İÇERİK KATEGORİLERİ

Küçük Yaşta Hamilelik Riskleri

19 yaş ve altında gebe kalan anne adaylarının hamilelik dönemi ve doğumu diğer gebeliklere göre daha zorlu geçer. Doğum sırasında rahim yırtılması ve Preeklampsi yani gebelik zehirlenmesi meydana gelebilir. Tansiyon hastalığının oluşma riski yüksek olan erken yaş gebeliklerinde anne adayının depresyona girmesi kaçınılmaz etkilerin başında yer alır. Bunun yanı sıra anne adayında kansızlık da ortaya çıkabilir.

Ülkemizde oluşan gebeliklerin yüzde 10’u erken gebelik sınıfına girer. Erken gebelik 19 yaş ve altı için uygun görülen isimlendirmeyken, ülkemizde erken yaşta evliliklerin yaygın olması bu gebelik türünün yüksek olmasına neden oluyor. Küçük yaşta oluşan gebelik diğer gebelik türlerine göre büyük riskler taşıdığı gibi, zorlu bir sürecin yaşanması anlamına da gelir.

Küçük Yaşta Gebelik

Küçük Yaşta Gebe Kalanların Yaşayabileceği Riskler

  • Doğum diğer gebeliklere göre daha zorlu geçer.
  • Doğum sırasında rahim yırtılması meydana gelebilir.
  • Preeklampsi yani gebelik zehirlenmesi oluşma ihtimali yüksektir.
  • Tansiyon hastalığı oluşabilir.
  • Erken doğum olabilir.
  • Anne adayı depresyon yaşayabilir.
  • Kansızlık oluşur.

Doğum kanalının tam olarak gelişebilmesi için belirli bir süre gereklidir. Erken yaşta doğum söz konusu olduğunda doğum kanalı tam olarak gelişmediğinden doğum zorlaşır ve risk taşır. Doğum sırasında aşırı kanama ve yırtık meydana gelebilir. Bilinçsizce yapılan küçük yaşta evlilikler sonrasında oluşan erken gebelik hem annenin hem de bebeğin sağlığını riske atmak anlamına geliyor.

Annenin de bebeğin de sağlıklı olabilmesi, bedensel ve ruhsal olarak kendisini iyi hissetmesi için vücudun gelişimini bitirmeden gebeliğin söz konusu olmaması gerekir. Erken gebelik çok sayıda sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği gibi anne ve bebeğin hayatını kaybetmesi durumu ile de sonuçlanabilecek kadar risklidir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR