İÇERİK KATEGORİLERİ

13 Maddede Lohusalık Nedir?

Lohusalık anneler için yepyeni bir hayatın başlangıcıdır. Tatlı bir telaş içerisinde geçen bu dönemin hem tadını çıkarmak hem de bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Aslında lohusalık dönemi bir anlamda annenin bebeğe alışma bebeğin de anneye alışma sürecidir. Bu dönemde vücut da toparlanmaya ve gebelik öncesi durumuna geri dönmeye başlar. Her anlamda lohusalık hareketli bir dönemdir.

Doğumdan sonra yaklaşık 6 haftalık bir dönemi kapsayan lohusalık aslında annelerin hem bazı hususlara maksimum derecede dikkat etmesi gerektiği hem de anneliğe ilk adımlarını attıkları dönemdir. Eğer 13 maddede lohusalık nedir derseniz bu maddelerin anneliğe ve doğum sonrası döneme dair en önemli hususları içeren detaylarla dolu olduğunu söyleyebiliriz.

1- Doğum, Tatlı Bir Telaş ve Hijyen!

Bebeğinizi nihayet kucağınıza aldınız. Artık sizin için yeni bir hayat başlıyor. Bir yandan tatlı bir telaş içindesiniz ama bebeğinizle ilgilenirken kendinizi de ihmal etmemelisiniz. Lohusalık döneminde hijyen hayati önem taşıyor. Sıklıkla ellerinizi yıkayın, pamuklu iç çamaşırları kullanın, kanama fazla olursa derhal sağlık kuruluşuna gitmeyi ihmal etmeyin. Dikişli bölgenin pansumanını asla ihmal etmeyin.

Lohusalık

2- Doğum Sonrası Rahatlama Seansları: Banyo!

Banyo yaparak lohusalık sürecini daha az sıkıntı ile geçirmeniz mümkün. Suyun rahatlatıcı etkisinden maksimum derecede istifade edebilirsiniz. Her gün duş alabilirsiniz, bir yasak yok fakat su sıcak değil ılık olmalı ve ayakta duş almalısınız. Her duştan sonra dikişli bölgeye pansuman yapmayı da unutmayın.

3- Boşaltım Sistemine Dikkat!

Bu dönemde boşaltım sisteminizi dikkate almanızda fayda var. Doğumdan sonra ilk 6 saat içerisinde idrarınızı yapmanız gerekiyor. Asla ertelemeyin, kendinizi sıkmayın. Bağırsaklarınızın daha düzgün çalışması için kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.

4- Beslenmeye Doğum Öncesinden Daha Fazla Dikkat Edin!

Vücudunuzun ihtiyacı olan gıdaların artık doğumu gerçekleştirdiğiniz için azaldığını düşünebilirsiniz. Ancak emzirme süreci boyunca vücudunuz tıpkı hamilelik döneminde olduğu gibi bol miktarda vitamine, minerale, proteine vs. ihtiyaç duyar. Bu yüzden beslenmenize hamilelik döneminde olduğundan çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Çünkü sütünüz aracılığı ile bebeğinizin beslenmesine de dikkat etmiş olacaksınız. Bu süreçte gaz yapabilecek gıdaları da olabildiğince tüketmemeye, mümkün değilse şayet az miktarda tüketmeye özen gösterin.

Lohusalık Depresyonu

5- Artık Dinlenme Vakti!

Fark ettiğiniz gibi bebeğinizi gün içerisinde sıklıkla uykuya ihtiyaç duyuyor, sizin de ihtiyacınız var. Bol bol dinlenmenizin vakti geldi, bunu çoktan hak ettiniz. Lohusalık döneminde uyku konusunda kendinizi kısıtlamayın, uykuya ve dinlenmeye çok ihtiyacınız var. Hazır yanınızda sizinle ve bebekle ilgilenen birileri varken, uyumanın ve dinlenmenin tadını çıkarın, yakında bu günleri özleyebilirsiniz.

6- Eski Fotoğraflara Bakıp İç Geçirmek İçin Erken!

Gözünüzün o incecik göründüğünüz eski fotoğraflarınıza takılmaya başladığını biliyoruz. Fakat daha erken… Lohusalık dönemi bitmeden sakın diyete başlamayın, hızlı kilo verme çabasına girmeyin. Bu son derece sakıncalıdır. Ayrıca emzirdiğiniz sürece diyet yapmanız pek önerilmiyor. Bu sürecin sonunda da ayda 2 kilodan fazla vermeniz tehlikeli olur. Biraz daha dilediğiniz gibi yiyip içmenin keyfini çıkarmak varken bu acele niye? 

7- İlaç Kullanımı Konusunda Karışık Kafalar, Uçuşan Sorular!

Hamilelik boyunca ilaç kullanmadınız. Şimdi doğum yaptığınıza göre ilaç içme konusunda özgürce davranabilir misiniz? Kesinlikle hayır! İçtiğiniz ilaçlar sütünüz aracılığı ile bebeğinize de geçiyor. Bu yüzden ilaç kullanımı konusunda sıkı tedbirlere devam… Doktorunuza danışmadan asla ilaç içmeyin. Rahatsızlık yaşarsanız gittiğiniz farklı bir doktor olursa, kaç gün önce doğum yaptığınız ve emzirip emzirmediğinizi mutlaka doktorunuza söyleyin.

8- Bu Karın Ağrıları Geçmeyecek mi?

Lohusalıkta başlayan karın ağrıları aslında hamilelik döneminde tam 11 kat büyüyen rahminiz küçülmeye başladığı için yaşanıyor. Karın ağrıları yaklaşık 6 hafta boyunca hafifleyerek yani azalarak devam etmesi gerekir. Bu dönemde bacaklarınızı karnınıza doğru çekerek yatmanız ağrınızı hafifletebilir. Doktorunuza danışarak ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.

9- Cinsel Hayatınızı Bir Süre Daha Ertelemelisiniz!

Doğumdan sonra 42 gün boyunca cinsel ilişki önerilmiyor. Hatta yasak! Bu sürenin sonunda gerekli rutin muayenenizde herhangi bir sorun görülmezse cinsel yaşamınıza devam edebilirsiniz.

Lohusalık Donemi

10- Sağlık Kontrolleri İhmale Gelmez!

Lohusalığın üçüncü gününde, beşinci gününde, on beşinci gününde ve altıncı haftada mutlaka sağlık kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Bu kontrollerin her biri büyük önem taşıyor, asla ihmal etmeyin.

11- Duygularınız Jet Hızında Değişiyor!

Doğumdan sonra duygu değişimleri de gayet normal. Size bunu yaşatan yüksek oranda değişen hormonlarınız. Bu yüzden paniğe kapılmayın, 6 hafta sonra tamamı düzelecek. Ancak kendinizi çok kötü hissediyor ve olumsuz duygulara çok kapıldıysanız mutlaka psikolojik destek alın.

12- Anne Sütünün Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Eğer ilk çocuğunuz ise emzirme konusu size oldukça yabancı gelebilir. Kısa sürede alışacağınızdan hiç endişeniz olmasın.  Anne sütü bebeğinizin gelişimi açısından sandığınızdan çok daha büyük faydalara sahip… Bu yüzden emzirme saatlerinizi ertelemeyin, süt yapan gıdaları bolca tüketmeye çalışın.

13- Lohusalıkta Cilt Bakımını İhmal Etmeyin!

Bu önerimizin nedeni aslında cildinizin güzelliğinden ziyade nem oranıdır. Özellikle göğüs bölgesinde göğüs ucu yaralarının oluşmaması ve daha sağlıklı bir emzirme dönemi geçirmeniz için hem cilt temizliğinize dikkat edin hem de nemlendirici kullanmayı unutmayın.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR