12. Hafta Gebelik
Sabah bulantılarının azalması ile birlikte hamileliğin keyifli taraflarını hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu dönem içinde sizin için sık idrara çıkma durumu da dahil olmak üzere rahatsızlık yaratan olgular azalmaya başlamıştır.
Bebek İçin Gebelikte 12. Hafta
12. hafta ile birlikte bebeğiniz de hareketlenmelere başlamış olup sık sık ağzını açıp kapayan bebek artık parmağını da emebilir. Bununla birlikte rahim içinde tırmanma ve amuda kalkma gibi çok ilginç hareketleri bile gerçekleştirmekte olan bebeğiniz için bu hafta itibari ile hareketli günler başlamış olacaktır.
Dil tomurcuğu belirginleşmiş olan bebeğin ses telleri oluşmuştur.
12. haftada sinir hücreleri hızla çoğalmaya ve sinir hücreleri arasındaki bağlantı ve teması sağlayacak beyin sinapsları da hızla oluşmaya başlar.
Gözleri kafasının yanlarından ön kısma doğru gelmeye başlar ve kulaklar tam yerindedir. Yine 12. Hafta gelişmelerinden bir de dış genital organları şekillenmesidir. Rahim içinde az olan oksijen nedeni ile bebeklerin kalbi 120-160 aralığında atmaktadır. Genellikle ultrasonografide bebeğinizin kalp atışlarını duyduğunuzda oldukça hızlı olduğunu düşünseniz de olması gereken hızdadır.
12. hafta dönemi itibari ile bebeğinizin, yapısı ve işlevleri tam olarak belirlenmiş olan organları olgunlaşma dönemine geçiş yaparak hacimsel olarak da büyümeye başlar. Bağırsaklarda sindirim hareketleri başlamış olup saç ve tırnakları da uzamaya başlamıştır.
12. Hafta içinde bebeğin hormon üretimi de gerçekleşmeye başlamıştır. Aynı zamanda yeme ve yutma gibi refleksleri gelişen bebek içinde bulunduğu aminotik sıvıyı yutmaya başlamaktadır.
1. Trimester 12. Hafta Bebek Ultrason Videosu
12 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Sizin için 12. hafta mide bulantılarınızın azaldığı ya da tamamen ortadan kaybolduğu güzel bir dönemin başlangıcı olabilir. Artık çok daha heyecanla bebeğinizin gelişimini takip edebilirsiniz.
Yine bu dönem güzel gelişmelerinden biri de Pelvis denilen genital organ ve rahim bölgenizin yer aldığı çatınızın yukarıya doğru toplanması ile birlikte idrar kesesi basıncının azalması ile sık sık idrara çıkma durumunun seyrekleşmesidir.
Bulantılarla birlikte yorgunluk ve halsizlik durumlarında da azalma görülecektir. Bu dönem için sorun yaratabilecek olan kan artış hacmine bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrılarıdır ki ilerleyen dönemlerde o da geçecektir. Bu dönem itibari ile artık kendinize çok daha iyi bakmalı özellikle doktorunuzun önerdiği tüm vitamin ve mineral takviyelerini kullanmalısınız.
Hafta Hafta Hamilelik Onikinci Hafta Sık Sorulan Sorular ve Cevapları
12 Haftada Göbek Belli Olur mu?
12 haftada genellikle gebelik göbeği belirginleşmeye başlamaz. Bu dönemde karın hafifçe şişebilir, ancak belirgin bir göbek oluşumu genellikle daha ileri aylarda başlar.
12 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?
12 haftalık gebelik, toplamda yaklaşık 3 aylık bir süreyi ifade eder. 3 aylık hamilelik hakkında detaylı bilgiye gebelikveannelik.com/hamilelikte-3-ay sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
3 Aylık Gebelikte Bebek Tekme Atar mı?
3 aylık gebelikte bebek henüz anne tarafından hissedilmeyecek kadar küçük olduğundan, bu dönemde genellikle bebek hareketleri hissedilmez.
12 Haftalık Bebek Anne Karnında Hissedilir mi?
12 haftalık bebek anne tarafından henüz hissedilmez. Bebek hareketleri genellikle bu dönemde çok hafif ve hissedilmesi zordur.
Son güncelleme: 22/02/2024
<< Önceki Hafta Sonraki Hafta >>