Hamilelikte 9. Ay

Bebeğin boynu belirginleşir ve kafasıyla dik hale gelir. Ultrasonda hareketlerini rahatlıkla görebileceğiniz bir dönemdesiniz. Bulantıların bu dönemde azalmaya başladığı görülür. Mide yanması şikâyetleriyse annelerde devam eder. Hazımsızlık ve şişkinlikler anne adaylarına rahatsızlıklar verebilir. Bu dönemde düzenli yürüyüşlerin önemi artar. Halsizlikler görülür ve uyku sorunları devam eder.

Doğum İçin Geri Sayım Başladı, Heyecan Dorukta!

Hamileliğinizin artık son ayına girdiniz. Elbette heyecan dorukta ve artık bebeğinizi kucağınıza alacağınız o büyülü anı sabırsızlıkla beklemeye başladınız. Hamilelik süreci bilindiği gibi 9 ay 10 gündür. Ancak hamilelik haftalarınız son regl olduğunuz günden başlayacak şekilde hesaplanır. Bu nedenle toplamda hamilelik haftası sayısı 40 ila 41’dir. Tümünü hamileliğin son ayı şeklinde değerlendirerek hamileliğin dokuzuncu ayında neler olur sorusunu sizler için hafta hafta aktarmaya başlayalım…

Hamileliğin 36. Haftası

47 cm boya ve 2500 gram ağırlığına ulaşan bebek artık doğum kanalına doğru çok yavaş bir hareket içerisine girmiştir. Bu nedenle anne adayının karnı bir miktar küçülür. Bu dönemde bebeklerin damakları sertleşir ve süt emebilecekleri sertliğe ulaşır. Kol ve bacaklarında yağ birikmesinden kaynaklanan bir kat izi oluşacaktır.

Hamileliğin 37. Haftası

Boyu 48 cm, ağırlığı ise 2800 grama ulaşan bebek bu hafta içerisinde bol bol solunum egzersizi yapar. Vücut fonksiyonları artık dış dünyada yaşayabilecek düzeye eriştiği için bu hafta doğan bebekler yoğun bakım ünitesine gerek duymaz ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilirler.

Hamileliğin 37. Haftası

Hamileliğin 38. Haftası

Bu hafta içerisinde bebeğin kafa çevresi ile karın çevresi çap açısından eşitlenir. Ağırlığı artık 3 kg’a ulaşan bebeğin boyu 50 cm’ye ulaşır. Bu hafta ve sonraki haftalarda bebek biraz kilo almaya ve biraz uzamaya devam etse de aslında hamileliğin dokuzuncu ayında bebek gelişiminde artık büyük değişimler meydana gelmez.

Hamileliğin 39. Haftası

Bu hafta bebeğinizin boyu 51 cm, ağırlığı ise 3200 gram olacak. Bu haftadan itibaren artık her an doğum bekleyebilirsiniz. Bu dönemde bebeğin cildini kaplayan lanugo tüyleri yok olur. Bebek çok sıkıştığı için pek hareket etmez. Anne adayı yalnızca tekmeleri hissedebilir. Bebek artık doğum kanalına iyice yaklaşır.

Hamileliğin 39. Haftası

Hamileliğin 40. Haftası

İşte mucize bu ayda gerçekleşiyor. Hamileliğin kırkıncı haftası normal bir doğumun gerçekleşeceği haftadır. Nihayet bebeğinizi artık kucağınıza alabilirsiniz. Bazı anne adaylarının doğumu 41.haftaya da sarkabilir. Bu durumda hiçbir endişeniz olmasın, bebeğiniz anne karnında biraz daha fazla kaldığı için sağlığından hiç bir ödün vermeyecektir.

Hamileliğin 40. Haftası

Hamileliğin Dokuzuncu Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Artık vücudunuz kendini doğuma hazırlamaya başladığı için hamileliğin dokuzuncu ayında beslenme düzeniniz tamamen değişebilir. Artık bebeğinizin anne karnındaki gelişimi de son haftalarda tamamlanır. Bu nedenle beslenme değişikliklerinin meydana gelmesi sizde herhangi bir endişe yaratmasın. Doğum öncesinde el ve ayak bileklerinizde şişmeler meydana gelecektir. Bu şişlikler doğumdan sonra da birkaç hafta kadar sizi rahatsız edebilir.

Eğer daha rahat doğum yapmak istiyorsanız dokuzuncu ayınızda hamileler için geliştirilmiş olan egzersizleri düzenli olarak yapmaya başlayabilirsiniz. Kısa yürüyüşler kendinizi çok daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Yürümekte güçlük çekebilirsiniz. Dengenizi sağlamak için daha fazla efor sarf etmek zorunda da kalabilirsiniz. Tüm bu sıkıntılar doğumla birlikte yok olacak.

Hamileliğin Dokuzuncu Ayında Yapılması Gereken Testler

Hamileliğinizin 35. haftası ile 37. haftası arasında bakteri taraması yapılması önerilse de ülkemizde bu tarama testi pek yapılmıyor. Dilerseniz doktorunuzdan sizi bu test yönlendirmesini isteyebilirsiniz.

Şayet bebeğin sıkıntı yaşadığına dair bir bulgu olursa doktorunuz gün aşırı NST çekilmesini isteyecektir. Bu ölçüm bebeğinizin anne karnında bir sorunu olup olmadığının belirlenmesi için yapılır. Şayet bir sıkıntı gözlemlenirse hemen doğum yapılması önerilebilir. 

Ay Ay Hamilelik Dokuzuncu Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Ay Ay Hamilelik Dokuzuncu Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

9. Ay kacinci haftada biter?
Hamilelik, genellikle 40 hafta veya 280 gün sürer ve bu süre ortalama olarak 9 ay 10 günü kapsar. Ancak, her gebelik farklıdır ve doğum, genellikle 37 ila 42 hafta arasında gerçekleşebilir.

Sağlıklı bir bebek kaç haftada doğar?
Sağlıklı bir bebek, genellikle 37 ila 42 hafta arasında tamamlanan bir gebelik sonucunda doğar. Erken doğum riski olan durumlarda veya sağlık sorunları nedeniyle doktorun önerisiyle doğum daha erken bir haftada gerçekleşebilir. Bebeğin gelişimini tamamlaması için genellikle 37 hafta beklenir.

Son güncelleme: 03/02/20024


<< Önceki Ay