İÇERİK KATEGORİLERİ

İmpetigo Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

İmpetigo hastalığı, bakteri kaynaklı cilt enfeksiyonları arasındadır. Streptokok ve stafılokok türü bakterilerden dolayı ortaya çıkan impetigo hastalığı bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer almaktadır.

Bu tür bakteriler cilt üzerinde yer alabilecek sinek ısırığı, çizikler ve kesiklerden içeri de girerek hastalığa sebep olabilirler. Yüz, kol ve bacaklarda ortaya çıkabilen impetigo, “okul yarası” olarak da adlandırılabilmektedir. Genellikle okul dönemindeki çocuklarda ortaya çıkabilen bu hastalık, çocukların çizik, kesik ve sinek ısırığı gibi meydana gelebilecek durumlar karşısında dikkatsiz davranmalarından dolayı da kolaylıkla yayılmaktadır.

İmpetigo hastalığı yaz aylarında ortaya çıkan hastalıktır. Deride ortaya çıkan bu hastalık kişiden kişiye kolay bir şekilde bulaşabilen ya da böcek ısırığı veya döküntüyü insanların kaşıması ile birlikte vücutların diğer bölümlerine de yayılabilmektedir. İmpetigo hastalığının 2-5 yaş arasındaki çocuklarda sık görülen pyodermi olduğu da bilinmektedir. İmpetigo iki farklı grupta değerlendirilmektedir. Bu gruplar basit yüzeysel ve büllöz impetigodur.

İmpetigo Hastalığı Nedir

İmpetigo Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Yüz, kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkan impetigo, su dolu kabarcıklar ile kendisini ilk etapta gösterir. Daha sonra su dolu kabarcıkların su sızdırarak hastalığın hızlıca yayılmasına sebep olabilir. Hastalık belirtileri arasında döküntüler de bulunmaktadır.

İmpetigo hastalığı belirtileri 2 ile 3 gün arasında kendisini göstermeye başlar. Kaşıntı, kızarıklık ve irinli kabarcık gibi farklı belirtilere yol açan impetigodaki bu belirtilerin biri veya birkaçı dönem dönem daha şiddetli hissedebilir. Fakat hastalık yaşayanlarda nefes darlığı, bilinç kayıpları ve yüksek ateş gibi belirtiler ortaya çıktığı zaman vakit kaybetmeden bir an önce doktora başvurulması gerekmektedir.

İmpetigo Hastalığı Nasil Bulasir

İmpetigo Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Bulaşıcı hastalıklardan olan impetigo, kolay bir şekilde kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Aynı eşyaların farklı kişiler tarafından kullanılması ve hasta kişiler ile temasta bulunulması da kolaylıkla hastalığın bulaşmasına sebep olur. İmpetigo hastalığının bulaşması cilt üzerinde meydana gelen çizik, yara veya böcek ısırmasına bağlı olarak da gelişebilmektedir. İmpetigonun bulaşma riskine karşı pek çok farklı önlem alınabilmektedir.

Önlem olarak tırnakların kısa tutulması ve sürekli temizlenmesi de önerilmektedir. Ciltte yer alan açık yaraların olduğu durumlarda yaraların bandajlanması ve yaraların kaşınması da önlenmelidir. Çocuğunuz ya da ailenizdeki herhangi bir birey impetigo hastalığına yakalandığı durumlarda bu hastaların özel eşyalarının başka kişiler tarafından kullanılmaması gerekir.

İmpetigo Hastalığı Tedavisi

İmpetigo Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

İmpetigo hastalığının belirtileri ortaya çıktığı zaman vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. İmpetigo hastalığının tedavisinde ilaç olarak genellikle antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotik tedavileri impetigo hastalığının seviyesine ve şiddetine bağlı olarak pomat veya ağız yolu ile uygulanabilmektedir.

Hafif bir şekilde seyreden impetigo hastalıkları söz konusu olduğu zaman pomat uygulaması yeterlidir. Ancak ileri düzeyde ve şiddetli seyreden impetigo tedavilerinde antibiyotiklerin ağızdan alınması da gerekebilir.

İmpetigo hastalığı tedavi edilirken, yara bulunan bölgelerde herhangi bir iz kalmaz. Fakat tedavi süreci devam ederken 1-2 hafta boyunca yara oluşan bölgeler üzerinde ufak tefek kızarıklıklar ortaya çıkabilir. Bu kızarıklıklar kurur ve kabuk tutarak kısa süre içerisinde kaybolurlar.

Pomat uygulaması sayesinde tedavi edilebilen impetigo hastalığında antibiyotik uygulanacağı zaman belirli bölgeler su ve sabun ile dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır. Yıkama yapılırken yaraların kanaması gayet doğaldır. Bu durum herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Pomat sürüldükten sonra ise yaralı bölgelerin gazlı bezler ile sarılması ve sıkı bir şekilde kapatılması gerekmektedir. Tedavi süreci boyunca gerekli doktor kontrollerinin de aksatılmadan yapılması tavsiye edilmektedir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR