İÇERİK KATEGORİLERİ

Meningokok Aşıları

Ölümcül olan menenjiti ve pek çok diğer önemli hastalığı beraberinde getiren Meningokok virüsü, çaresi bulunamayan dönemde milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Çok hızlı yayılan hastalığın sebebi olan Meningokok virüsü, mikrobik olması nedeniyle zatüre aşıları üzerinde etki göstermez. 11 ile 55 yaş arasındaki kişilere Tetravalent Meningokokkal konjuge aşısı Menectra 22 sene koruma sağlayabilir.

Amerika’da son 7 yıldır yaygın biçimde kullanılan bu aşı çeşidi, menenjit hastalığının ortaya çıkarttığı farklı türdeki mikroplar ile savaşmak için yapılır. Halk arasında Meningokok aşısına menenjit aşısı da denilmektedir. Amerika dışında pek çok gelişmiş ülkede de kullanılan bu aşı 2013 yılında Türkiye’de de kullanılmaya başlamıştır.

44 milyona yakın dozda tüketilen bu aşının hastalar üzerinde herhangi bir olumsuz yan etkisi görülmemiştir.

Meningokok Aşısı Ne İşe Yarar?

Meningokoksemi eskisi kadar gözükmeyen ancak bazı zamanlarda salgın hastalık şeklinde gözükebilen bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan kişi 24 saat içinde %50 oranındaki bir risk ile hayatını kaybedebilir. Menenjit mikroplarının yol açtığı bu hastalık tüm vücut üzerinde yoğun kanamalar, döküntü ve organların yetmemesine sebep olarak hızlı bir şekilde ilerler.

Meningokok Aşıları

Ülkemizde de sık görülmeye başlanan bu hastalıktan kurtulmak için ise Meningokok aşısı yaptırabilirsiniz. Türkiye’de genel olarak 5 yaş altındaki çocuklarda görülen bu hastalığın aşısını yaptırabilmek için çocuğunuzun 2 yaşında olması yeterlidir.

Meningokok Aşısı Nasıl Uygulanır?

Meningokok aşısı Türkiye’de 11 yaşa kadar ruhsatlıdır. Normal aşı şeması en erken 9 aylıkken başlayarak en fazla 3 ay aralıklarla 2 yaşındaki çocuklara 2 doz şeklinde uygulanabilir. 2 yaş üstündeki çocuklar herhangi bir dönemde tek doz olarak uygulanmalıdır. Yeni çıkan Nimenrix ise 1 yaşın üzerindeki çocuklara da tek doz olarak uygulanabilen bir aşıdır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR