İÇERİK KATEGORİLERİ

Atopik Dermatit (Egzama)

Bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülen cilt hastalığı olan atopik dermatiti (egzama) eğer önlem alınmaz ve tedavi edilmezse ileride çocukların astıma yakalanmasına ya da alerjik reaksiyonlar göstermesine neden olabiliyor. Cilt üzerinde görülen kızarıklık, koyulaşma ya da bölgesel olarak cilt renginin açılması aslında bu rahatsızlığın habercisi olabilir.

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen atopik dermatit yani halk arasında bilinen adıyla egzama özellikle çocuklarda en sık görülen cilt rahatsızlığıdır. Kronik yani tekrarlayan bir hastalık olan atopik dermatitle genellikle pembe renkli olur ve cilt yüzeyi pütürlü bir görünüm alarak kaşıntılı döküntüler haline gelir.

Bebeklerde Atopik Dermatit (Egzama)

Bu rahatsızlığa neden olan aktif lezyonlar vücudun sadece bir bölümünde görülebileceği gibi tüm vücudu da sarabilir. Geniş yüzeylerde ortaya çıktığında cilt yüzeyinde sulanma da meydana gelebilir. Şayet aşırı kaşınma ortaya çıkarsa enfekte olma olasılıkları da vardır. Lezyonlar iyileşmezse ya da iyileşse dahi sürekli tekrarlarsa cildin o bölgesinde kalınlaşma, koyulaşma, çizgilenme veya soyulma da meydana gelebilir. 

Bebeklik Dönemi (İnfantil) Atopik Dermatit

Bebeklerde 2 ay ile 2 yaş arasında çok sık görülür. Egzamaya neden olan lezyonlar bu dönemde en çok yüzde, saçlı deride ve boyunda görülür. Aynı zamanda dizde, dirsekte ve sırtta da ortaya çıkabilir. Bu dönemde ortaya çıkan atopik dermatit genellikle 3 yaşında iyileşir. Ancak bu dönemde iyileşme meydana gelmezse çocukluğun çok ileri yaşlarına kadar devam edebilir.

Cocuklarda Atopik Dermatit (Egzama)

Çocukluk Çağı Atopik Dermatit

Çocuklarda 2 yaş ile 12 yaş arasında görülür. Bu dönemde egzama yüzde pek ortaya çıkmaz. Daha çok dirsekte, diz arkasında, boyunda, el ve ayak bileğinde lezyonlar görülür. Bu dönemde lezyonların mevcut olduğu cilt üzerinde aşırı kuruluk, çizgilenme, sulanma veya kaşıntı oluşabilir.

Yetişkin Dönemi Atopik Dermatit

12 ile 20 yaş arasında ortaya çıkabilen yetişkinlik dönemi atopik dermatiti çocukluk döneminde başlayan ancak iyileşmeyen egzamalar için de geçerlidir. Genellikle dirsek önü ile diz arkasında ortaya çıkan lezyonlar ellerde de sıklıkla görülür. Ciltte kalınlaşma, çizgilenme, cilt renginin koyulaşması ve cildin dökülmesi şeklinde görülebilir.

Atopik Dermatit Eşlik Eden Bulgular

  • El içinde ve ayak tabanında bulunan çizgilerinin belirginleşmesi
  • Göz altı derisinin renginin koyulaşması
  • Sırt, kol, bacak veya yanakta soluk renkli bölgelerin oluşması

Yetiskinlerde Atopik Dermatit (Egzama)

Atopik dermatit tedavisinde nelere dikkat edilmeli?

Bu rahatsızlık ciltte kuruluğa neden olur. Ancak bu kuruluk aynı zamanda hastalığın tetiklenmesine neden olur ve lezyonların yayılmasına sebebiyet verir. Bu nedenle cildin sürekli olarak nemlendirilmesi gerekir.

Tedavi aşamasında normal sabun kullanılması önerilmez. Olabildiğince nemlendirici veya krem içeren sabunlar tercih edilmelidir. Terlemeden kaçınılması önerilir. Terleme durumunda hemen kıyafetler değiştirilmelidir.

Kaşıntı en çok şikayet edilen durumdur. Ancak hastalığın mevcut olduğu bölgeleri kaşımak cildin enfekte olmasına neden olur. Bu yüzden Doktorun önerdiği kaşıntı kesici merhemler, kremler veya losyonlar düzenli olarak mutlaka kullanılmalıdır.

Ayrıca doktor mutlaka tedavi amaçlı bir krem, merhem ya da losyon önerecektir. Bu ürünler de cilt üzerinde çok ince bir tabaka halinde sürülmelidir. Cildin hava almasını önleyecek kalın bir tabaka halinde kullanılması tedaviyi önleyebilir. Bu rahatsızlığın tedavisinde en önemli husus; önerilen ürünleri ve ilaçları doktordun önerdiği şekilde ve önerdiği sürede kullanmaktır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR