İÇERİK KATEGORİLERİ

İki Yaş Sendromu Nedir?

Bebeklerin en zor dönemlerinden biri olan iki yaş sendromu, anne ve babalar içinde aynı zorlukları meydana getirir. Bu dönemde daha meraklı ve sorgulayıcı olan bebek, her şeye dokunmak ve ne olduğunu anlamak ister. Yerinde duramaması ve keşfetme arzusu en üst düzeyde olan bebeğe kızmak yerine ona zarar verecek maddelerin etrafından kaldırılması daha sağlıklıdır. Öğrenmeye çalışmasını engelleyerek bebeğinizin gelişimine zarar verebilirsiniz.

Çocuğunuzun bebeklik döneminden çıkıp büyüyerek 2 yaşına gelmesi ile birlikte zorlayıcı bir süreç siz ebeveynleri bekliyor olacak. Çocukların 2. yaşlarında yemek yememe, uyumama, söz dinlememe, hiperaktivite gibi sorunları başlayabilir. Bebeklik döneminden sonra çocuğunuzun size uyum sağlaması için yepyeni bir sürece girmiş olduğunuzu unutmayın ve bu dönemdeki öfke nöbetlerine alışmaya çalışın.

Bu yaşlar çocuğunuzun artık istediği kıyafetleri giyme, istediği yemekleri yeme ve istediği gibi hareket ederek kendisini ve çevresindeki hayatı tanımaya başladığı dönemlerdir. Dönem boyunca çocuğunuzun bu hareketleri sizi zorlayacak olsa bile bunun geçici bir dönem olduğu unutmadan sabırlı bir şekilde davranmalısınız.

İki Yaş Sendromu

Nasıl Davranılması Gereklidir?

2 yaşındaki çocukların hayatı yeni algılamaya başlaması ve çevresini tanımak istemesi anne ve babalar olarak sizlerin olumlu karşılaması gereken bir dönemdir. Bu dönemlerde çocuğunuza baskı yaparak engellemeye çalışırsanız sağlıklı gelişmesini engellemiş olursunuz. Çocuğunuzun sürekli olarak bir şeyler ile ilgilenmesi ve sorular yöneltmesi sizi geliştiğini gösterici unsur olduğu için sevindirmelidir.

İki Yaş Sendromu Belirtileri

Merakları ve içindeki arzuları engellenen çocuklar zaman içinde saldırganlaşabilirler. Baskı kurduğunuz çocuğunuz zaman içinde kendisine ve çevresine zarar verici davranışlar sergileyebilir. Bu sebeple çocuğunuzu kısıtlamak yerine onunla ilgilenmeli ve tüm bu merakını olgun şekilde karşılamalısınız.

3. yaşına kadar sürecek olan bu davranışlara bir süre sonra alışacağınız için fazla problem olmaması gereklidir. Bu dönemi atlatan çocuklar daha sonra yetişkinlik çağına kadar etrafındaki dünyayı sakin bir şekilde keşfetmeye devam ederler.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR