İÇERİK KATEGORİLERİ

Tüp Bebek Tedavisi

Normal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu tüp bebek yöntemi, yumurtanın ve spermlerin rahmin dışında yani laboratuar ortamında döllenmesi işlemidir. Çiftlerde meydana gelen yumurta bozukluklarında, tüplerin tıkalı olmasında, spermde kalite ve sayı yetersizliği gibi pek çok sorundan dolayı bu tedaviye başvurulabilir. Tüp bebek tedavisinde devletten destek almak için en az 23, en fazla ise 39 yaşında olmak gerekir.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek uygulaması normal yollardan bebek sahibi olmayan çiftlerin başvurduğu bir yöntemdir ve bu uygulamada yumurta ile sperm dış ortamda yani laboratuar gibi alanlarda döllenir.

Tüp Bebek tedavisi

Çocuk sahibi olamamak, Üreme güçlüğü, İnfertilite:

Normal yollardan çocuk sahibi olmayan çiftler bunun için kendilerini kötü hissetseler de bu durum kesinlikle onların suçu değildir. Buna üreme güçlüğü denir ve hatrı sayılır bir miktarda insanda görülür. Tıp dilinde ismi inferlitilite olan üreme güçlüğü çiftlerin en az bir yıl uğraşmalarına rağmen gebeliğin oluşmamasıdır. Bebeğin olmama durumu kadından kaynaklanabileceği gibi erkekten de kaynaklanabilir. İnferlitilite kadın ve erkekte aynı eşitlikte görülür.

İlk Tüp Bebek:

Gebeliğin normal yollarla olmaması yani İnfertilite durumu ilk olarak 1968 yılında tüplerinde sorun olan bir kadına takılan yapay tüpler ile başlamıştır. Fakat bu girişim başarı elde edilememiştir. Bu yüzden döllenme işlemi vücut dışında yapılmaya çalışılmıştır. Yapılan uzun araştırmalar ve deneyler sonrasında tüp bebekte ilk başarılı sonuç 1973 yılında alınmıştır. Fakat yine bir sorunla karşılaşılmış ve döllenme sırasında meydana gelen embriyo rahme yerleşememiştir. Bu nedenle gebelik düşükle sonlaşmıştır.

En son deneme 5 yıl sonra 1978’de İngiltere’de yapılmış ve dünyanın en ünlü tüp bebeği Louise Brown hayata merhaba demiştir. Brown’un sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi tüm bebeği olmayan çiftlere umut olmuştur. Bu uygulamayı başaran Dr. Steptoe ve Dr. Edwars tıp tarihine isimlerini altın harfler ile yazdırmışlardır.

Tüp Bebek Yöntemleri

Tüp Bebek Yöntemleri

Tüp bebek tedavisinde kullanılan en önemli yöntemlerin başında İn vitro fertilizasyon (IVF) ve Mikroenjeksiyon (ICSI) yer alır. Bu yöntemler kadın yumurtalıkları ile erkek spermlerinin vücut dışında bir ortamda bir araya getirilerek döllenmeyi meydana getirir.

IVF Tedavisinde:

IVF tedavisinde yumurtaların olduğu ortama spermler konur ve her bir yumurta için 100 bin sperm belirlenir. Spermler yumurtanın olduğu ortama verilerek döllenme olması beklenir. Döllenen yumurtaların doğal bir şekilde gelişmesi için anne rahmine tekrar yerleştirilir. Fakat bu konudaki gerçek ilerlemeler mikroenjeksiyon uygulaması sayesinde kaydedilmiştir. İlk başarı 1996 yılında elde edilmiş ve o zaman zarfından sonra başarı oranı hızla artmıştır.

Kadının yanı sıra özellikle erkeğin spermlerinde meydana gelen sorunlarda daha fazla başarı elde edilen mikroenjeksiyon bir yumurta için bir sperm kullanılır. Bu da erkekteki en büyük sorunlardan olan sperm azlığına çare olmuştur. Günümüzde halen tüp bebek tedavisinde en yaygın şekilde mikroenjeksiyon yöntemi kullanılır.

Kimlere Tüp Bebek Tedavisi Uygulayalım:

  • Tüp bebek uygulaması kısırlık teşhisinin konulduğu kişilere,
  • Tüplerin her ikisinin de tıkalı olması durumunda
  • Yumurta bozukluklarında
  • Menide spermin bulunmamasında
  • Spermde kalite bozukluğunda
  • İmmunolojik durumlarda
  • Servikal faktörlerin anlaşıldığı durumlarda
  • Ameliyatta tüpleri alınanlarda
  • Sperm ya da yumurta sayısında yetersizlik olmasında
  • Yumurtalıkta kısırlığa neden olan kistlerin olmasında
  • Hormon bozukluklarında
  • Cinsel birleşmede çıkan sorunlarda
  • Sperm hareketliliğinde sorun olmasında
  • Sperm hücrelerinde şekil bozukluğunda
  • Tekrarlayan gebelik kayıplarında
  • Kadının yaşının ilerlemesi durumunda tüp bebek uygulaması yapılabilir.

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Tüp bebek tedavisine uygun görülen hastaların çift olarak hastaneye başvurması gerekir. Durum sadece kadını ya da erkeği ilgilendiren bir olay değildir. Tüp bebek isteyen çiftlerin her ikisi içinde testler uygulanması gerekir. Kadın için öncelikle yumurtalık ve rahim içi muayenesi yapılır. Erkekte ise semen analizi yani sperm sayımı değerlendirilir. Sperm sayısında hiç sonuç elde edilememesi durumunda küçük bir cerrahi işlem ile bu soruna çözüm bulur ve sperm elde edilir. Bunun için TESA yöntemi ile işe başlanır.

Erkeğin yanı sıra kadında da yumurtaların olgunlaşamama sorunu varsa yumurtaların olgunlaşması için geliştirici aşılama yapılır. Yumurtalar gelişimlerini tamamladıktan sonra ameliyat ile alınır ve aynı gün içerisinde erkekten de sperm alınarak döllenme için birbirine enjekte edilir.

Döllenen yumurtalar 2-3-4 ya da en fazla 5 gün içerisinde embriyo transferi yapılır. 12 gün sonra kanda gebelik hormonu olup olmadığına bakılır. Vücut dışında %70-80 embriyo oluşumu sağlanır fakat rahimde tutunma sağlanamadığı durumlarda gebelik meydana gelmez. Doğal yolla oluşan gebeliklerdeki gibi tüp bebeklerde de düşük ve erken doğum ile karşılaşır.

Embriyo Dondurma ile 2. şans:

Yumurta sayısına göre embriyo sayısı değişebilir. Yapılan deneylerde meydana gelen embriyolardan Türkiye’de en fazla 3 âdeti rahme yerleştirilir. Bu nedenle rahme yerleştirilenlerin dışında fazla kalanlar dondurularak saklanır. İlk gebelikte olumlu sonuç alınamaması durumunda çiftlere ikinci şans sunulur.

Yasal Olarak Herkes Tüp Bebeğe Başvurabilir mi?

Tüp bebek tedavisinin uygun görüldüğü herkese bu uygulama yapılabilir fakat resmi nikah aranır.

Resmi Kurumların Tüp Bebek Tedavi Desteğinden Yararlanmak için:

Resmi kurumlarda tüp bebek tedavisinden yararlanmak için tıp fakültesinden infertil raporu alınması gerekir. Fakat bu raporu almak için kriterler vardır.

  • Kadın en az 23, en fazla 39 yaşında olmalıdır.
  • En az 3 yıllık evlilik gerekir.

Daha önceden yaşayan çocuğun olmaması gerekir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR