İÇERİK KATEGORİLERİ

Plasentanın Önde Olması

Plasentanın önde olması durumu her 300 hamilelikten birinde görülen bir durumdur. Genellikle gebelik döneminde yapılan ultrason muayenelerinde çok erken bir dönemde tanı konabilir. Bazen hafif pembe lekelenme şeklindeki kanamalara, bazen de ciddi kanamalara sebebiyet verebilen plasentanın önde olması durumu 4 farklı tipte ortaya çıkar.

Plasentanın önde olması, doğum yolu üzerinde olması yani plasentanın rahim ağzına yerleşmesi durumuna denir. Tıpta bu durum plasenta previa olarak adlandırılır. Hamilelik döneminde plasentanın olması gereken yer rahmin yanı veya rahmin yukarı bölgesinde bulunan fundustur. Plasentanın önde olması yaygın görülen bir durum değildir. Yaklaşık olarak 300 gebelikten bir tanesinde plasenta previa tanısı konur.

Plasentanın Önde Olması

Plasentanın Önde Olması Belirtileri

Gebelik döneminde anne adayları rutin olarak ultrason muayenesi olur. Yapılan ultrason muayenesinde plasentanın yeri net olarak rahatlıkla görülebilmektedir. Anne adayı tarafından bu durumun kendiliğinden anlaşılması çoğu zaman gebeliğin son aylarında olabilir. Ancak belirtilerden önce doktor tarafından durum ultrason muayenesinde saptanır.

Plasentanın önde olmasının en yaygın belirtisi hafif pembe renkte kanamalardır. Bir süre sonra daha ciddi kanamalara neden olabilir. Kanama esnasında rahimde hiçbir kasılma olmaz. Buna bağlı olarak anne adayı herhangi bir ağrı ve sancı hissetmez.

Plasentanın Önde Olması Belirtileri

Plasentanın Önde Olmasının Nedenleri

  • Gebelikte sigara kullanımı
  • İleri yaşta hamile kalma
  • Multiparite
  • İkiz, üçüz gibi çoğul gebelikler
  • Daha önce kürtaj yaptırmış olmak
  • Daha önce sezaryen yaptırmış olmak
  • Daha önce rahim ameliyatı geçirilmiş olması
  • Daha önce plasenta previa durumunu yaşamış olmak
  • Yüksek rakımlı bölgede yaşıyor olmak

Plasentanın Önde Olması (Plasenta Previa) Tipleri

Plasentanın Önde Olması Tedavi

Plasenta Previa Totalis: En sık görülen plasentanın önde olması tipidir. Görülme olasılığı % 40 olarak belirlenmiştir. Plasenta rahim ağzını tamamen kapatır veya kısmen kapatır.

Parsiyel Plasenta Previa: Bu yerleşme durumunda plasenta serviks internal osunu kısmen kapatır.

Marjinal Plasenta Previa: Plasenta serviksin internal osun kenarına yerleştiği durumdur. Kanalı tamamen kapatmamış olsa da kanamaya neden olabilmektedir.

Aşağı Yerleşimi Plasenta: Plasentanın alt utarin segmente uzandığı durumdur.
 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR