8. Hafta Gebelik
Bebeğiniz boyutlarının yaklaşık 1,5 cm ye ulaştığı 8. Hafta içinde kilosu yaklaşık 1 gram civarındadır. Hızla gelişen bebeğiniz size, sizde bebeğinize alışmış olmalısınız. Öncelikle tüm bu mucizenin bozulmaması için doktorunuz önerilerine kesinlikle uymanızı tavsiye ediyoruz.
Bebek için Gebelikte 8. Hafta
Hızla büyümekte olan bebeğinizin beyni vücuduna oranla daha büyük görünmektedir. Cinsiyet organları testis ya da yumurtalık iç bölümde oluşmaya başlamış olmakla birlikte dışarıda belirgin olarak görülmemektedir.
Önemli bir gelişme olarak bebeğinizin kalbinde dört odacık bölünmesi gerçekleşerek kan bebeğin vücudunda dolaşmaya başlamakta ve dakikada 150 ritimde atmaktadır.
Göbek kordonu içinde oluşmakta olan bağırsaklar yavaş yavaş göbek boşluğuna doğru hareket etmeye başlar.
8. Hafta gelişmelerinden biri de bebeğin elleri ve ayaklarından el ve ayak parmakları belirginleşmesidir. On parmak oluşumu sonrasında parmak boğumları ortaya çıkmaya başlar.
Göz kapağı oluşmaya başlamış olan bebeğinizin aynı zamanda soluk borusu akciğere doğru gelişir.
8. Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise bebeğin beyninde sinir hücreleri bağlantıları gerçekleşmeye başlar ve sinir yolları gelişimi devam eder. Burun ucu iyice netleşmeye başlayan bebeğin gözleri çok daha belirginleşerek retina tabakasındaki renk oluşumu başlamaktadır.
1. Trimester 8. Hafta Bebek Kalp Atışları ve Ultrason Videosu
Anne İçin Gebelikte 8. Hafta
Bu dönemde gerçekleşebilecek önemli değişikliklerden biri cilt yağlanması ve sivilce oluşumudur. Bu durum için yumuşak bir cilt temizleme losyonu ve doğal tonik kullanımı tavsiye edilmektedir.
Genel olarak yavaş yavaş başlamakta olan kilo alma aşırı mide bulantısı ve yemek yememe gibi durumlarda zayıflamaya neden olabilir. Bu tür aşırı zayıflama ve yemek yiyememe durumlarında doktorunuza başvurmalısınız. Hamilelik süresi boyunca kilo artışı 8 ila 16 kilo arasında olmalıdır.
Azalarak devam eden mide bulantısı, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi olgulara bu dönemde mide ekşimesi ve gaz gibi durumlarda eşlik edebilir.
Yine değişen duygu durumları içinde endişe ve gereksiz korku gibi değişimler bu dönem içinde ortaya çıkabilir. Hamilelik öncesine oranla % 10 daha fazla kan artışı gerçekleşmekte olan vücudunuz, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hamileliğin son döneminde % 50 daha fazla kan sağlayacaktır.
Rahim büyümesi ile birlikte yine hamilelik sonuna kadar devam edecek olan sık idrara çıkma ve kabızlık gibi durumlar bu hafta da etkilerini gösterebilir.
Son güncelleme: 18/11/2023
<< Önceki Hafta Sonraki Hafta >>