Hamilelikte Bebeğin Geriden Gelmesi
Rahim içi gelişme geriliği olarak da adlandırılan bu durum anne karnında bulunan bebeğin gebelik haftasına göre olmasından daha ufak olduğu durumu ifade etmektedir. Hamilelerin %3’ü ile %7’si arasında görülen rahim içi gelişme geriliğinde bebek anne karnındaki gelişimini ve kilo alımını olması gereken oranda tamamlayamaz.
Hamilelikte Bebeğin Geriden Gelmesi Neden Olur?
Hamilelikte bebeğin geriden gelmesinin bazı sebepleri anneye, bazıları bebeğe bazıları ise plasenteya ait olan bazı sebeplerden dolayı kaynaklanır.
Anneye bağlı etkenler;
- Gebelikte sigara içmek ve bu alışkanlığın devam ettirilmesi bebeğin olması gereken kilonun altında olmasına sebep olabilir.
- Anne adaylarının sağlıksız beslenmeleri de rahim içi gelişme geriliğine sebep olabilmektedir. Anne adayı olarak hamileliğinizde düzensiz ve sağlıksız besleniyorsanız rahim içi gelişme geriliği meydana gelebilir.
- Aşırı stres ve yorgunluk anne adaylarının gebeliğini zora sokabilir. Ağır şartlar altında anne adaylarının çalışmaya devam etmesi strese girmesine neden olabilir.
- Anne adaylarının minyon olarak adlandırılan yapıda olması ve yetersiz kilo alması da bebeğin küçük doğma olasılığını artırmaktadır.
Bebeğe bağlı etkenler;
Anne karnındaki bebeğin geçirdiği enfeksiyonlar gelişme geriliği sorunlarına yol açabilir. Bebeğe ait kromozom hastalıkları ve kalp rahatsızlıkları gelişim geriliğine yol açabilir. Bu durum embriyonun 1 hafta geriden gelmesi ve anne karnında bebeğin 4 hafta geriden gelmesi gibi sorunların yaşanmasına sebep olabilir.
Plasentaya bağlı etkenler;
Plasenta, anne tarafından gelen besin ve oksijenin bebeğe transfer edilmesini sağlar. Plasentanın görevini tam olarak yapabilmesine engel olabilecek bir durum söz konusu ise bebekte gelişme geriliği görülebilmektedir.
Hamilelikte Bebeğin Geriden Gelmesinin Tedavisi ve Teşhisi
Rahim içi gelişme geriliği teşhisi muayenelerde rahmin küçük belirlenmesi ve ultrason ile bebeğin olması gerekenden daha küçük gözükmesiyle koyulur. Tedavi için kesin tanı gereklidir. Eğer bebeğin doğumunun yaşam şansını artırabileceği düşünülüyor ise sezaryen doğum kararı alınabilir.