Bu yüzden doğum yapmamış ya da sezaryen ile doğum yapmış bayanlarda rahim genişlemesi ve sarkması çok fazla görülmez.

Rahim Sarkması Tedavisi

Nasıl Tanı Konur?

Genital organ sarkması olmadığını düşünen bir bayanda bu hastalık tesadüfen ortaya çıkabileceği gibi idrar kaçırma sorunundan şikâyetçi olan bir bayanında jinekolojik muayenede tanısı kolaylıkla konulabilir.

Genital Organ Sarkması Tedavi Yöntemleri

Rahim sarkması tedavisi pek çok unsura göre farklı şekillerde yapılır. Tedaviye başlanmadan önce hastanın yaşı, hastalığın ilerlemiş olduğu evre, genel sağlık durumu ve çocuk sahibi olma isteği göz önünde bulundurulur.

İleride çocuk sahibi olmak istemeyen bir bayanda genital organ sarkması görüldüğü zaman genellikle rahim vajina tarafından çıkarılır ve vajinada bulunan fazlalıklar da çıkarılarak vajiana daraltılır. Vajina daraltma işlemi yaptıran bayanların hamile kalması durumunda normal doğum yapılmaz ve bunun yerine sezaryen doğum tercih edilir.

Henüz çocuk sahibi olmamış fakat olmak isteyen bayanlarda meydana gelen bu sorun çoğu zaman bayanların rahim alınmasını kabul etmemeleri ile sonuçlanır. Bu nedenle rahim alınmaz sadece ön ve arka duvarlarda bulunan fazlalıklar alınır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR