İÇERİK KATEGORİLERİ

Şeker Yüklemesi Nedir Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde şeker yüklemesi testi son dönemde adını çeşitli tartışmalarla da duyurmaya başladı. Bazı uzmanlar bu testin yapılmasının anne adayına ve bebeğe zarar vereceği görüşünde… Fakat hamilelik döneminde ortaya çıkabilen gebelik şekeri bebek ölümlerinin de yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Bu yüzden çoğu uzman bu testin yapılması gerektiği görüşünde hemfikir.

Toplumda son derece yaygın rahatsızlıklardan biri olan şeker hastalığı hamilelik döneminde de ortaya çıkabiliyor. Bazı kadınlarda gestasyonel diyabet olarak adlandırılan gebelik şekeri görülebilir. Hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek için oldukça zararlı olan bu durumun tespit edilmesi gerekir. Bu tespit için de anne adaylarına belirli bir dönemde şeker yüklemesi testi yapılır. Bu sayede insülin oranı ve gebelik şekerinin anne adayında olup olmadığı tespit edilir.

Şeker Yüklemesi Nedir

Şeker Yüklemesi Ne Zaman Yapılır?

Anne adaylarına şeker yüklemesi testi hamilelik döneminde 2 defa yapılır. Bunlar gebeliğin 24. haftası ve 28. haftasıdır.

Şeker Yüklemesi Neden Yapılır?

Anne adayına şeker yüklemesi testi yapılmasının nedeni gebelik şekeri bulunup bulunmadığının tespit edilmesidir. Eğer anne adayında gebelik şekeri varsa ve bu tespit edilemediği için doğru beslenme programı uygulanmazsa bu durumda gebelik zehirlenmesinden yüksek tansiyona, erken doğumdan düşük yapmaya kadar uzanan geniş bir risk ve rahatsızlık ortaya çıkabilir. Gebelik şekerinin kontrol altında tutulması durumunda bu riskler minimuma indirgenecektir.

Şeker Yüklemesi test sonucu

Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Şeker yüklemesi testi sağlık kuruluşunda yapılır. Öncelikle anne adayına 50 gr. glikoz içirilir. Bir saat beklenir ve kandaki glikoz düzeyi alınan kan numunesi ile belirlenir. Eğer yapılan kan testi sonucunda glikoz düzeyi 140 mg/dl altında olursa yeni bir teste gerek kalmaz çünkü anne adayında gebelik şekeri bulunmadığı kanısına varılır.

Ancak glikoz düzeyi bu oranın üstünde çıkarsa yeniden anne adayına glikoz içirilir. Bu defa 100 gr. glikoz içirilir ve glikoz yüklemesi toplamda 3 saat içerisinde yapılır. Yeniden kan numunesi alınarak değerlere bakılır ve anne adayında gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak tespit edilir. Eğer gebelik şekeri tanısı konursa anne adayı için yeni bir beslenme programı belirlenir. Bu sayede şeker düzeyinin kontrol altında tutulması sağlanır.

Şeker Yüklemesi ne zaman yapilir

Gebelik Şekeri Bebekte Hangi Risklerin Oluşmasına Neden Olur?

Gebelik şekerinin diyet ve egzersizlerle kontrol altında tutulmaması bebekte doğum sonrasında aşağıdaki rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir:

  • Doğum sonrası solunum problemleri
  • Makrozomi (bebeğin olması gerekenden iri olması)
  • SGA (bebeğin olması gerekenden küçük olması)
  • Çeşitli kalp anomalileri
  • Böbrek anomalisi
  • Kulak anomalisi
  • Sindirim sistemi anomalisi
  • Beyin ve santral sinir sistemi anomalisi
  • Hipoglisemi (şeker düşmesi)
  • Sarılık
  • Hipokalsemi
  • Polisitemi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR