İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tetanoz bebeklerde ve anne adaylarında ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği ve ölümle sonuçlanabileceği için riskli bir durumdur. Peki hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılmalıdır ve ne gibi yan etkileri meydana gelebilir?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Neden Yapılır?

Hamilelik döneminde tetanoz aşısı yapılmasının en büyük sebeplerinden ilki erken doğum riskini azaltmaktır. Büyüme geriliği ve nörolojik sorunlara yol açabilecek enfeksiyonlar ve ölü doğum gibi riskli durumlara karşı hamilelik sırasında bebeğin korunması için de tetanoz aşısı yapılabilmektedir. Antikorların bebeğe geçmesini sağlayan tetanoz aşısı bebeğin doğumundan sonraki ilk 6 ay daha dirençli olmasına da yardımcı olur.

Ölümcül sonuçlar ortaya getirebilecek olan tetanoza karşı mutlaka hamileyken aşı yaptırılması gerekmektedir.

Hamilelikte Tetanos Aşısı Neden Yapılır?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Tetanoz aşısı hamileliğin herhangi bir döneminde yaptırılabilmektedir. Doktorların önerisi ise tetanoz aşısının hamileliğin 3. ayından sonra yaptırılması yönünde olmaktadır. Hamilelikte tetanoz aşısı 12. haftadan sonra yaptırılabilmektedir.

Hamilelik sırasında çivi veya kirli metal gibi şüpheli bir maddeye temas edildiyse zaman kaybedilmeden sağlık merkezine başvurulmalıdır. Tetanoz aşısıyla birlikte tetanoz immunglobulin de yapılması gerekebilir.

Hamilelikte Tetanos Aşısı Kaç Doz Uygulanır?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Kaç Doz Uygulanır?

Daha önce tetanoz aşısı olunduysa ve bu aşının üzerinden 10 yıl kadar bir süre geçmediyse tekrar aşı olmanıza gerek yoktur. Ancak aşının üzerinden 10 yıl ya da daha fazla süre geçtiyse tek dozluk tetanoz aşısı yaptırılması yeterli olacaktır.

Hamilelikte Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte tetanoz aşısı sonrasında ortaya çıkan ağrılar en sık görülen yan etkiler arasında yer almaktadır. Tetanoz aşısı sonrasında ağrı ve şişme gibi şikayetler genellikle 10 ile 12 saat sonra kaybolmaktadır. Cilt üzerindeki kızarıklık, ateş, baş dönmesi ve aşı olunan bölgenin sertleşmesi de görülebilen diğer yan etkiler arasında yer almaktadır.

Hamilelikte Tetanos Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Olmayanları Bekleyen Tehlikeler Nelerdir?

Hamilelikte tetanoz aşısı olunmadıysa kesici ve delici yaralanmalar, düşük ve doğum sırasında kullanılan aletlerin hijyenik olmaması sonucunda tetanosa yakalanabilirsiniz. Temiz şartlarda gerçekleşmemiş doğum, göbek kordonunun bakımının yapılmaması ya da temiz olmayan maddeler ile kapatılması sonucunda bebeğiniz de tetanoza yakalanabilir.

Hamilelikte Tetanos Aşısı Olmayanları Bekleyen Tehlikeler Nelerdir?

Tetanoza yakalanan bebekler sağlıklı bir şekilde doğmalarına rağmen doğumdan 3 ile 28 gün arasında emmeyi bırakırlar. Kaslardaki kasılmalar bebeklerin vücutlarının kaskatı kesilmesine yol açar. Tetanoz tedavi edilmediği zaman çoğunlukla ölümle sonuçlanmaktadır. Bu sebeple, tetanoz aşılarını kesinlikle ihmal etmemelisiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR