İÇERİK KATEGORİLERİ

Spiral Nedir?

Günümüzde kadınlar tarafından en çok tercih edilen ve uzmanlar tarafından da önerilen bir doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral, rahim içine uygulanır. Spiral sayesinde spermlerin yumurta ile döllenmesi engellenir. Anne adayı hamile kalmaya karar verdikten sonra spirali çıkararak tekrar doğurganlık özelliğini kazanabilir. Rahim içine uygulanan spiral 1 yıldan 5 yıla kadar kullanılabilir.

Günümüzde en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral, rahim içine uygulanır. Spiral uygulanması sonrasında spermlerin yumurtanın yanına gitmesi ve döllenme olması engellenir. Spiral çıkarıldıktan sonra ise gebe kalmak isteyen bayanlar doğurganlık özelliklerini tekrardan kazanır.

Uygulanan spiral işlemi rahim içerisinde 1 yıldan 5 yıla kadar kalabilir. Ucunda ip bulunan spiraller genel olarak plastik ya da metalden yapılan aletlerdir. Bazı RIA’lar bakır ya da progresteron hormonu içermeleri nedeniyle vajinada organ enfeksiyonlarına yol açmaları meydana gelen durumlar arasında yer alır. Bu yüzden RIA kullanımında sorunlar ortaya çıkmıştır.

spiral nedir

Spiral kullanımında genel olarak yan etki ile çok fazla karşılaşılmaz. Kişi tarafından düzenli kontroller yapılması sayesinde 10 süre ile spiral kullanımı yapılabilir ve %98’e kadar korunma sağlanmış olur. Günümüzde en çok kullanılan spiral türü bakırlı olanlardır. Bunun yanı sıra hormon salan spiral çeşitleri de bulunsa da sadece özel durumlar için uzmanlar tarafından uygun görülür.

Spiral Nasıl Kullanılır?

Spiral takma işlemi uzman hekim tarafından uygulanır ve rahim içine yerleştirilerek tamamlanır. Bu işlem sanıldığı kadar zor ve ağrılı bir sonuç doğurmaz. Genellikle hamile kalmanın az olduğu ya da rahim ağzının daha esnek olduğu dönem olması nedeniyle adet döneminde takılır. Spiral takma uzmanı bir hekim tarafından yapıldığı takdirde sadece birkaç dakika içerisinde tamamlanır.

Spiral Takma İşlemi Ağrılı mıdır?

İşlem sırasında hasta hafif kramp ve ağrı hissine kapılabilir fakat korkulacak bir durum yoktur ve kısa sürede ağrı yok olur. Spiral takıldıktan sonra içinizde olup olmadığını kontrol etmek amacıyla ipine dokunmanızda fayda görülür. Bu işlemi adet dönemlerinizde de birkaç kez tekrarlamalı ve ipin yerinde olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Spiral Nasıl Takılır?

 İpe dokunabildiğiniz sürece spiralin yerinde olduğundan ve herhangi bir sorun olmadığından emin olabilirsiniz. Spiralin doğru şekilde durması gebe kalma riskinizi en aza indirecektir. İpin yanı sıra spirale ait olan sert plastiği hissetmeniz ve rahatsız olmanız durumunda spiralin yeri değişmiş demektir. Bu yüzden doktora başvurmalı ve spiralin yerine ulaşmasını sağlamalısınız.

Spiral takıldıktan sonra ilk birkaç ay içerisinde gireceğiniz cinsel ilişkiden önce kontrolde bulunmalı ve spiralin yerinde olup olmadığından emin olmalısınız. Spiraller genel olarak 1 ya da 5 yıl kullanılır. Hormon salan spiraller 1 içerisinde değiştirilmelidir. Bakır içeren spirallerde 5 yıl kadar kullanılabilir.

Eski Spiral Çıkarıldıktan Sonra Yenisi Takılabilir mi?

Eski spiral zamanı dolduktan sonra uzman hekim tarafından çıkarılabilir ve yerine hastanın isteği üzerine hemen yeni bir spiral takılabilir yeni spiral takılması için rahmin dinlenmesine gerek görülmez. Yeni spiral takıldıktan sonra ipi hissedememeniz, ilişki sırasında ağrı yaşamanız ve gebelik belirtileri ile karşılaşmanız durumunda doktorunuzu aramalısınız.

Spiral Kullanırken Gebe Kalınabilir mi?

Spiral kullanımı her ne kadar gebelik riskini en aza düşürse de bazı durumlarda gebe kalma durumları ile de karşı karşıya kalınabilir. Spiral takılıyken oluşan hamilelik sonrasında düşük oranı %50’dir. Fakat gebelik fark edildiği anda spiralin çıkarılması bu oranı %25’e düşürür.

Gebelik fark edildiği anda spiralin çıkarılması gerekir. Ancak spiralin çıkarılma aşamasında az da olsa gebelik bundan zarar görebilir.

Spiral Ne zaman Uygulanmamalıdır?

Günümüzde spiral işlemi gebelik ihtimalinin olduğu durumlarda uygulanmaz. Bunun yanı sıra rahim anatomisinde meydana gelen sorunlar tespit edildiğinde de spiral uygulaması yapılmaz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR